Recepte

Macarons

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Prasa meistarību
ilgāk par 2 h
4 personām
Anna Panna

Autors: Anna Panna

Jeb Anna Birmane cep kūkas, raksta par tām un dalās savās receptes ar citiem. Uzvilkusi kādu no saviem krāsainajiem priekšautiem, viņa piemīlīgi rosās pa virtuvi un raidījumu “Gatavo 3”, pasakot pa kādam mīļam vārdam savām “draudzenēm” kūkām, makarūniem vai kapkeikiem. Anna neatlaidīgi pēta receptes un atklāj knifus par kuriem neviens nestāsta. Viņas mērķis un lielais izaicinājums ir gardās kūkas padarīt pieejamas veselīgāka dzīvesveida piekritējiem.

Sastāvdaļas

  • 55 g olu baltuma  (apmēram 1,5 vidēja izmēra olas)
  • 70 g mandeļu miltu vai samaltu mandeļu
  • 60 g pūdercukura
  • 55 g cukura
  • 1 tējkarote kanēļa
  • 3 āboli + cukurs vai medus pēc garšas

Pagatavošana

  1. Olu baltumus liek noslēgtā trauciņā un uzglabā ledusskapī 12 stundas. Pirms izmantošanas tos vismaz pāris stundas atstāj istabas temperatūrā.
  2. Mandeļu miltus, kanēli un pūdercukuru izsijā.
  3. Citā bļodā kuļ olu baltumus. Kad tie jau kļuvuši gaisīgi, sāk pievienot cukuru. Olbaltumu puto, līdz tas kļūst viendabīgs un spīdīgs un cukurs izkusis. Pievieno izsijātās sastāvdaļas.
  4. Maisa no malām uz vidu. Kad sastāvdaļas apmēram sajaukušās, jākļūst uzmanīgam. Masa nedrīkst kļūt pārāk šķidra. To var pārbaudīt, izceļot lāpstiņu no masas un pagaidot, kamēr mīkliņa iekrīt bļodā. Ja tā izlīdzinās, tā ir gatava. Ja paliek sastingusi un kalnaina – jāpamaisa vēl. Masai jābūt nedaudz plūstošai, bet ne tekošai.
  5. Gatavo makaronu maisījumu liek konditorejas maisiņā ar apaļu uzgalīti. Uz pannas, kas noklāta ar cepamo papīru, spiež nelielas 2–3 cm diametra piciņas. Vēlams, lai tās būtu apmēram vienāda izmēra. Pannu ar makaroniem atstāj nostāvēties 30 minūtes vai ilgāk. Ja, pieskaroties tiem, jūtama pārvilkusies kārtiņa pār cepumu, tad tos var likt cepties.Cep 15 minūtes 150 °C temperatūrā. Pēc cepšanas atdzesē.
  6. Pagatavo pildījumu. Katliņā liek notīrītus un mazos kubiņos sagrieztus ābolus. Cukuru pievieno pēc garšas. Vāra, kamēr āboli mīksti un no tiem izvārījies viss liekais mitrums. Biezeni atdzesē.
  7. Pildījumu smērē uz vienas makaronu pusītes, otru uzliekot pa virsu.
1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olu baltumus liek noslēgtā trauciņā un uzglabā ledusskapī 12 stundas. Pirms izmantošanas tos vismaz pāris stundas atstāj istabas temperatūrā.

Mandeļu miltus, kanēli un pūdercukuru izsijā.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Citā bļodā kuļ olu baltumus. Kad tie jau kļuvuši gaisīgi, sāk pievienot cukuru. Olbaltumu puto, līdz tas kļūst viendabīgs un spīdīgs un cukurs izkusis. Pievieno izsijātās sastāvdaļas.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maisa no malām uz vidu. Kad sastāvdaļas apmēram sajaukušās, jākļūst uzmanīgam. Masa nedrīkst kļūt pārāk šķidra. To var pārbaudīt, izceļot lāpstiņu no masas un pagaidot, kamēr mīkliņa iekrīt bļodā. Ja tā izlīdzinās, tā ir gatava. Ja paliek sastingusi un kalnaina – jāpamaisa vēl. Masai jābūt nedaudz plūstošai, bet ne tekošai.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gatavo makaronu maisījumu liek konditorejas maisiņā ar apaļu uzgalīti. Uz pannas, kas noklāta ar cepamo papīru, spiež nelielas 2–3 cm diametra piciņas. Vēlams, lai tās būtu apmēram vienāda izmēra. Pannu ar makaroniem atstāj nostāvēties 30 minūtes vai ilgāk. Ja, pieskaroties tiem, jūtama pārvilkusies kārtiņa pār cepumu, tad tos var likt cepties. Cep 15 minūtes 150 °C temperatūrā. Pēc cepšanas atdzesē.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pagatavo pildījumu. Katliņā liek notīrītus un mazos kubiņos sagrieztus ābolus. Cukuru pievieno pēc garšas. Vāra, kamēr āboli mīksti un no tiem izvārījies viss liekais mitrums. Biezeni atdzesē.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pildījumu smērē uz vienas makaronu pusītes, otru uzliekot pa virsu.

Komentāri:

  • inga says:

    man nezkāpēc neizdevās 🙁 makaroni bija piedeguši pie papīra, bet iekšpusē mīksti. nebija kājiņas. atvainojos par sliktajiem vārdiem, bet MĒSLS.

  • Anda says:

    Man sanāca! Paldies par recepti! 🙂

  • Liene Vilnīte says:

    Prieks, ka sanāca un žēl, ka nesanāca Ingai!
    Šī ir tiešām sarežģīta recepte tai ziņā, ka vairākos posmos var noiet, kas greizi.
    Ļoti jābūt uzmanīgiem, gan ar precīziem daudzumiem (līdz gramam), gan temperatūru cepeškrāsnī, gan noturētajiem olu baltumiem u.tml.
    Recepti var noskatieties arī video formātā: http://www.tvplay.lv/parraides/gatavo-3/477369?autostart=true

  • Mārcis says:

    Ņam, ņam! Mmm… vienreizēji sanāca! Ar tiem kafejnīcu makarūniem nesalīdzināt 🙂 Paldies par recepti 🙂

  • Liene says:

    Meistarklase lieliska, recepte – lieliska, bet vairākkārtīgi mēģinot cept macarons patstāvīgi, man nesanāk t.s. “svarciņi” 🙁 ko lai daru? Sastāvdaļas sveru precīzi, mīkla sanāk kā meistarklasē, viss ir ok, līdz brīdim, kad cepeškrāsnī atkala redzu macarons bez “svārciņiem” :((

    • Liene Vilnīte says:

      Sveika, Liene!
      Pēc nelielas konsultācijas ar Annu Birmani, ieteikums būtu sekojošs – paaugstināt krāsns temperatūru vismaz par 10 grādiem. Visticamāk krāsnī esošā temperatūra neatbilst tam, ko tā rāda.
      Lai izdodas. 🙂

    • Baiba says:

      No pieredzes varu ieteikt vēl vienu lietu (kas man sabojāja neskaitāmas pannas macaroons) – izmanto kvalitatīvu cepamo papīru vai silikona cepampapīru (nezinu kā precīzi sauc, bet ir tāds silikona vairāklietojamais paklājiņš). Izrādās, ka arī pārāk liela cepampapīra uzkaršana rada to, ka neveidojas svārciņi un macaroons augša itkā pārplīst pušu.

    • Māra says:

      kā pētīju netā par cepšanas grādiem, uzzināju, ka elektriskajā vai gāzes cepeškrāsnī ir atšķirīga temperatūra! ja noteiktā temp. ir elektriskajā, tad gāzes cep. vajag vairāk, kādi 20grādi klāt.

  • Žanna says:

    Paldies par recepti! Vis sanaca pefekti 🙂 .. un no pirmas reizes 🙂

  • Elizabete says:

    Pamēğināju,man neizdevās tas izskats kādam bija jābūt,bet ļoti garšīgi,negaršoja kā bija jāgaršo.

  • […] macaroonu recepti vari izlasīt piegalda.lv , bet receptes pildījumiem – […]

  • Līva says:

    kā var iegūt šiem dažādas krāsas?

    • Līva Vilnīte says:

      Ar pārtikas krāsvielām tikai, diemžēl…

    • Līga says:

      Krāsas var iegūt no dažādām krāsainām sulām, piemēram, biešu un burkānu sulas, un dažādu ogu pulverim (meklē freeze-dried fruit powders). Šie pulveri ir intensīvi un, manuprāt, dod labāku attiecīgo ogu garšu nekā piemēram sīrupi. Lieliski iederas pudiņos, mērcēs, cepumos utt.
      Sulas savukārt var izmantot, kad, piemēram, attiecīgajā receptē ir vajadzīgs piens (vai nu aizstājot to vai sulu ar pienu sajaucot kopā). Kā ideja, piemēram, plaucētā mīkla, no kuras respektīvi var pagatavot Vecrīgas.

  • Ramona says:

    Sveiki! Arī mēs ar draudzeni pirmo reizi izmēģinājām un mums par lielu pārsteigumu izdevās arī ar pirmo! Neizsakāms prieks! ļoti garšīgi! Mēs pildījuma vietā likām mājās gatavotu plūmju zapti! Garšoja izcili! Jo tas skābumiņš ar saldumiņu ļoti labi saskanēja. Un vēl, mēs visu receptē reizinājām x2, lai sanāk tā vairāk. Žēl, ka nevar pievienot foto! Kārtējo reizi, PALDIES, Jums, meitenes!

  • Elīna says:

    Sanāca jau ar pirmo reizi! :-)Mandeļu miltus gatavoju pati,sasmalcinot mandeles kafijas dzirnaviņās.
    Pildījumam izmantoju izkausētu balto šokolādi sajauktu ar krēmsieru un mazliet rīvētu citrona miziņu.
    Iesaku,laba recepte! 🙂 PALDIES par recepti!

  • Madara says:

    Recepte sanāca, bet man radās jautājums. Vai ābolu vietā var likt ko citu, piemēram, plūmes vai aprikozes?

  • Agnese says:

    Paldies par recepti!
    Kādā režīmā šie brīnumi jācep? No augšas un apakšas vai ar ventilatoru?

    • Liene Vilnīte says:

      Saldajiem ēdieniem cenšamies maksimāli neizmantot ventilatora režīmu. Tie nepatīk daudzām kūkām un saldumiem 🙂

  • Una says:

    Man nesanāca viņi sasprēgā jau pēc 5 min bet iekšā mīksti.

  • Anete says:

    Man it kā viss sanāca kā vajag, tikai cepot cepumiem virspuse saplaisāja, nezinu kāpēc. Mēģināšu vēl citu dienu, varbūt ka tā nebūs.

  • Baiba says:

    Kas varētu būt par iemeslu, macaroonu virsa sasprēgaja, bet ne visiem! Svärcinji smuki!

    • Linda says:

      Pēc tam, kad saspied cepumiņus uz paplātes, paņem un to paplāti tā kā met pret virsmu. Apmēram 10 cm augstumā, jo tad izsitīs laukā gaisa burbulīšus, kā dēļ arī sasprēgāja cepumiņi 🙂

  • Paula says:

    Urraaaaa! Man sanāca ar pirmo reizi! Liels paldies par recepti!!! Garšo fantastiski! 😊

  • Luīze says:

    Mēs ar draudzeni pamēģinājām, izdevās lieliski! Bet jāņem vērā tas, ka mums ir 11 gadi…Sanāca ar visiem svārciņiem.

  • kate says:

    kā var iegūt dazādas krāsas

  • Santa says:

    Sveiki! Bija jautājums, kādā režīmā jācep, bet īsti atbildi nesapratu. Kartumam jānāk no augšas vai gan augšas un apakšas? Un bez ventilatora, ja? 🙂

Jūsu komentārs: