Recepte

Ozoliņa torte Rīdziniece

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Prasa meistarību
ilgāk par 2 h
12 personām

Konditors Jānis Ozoliņš savas profesionālās gaitas sāka 1956. gadā leģendārajā kafejnīcā „Vecrīga”. Ilgajos darba gados viņš radījis daudzu rīdzinieku iecienītu kūku un maizīšu recep tes, kas tiek ceptas vēl šodien.

Jānis Ozoliņš patlaban vada savu ģimenes konditoreju Ikšķilē, kur no dabīgām izejvielām top tautā mīlētas, garšīgas un izcilas kvalitātes tortes, maizītes, cepumi un citi našķi. Šeit netiek taupīts ne sviests, ne olas, ne saldais krējumiņš.

„Ozoliņa konditoreja” piedāvā vienu no savām vislabākajām tortes receptēm – cepsim klasisko torti „Rīdziniece” par godu Latvijas dzimšanas dienai! Tortes cepšana būs meistarības pārbaude pieredzējušām saimniecēm, bet izaicinājums – iesācējām. Ieplānojiet šo darbu laicīgi – vislabāk, ja torti cepsiet dienu pirms svinībām, jo tai nepieciešams nostāv.

viesis

Autors: viesis

Sastāvdaļas

Biskvītam:

  • 2 olas
  • 40 g cukura
  • 30 g miltu

Smilšu mīklas kārtām:

  • 90 g sviesta
  • 60 g cukura
  • 140 g miltu
  • 10 g ūdens
  • 1 tējkarote cepamā pulvera

Sviesta krēmam:

  • 200 g sviesta
  • 100 g iebiezinātā piena

Vārītajam krēmam:

  • 20g milti
  • 30 g cukura
  • 2 olas
  • 100 ml piena

Šokolādes glazūrai:

  • 100 g tumšās šokolādes
  • 50 g sviesta
  • augļi un mandeļu skaidiņas rotājumam pēc izvēles

Vēl pildījumam:

  • 150 g dzērveņu ievārījuma

Pagatavošana

  1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200ºC.
  2. Gatavo biskvītu. Traukā iesit olas, pievieno cukuru. Ar mikseri puto, līdz masa kļūst krietni gaišāka un palielinās apjomā. Uzmanīgi iecilājot, pievieno izsijātus miltus. Mīklu nedrīkst enerģiski maisīt. Gatavo masu cep apaļajā formā (26 cm diametrā). Biskvīta ripa ir paredzēta viena, tādēļ tā būs paplāna un izcepsies salīdzinoši ātri – ~15 minūtēs.
  3. Gatavo sviesta krēmu. Mīkstu sviestu liek bļodā un ar karoti sāk putot. Pakāpeniski pievieno kondensēto pienu.
  4. Gatavo vārīto krēmu. Katliņā uzkarsē pienu, bet nevāra. Citā traukā iesit olas, pievieno cukuru, miltus un visu samaisa viendabīgā masā. Iegūto maisījumu lēnām pievieno uzkarsētajam pienam, to nepārtraukti maisot, lai neveidojas kunkuļi. Kad krēms sabiezējis, pārtrauc maisīšanu un katliņu noņem no uguns. Gatavo krēmu atdzesē.
  5. Atdzisušo vārīto krēmu pievieno sviesta krēmam un ar mikseri labi saputo abus krēmus kopā.
  6. Gatavo smilšu mīklu. Tortei ir nepieciešamas divas smilšu mīklas ripas. Traukā saputo sviestu un cukuru, izmīca, tad pievieno miltus, cepamo pulveri un ūdeni. Svarīgi mīklu nepārmīcīt. Kad mīkla gatava, izrullē 2 apaļas ripas, liek tai pašā tortes formā, kurā tika cepts biskvīts, un liek krāsnī 200ºC temperatūrā. Katru ripu cep ~ 12 minūtes.
  7. Gatavo šokolādes glazūru. Karstā ūdens peldē izkausē šokolādi. Kad šokolāde ir pilnībā izkususi, tajā iemaisa mīkstu sviestu. Glazēšanai izmanto siltu glazūras masu.
  8. Ir pienācis brīdis visas sastāvdaļas likt kopā. Uz biskvīta pamatnes izsmērē 1/3 krēma. Virsū liek vienu smilšu mīklas ripu. Tad atkal klāj 1/3 krēma, kuram uzliek dzērveņu ievārījumu un to izsmērē. Nākamo liek otro smilšu mīklas ripu. Ar atlikušo krēmu apsmērē tortes malas. Malas var dekorēt ar mandeļu skaidiņām. Tortes virsmu noglazē ar silto šokolādes glazūru. Ļauj sastingt, dekorē ar augļiem. Ļauj nostāvēties 8-24 stundas vēsā vietā.
1. pagatavošanas solis
Torte-01

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200ºC.

Gatavo biskvītu. Traukā iesit olas, pievieno cukuru. Ar mikseri puto, līdz masa kļūst krietni gaišāka un palielinās apjomā. Uzmanīgi iecilājot, pievieno izsijātus miltus. Mīklu nedrīkst enerģiski maisīt.

Gatavo masu cep apaļajā formā (26 cm diametrā). Biskvīta ripa ir paredzēta viena, tādēļ tā būs paplāna un izcepsies salīdzinoši ātri – ~15 minūtēs.

2. pagatavošanas solis
Torte-02

Gatavo sviesta krēmu. Mīkstu sviestu liek bļodā un ar karoti sāk putot. Pakāpeniski pievieno kondensēto pienu.

Gatavo vārīto krēmu. Katliņā uzkarsē pienu, bet nevāra. Citā traukā iesit olas, pievieno cukuru, miltus un visu samaisa viendabīgā masā. Iegūto maisījumu lēnām pievieno uzkarsētajam pienam, to nepārtraukti maisot, lai neveidojas kunkuļi. Kad krēms sabiezējis, pārtrauc maisīšanu un katliņu noņem no uguns. Gatavo krēmu atdzesē.

Atdzisušo vārīto krēmu pievieno sviesta krēmam un ar mikseri labi saputo abus krēmus kopā.

3. pagatavošanas solis
Torte-03

Gatavo smilšu mīklu. Tortei ir nepieciešamas divas smilšu mīklas ripas. Traukā saputo sviestu un cukuru, izmīca, tad pievieno miltus, cepamo pulveri un ūdeni. Svarīgi mīklu nepārmīcīt. Kad mīkla gatava, izrullē 2 apaļas ripas, liek tai pašā tortes formā, kurā tika cepts biskvīts, un liek krāsnī 200ºC temperatūrā. Katru ripu cep ~ 12 minūtes.

Gatavo šokolādes glazūru. Karstā ūdens peldē izkausē šokolādi. Kad šokolāde ir pilnībā izkususi, tajā iemaisa mīkstu sviestu. Glazēšanai izmanto siltu glazūras masu.

Ir pienācis brīdis visas sastāvdaļas likt kopā. Uz biskvīta pamatnes izsmērē 1/3 krēma. Virsū liek vienu smilšu mīklas ripu.

4. pagatavošanas solis
Torte-04

Tad atkal klāj 1/3 krēma, kuram uzliek dzērveņu ievārījumu un to izsmērē. Nākamo liek otro smilšu mīklas ripu.

5. pagatavošanas solis
Torte-05

Ar atlikušo krēmu apsmērē tortes malas. Malas var dekorēt ar mandeļu skaidiņām.

6. pagatavošanas solis
Torte-06

Tortes virsmu noglazē ar silto šokolādes glazūru.

7. pagatavošanas solis
Torte-09

Ļauj sastingt, dekorē ar augļiem. Ļauj nostāvēties 8-24 stundas vēsā vietā.

Komentāri:

  • Mārīte says:

    Ļoti,ļoti garšīgas ir tortes un kūkas ko ražo Jānis Ozoliņš.Vīņam vienmēr ir augstas prasības pret konditoriem un produkciju,tāpēc viss ko ražo viņa vadībā ir ļoti,ļoti garšīgs! Ticiet man jo man bija tas gods būt par mācekli un tad strādāt viņa vadībā.

Jūsu komentārs: