Recepte

Maigie virtuļi jeb “Donuts”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nav vēl novērtēta)
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Vidēji sarežģiti
līdz 2 h
15 personām

Šajā burvīgajā receptē ar mani padalījās šefpavārs Viljams Tans (William Tan) no Kualalumpuras Rietummalaizijā, par ko esmu viņam ļoti pateicīga. Dažādi “pončiki”, virtuļi un būtībā jebkurš gardums uz rauga bāzes ir mana vājība. Ar to domājot nevis to, ka neprotu tos gatavot, bet gan to, ka nespēju pretoties un apstāties to baudīšanā, līdz viss būs notiesāts, pavisam aizmirstot par sieviešu ierastajām raizēm par figūru. Šī iemesla dēļ es reti ko tādu gatavoju, taču šos … nedrīkst nepamēģināt. Tie simtkārt attaisno savu nosaukumu “maigie”, jo burtiski kūst uz mēles.

Glazūru virtuļu dekorēšanai katrs var izvēlēties pēc saviem ieskatiem. Labi iederēsies kā citrusu, tā karameļu vai vienkārši šokolādes glazūriņa.

Ņina Tarasova

Autors: Ņina Tarasova

Krieviete no Pēterburgas, kurai dvēsele dzied, cepot kūkas. Ņinas pūrā ir gan vienkāršas receptes, kas katram pa spēkam, gan sarežģītas, ar visiem franču konditorejas smalkumiem, kas Ņinai īpaši mīļi

Sastāvdaļas

  • virtuļu formiņa vai 2 dažādu izmēru riņķu formas, kam noder arī glāzes

A sastāvs:

  • 80 g izkausēta sviesta
  • 2 olas
  • 40 ml piena
  • 75 g pūdercukura
  • 1 tējkarote (5 g) sāls

B sastāvs:

  • 500 g miltu
  • 11 g sausā rauga
  • 0,5 tējkarotes sodas
  • 15 g sausā piena pulvera
  • 200 ml auksta ūdens

Papildu:

  • ~ 1 l saulespuķu eļļas (var būt nepieciešams vairāk)

Glazūrai

  • 175 g šokolādes
  • 30 g sviesta
  • 3 ēdamkarotes piena
  • 2 ēdamkarotes cukura sīrupa

Pagatavošana

  1. Sajauc kopā visus A sastāva ingredientus un viegli sakuļ ar putojamo slotiņu.
  2. Lielā bļodā ieber miltus, sauso raugu, sodu un piena pulveri. Visu sajauc kopā. Pievieno iepriekš sakulto masu, aukstu ūdeni un kārtīgi izmaisa.
  3. Iegūto masu ar mikseri kuļ vidējā ātrumā ar āķu lāpstiņām vismaz 10 minūtes. Ar katru minūti masa veidosies arvien elastīgāka un viendabīgāka. Gatavai mīklai jābūt smagai, mīkstai un nedaudz lipīgai.
  4. Darba virsmu apkaisa ar miltiem. Uz tās liek mīklu, un ar mīklas rulli izrullē ~ 0,5–0,8 cm biezumā. Ar speciālu virtuļu griezēju no mīklas izgriež virtuļus. Ja tāda virtuves instrumenta nav – var izmantot glāzi ar asām malām, bet viducītim, piemēram, eļļas pudeles korķi.
  5. Cepamo papīru sagriež ~ 10 x 10 cm lielos kvadrātiņos. Uz katra kvadrātiņa liek pa vienam izgrieztajam mīklas virtulim. Tā tos pēcāk būs vieglāk iegremdēt eļļā.
  6. Izgrieztos virtuļus atstāj siltā vietā 30–50 minūtes atpūsties. Rauga mīklai izmēros jāpalielinās 1,5 līdz 2 reizes, tāpēc virtuļi “izaugs” vismaz pusotras reizes lielāki.
  7. Dziļā katlā uzkarsē eļļu līdz brīdim, kad parādās viegli dūmi. Tad eļļa ir sakarsusi, bet vēl nedeg. Svarīgi, lai eļļas būtu daudz un lai virtulīši varētu brīvi peldēt nesaskaroties. Tā tie cepas, bet nesasūcas ar eļļu.
  8. Vienlaikus cep 3–4 virtuļus pa 30–40 sekundēm uz katru pusi, līdz tie kļuvuši zeltaini brūni.
  9. Gatavos virtuļus novieto uz papīra dvieļa, kas iesūks visu lieko eļļu.
  10. Tikmēr pagatavo glazūru. Šokolādi izkausē ūdens peldē, iemaisa sviestu. Tad katliņu noņem no uguns un iemaisa pienu un cukura sīrupu.
  11. Kad gatavie virtuļi 1 minūti ir pastāvējuši, tos pārliek uz virtuves režģīša un no augšas pārlej ar glazūru, ļaujot liekajai glazūrai nopilēt.
  12. Virtuļus pasniedz nekavējoties, vēl karstus, kopā ar tēju vai glāzi piena.

Komentāri:

Jūsu komentārs: