Recepte

Sarkano lēcu sautējums

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nav vēl novērtēta)
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Vidēji sarežģiti
līdz 1 h
4 personām

Ļoti viegli un ātri pagatavojams ēdiens, kas labi garšos gan viens pats, gan kombinācijā ar jogurta mērci un/vai rīsiem. Lēcas atšķirībā no citiem pākšaugiem nav stundām jāmērcē, un tām ir nepieciešams īss gatavošanas laiks. Īsāku laiku lēcas pavārot, tās nezaudēs tekstūru un būs mazliet kraukšķīgas, taču, ilgāk pavārot, tās pavisam izjūk un padara ēdienu maigi krēmīgu. Lēcas ir ļoti labs olbaltumvielu un dzelzs avots, kā arī tajās ir daudz šķiedrvielu, bet maz tauku. Kombinācijā ar dārzeņiem un garšvielām šis ir sildošs un ļoti veselīgs rudens ēdiens.

Līva Kļaviņa

Autors: Līva Kļaviņa

“Labas garšas darbnīcu” saimniece ne tikai pazīst visu, kas aug Latvijas dabā, bet arī ir apguvusi dažādu kultūru virtuves un ēšanas paradumus un īpatnības. Līvas pētnieces gars izpaužas interesē par ķīmiju, kas palīdz viņai izprast ēst gatavošanas procesu dziļākā līmenī, kā arī viņas neremdināmajos labas garšas noslēpuma meklējumos. Viņa ļoti interesanti stāsta un rāda cilvēkiem, kā iemīlēt dārzeni, tādēļ bieži aicina uz nodarbībām savās garšu darbnīcās (vairāk www.garsasdarbnicas.lv) un nu Līvu redzēsiet arī raidījumā “Gatavo 3”.

Sastāvdaļas

  • 2 vidēji burkāni
  • 1 sīpols
  • 2 ķiploka daiviņas
  • ½ neliela sviesta ķirbja
  • gabaliņš ingvera
  • 1 čili
  • ½ tējkarotes kumīna sēklu
  • 250 g sarkano lēcu

JOGURTA MĒRCEI

  • 200 ml bezpiedevu jogurta
  • 2 svaigi gurķi
  • ½ tējkarotes kumīna sēklu
  • šķipsniņa sāls

Pagatavošana

  1. Sagatavo visas sastāvdaļas. Nomizo burkānus, pārgriež gareniski 4 daļās un sagriež mazos gabaliņos. Ķirbi sagriež divreiz lielākos gabaliņos nekā burkānus. Sviesta vai riekstu ķirbi var atstāt ar visu mizu. Sīpolu nomizo un sakapā. Ķiploka daiviņas nomizo un sakapā. Ingvera sakni nomizo un sakapā. Čili sagriež mazos gabaliņos. Lēcas iemērc aukstā ūdenī un noskalo. Piestiņā saspaida kumīna sēklas.
  2. Katlā uzkarsē eļļu un apcep sīpolus, pievieno sasmalcinātās kumīna sēklas un burkānus un nedaudz pasautē.
  3. Pievieno un apcep ķirbjus, ķiplokus un ingveru.
  4. Pievieno čili un sarkanās lēcas. Visu pārlej ar ~ 400 ml vārīta ūdens. Vāra uz nelielas uguns, kamēr lēcas un dārzeņi gatavi. Beigās pievieno sāli un piparus pēc garšas. Ūdens daudzumu var variēt atkarībā no tā, cik mīkstas grib lēcas. Jo vairāk ūdens un ilgāk vāra, jo lēcas vairāk izšķīst un sautējums kļūst viendabīgāks un krēmīgāks. Arī sviesta ķirbis dod krēmīgumu.
  5. Pagatavo mērci. Vispirms nomizo un sarīvē gurķi. Piestiņā saberž kumīna sēklas. Visu sajauc kopā ar jogurtu un pievieno sāli pēc garšas.

Komentāri:

Jūsu komentārs: