Recepte

Sēņu un kartupeļu kūka

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Vidēji sarežģiti
līdz 2 h
6 personām

Klasiskas vērtības, pasniegtas jaunā formātā. Kūka, kur kārtu kārtām mijas miltainu kartupeļu ripas un krēmīgs sēņu pildījums. Tādu kūku necepsi katru dienu, bet brīvdienās pēc pastaigas dzestrajā ziemas gaisā tā sagādās prieku gan lieliem, gan maziem.

Receptē varat izmantot gan pašu gatavotus sēņu krājumus, gan veikalā nopērkamus šampinjonus. Ja izmantojat kaltētas sēnas, tad lieciet tās kopā ar svaigajām – pusi uz pusi.

Liene Sondore

Autors: Liene Sondore

Uztura speciāliste, trīs bērnu mamma, pagatavos gardu zupu no cirvja kāta, ēdienā mēģina apvienot veselīgumu ar saprātīgām izmaksām. Liene žurnālu veidoja pirmos trīs tā pastāvēšanas gadus. Tagad joprojām aktīvi piedalās un dalās savā pieredzēun padomos.

Sastāvdaļas

  • 400 g meža šampinjonu (ja izmantojat kaltētas sēnes, tad 50 g kaltētu sēņu un 200 g svaigu vai saceptu)
  • 1,5 kg miltainu kartupeļu
  • 1 liels sīpols
  • 3 daiviņas ķiploka
  • 4 ēdamkarotes krējuma
  • 1 ēdamkarote kviešu miltu
  • 1 tējkarote maltas paprikas
  • sāls, malti melnie pipari
  • eļļa cepšanai un kartupeļu kārtu pārslacīšanai
  • nedaudz sviesta veidnes ieziešanai
  • tortes veidne cepšanai, 20 cm/dm
  • folija veidnes pārklāšanai

Pasniegšanai:

  • svaigi pētersīļi un skābais krējums

Pagatavošana

  1. Sēnes noskalo un sagriež šķēlītēs vai gabaliņos. Sīpolu un ķiploka daiviņas notīra un smalki sakapā.
  2. Uzkarsē pannā eļļu un apcep sīpolus un ķiplokus.
  3. Pēc 2–3 minūtēm pievieno sēnes un gatavo, līdz ir iztvaikojis šķidrums.
  4. Miltus sajauc ar krējumu.
  5. Pievieno sēnēm.
  6. Pieber šķipsniņu sāls, piparus, papriku un visu samaisa.
  7. Kartupeļus notīra, noskalo un sagriež plānās ripiņās, ko vairs nemērc ūdenī, lai neizskalotu cieti.
  8. Apaļo kūkas veidni iesmērē ar sviestu.
  9. Vispirms kārto kartupeļu ripiņas aptuveni 1,5 cm biezumā. Uzkaisa sāli, piparus un pārslaka ar eļļu.
  10. Virsū klāj sēņu pildījumu, izlīdzina virsmu un uzliek atkal kartupeļu kārtu, uzkaisa sāli, piparus un papriku. Tā atkārto vēl, lai kopā veidotos 2 sēņu pildījuma kārtas un kūka būtu nosegta ar kartupeļu ripiņām.
  11. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 °C temperatūrai. Formu pārklāj ar foliju un liek cepties. Cep ~ 1,5 stundas, līdz kartupeļi ir mīksti. To viegli pārbaudīt ar koka irbulīti. Pēdējās 10 minūtes cep bez folijas, lai kartupeļu virspuse būtu skaisti brūna.
  12. Pasniedz karstu, pārkaisītu ar zaļumiem. Servē ar skābo krējumu, Bešamela vai saldā krējuma mērci (recepti skatiet Padomu sadaļā)
1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sēnes noskalo un sagriež šķēlītēs vai gabaliņos. Sīpolu un ķiploka daiviņas notīra un smalki sakapā.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uzkarsē pannā eļļu un apcep sīpolus un ķiplokus.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pēc 2–3 minūtēm pievieno sēnes un gatavo, līdz ir iztvaikojis šķidrums.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Miltus sajauc ar krējumu.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pievieno sēnēm.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pieber šķipsniņu sāls, piparus, papriku un visu samaisa.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kartupeļus notīra, noskalo un sagriež plānās ripiņās, ko vairs nemērc ūdenī, lai neizskalotu cieti.

 

 

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Apaļo kūkas veidni iesmērē ar sviestu.

9. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vispirms kārto kartupeļu ripiņas aptuveni 1,5 cm biezumā. Uzkaisa sāli, piparus un pārslaka ar eļļu.

10. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Virsū klāj sēņu pildījumu, izlīdzina virsmu un uzliek atkal kartupeļu kārtu, uzkaisa sāli, piparus un papriku. Tā atkārto vēl, lai kopā veidotos 2 sēņu pildījuma kārtas un kūka būtu nosegta ar kartupeļu ripiņām.

11. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 °C temperatūrai. Formu pārklāj ar foliju un liek cepties. Cep ~ 1,5 stundas, līdz kartupeļi ir mīksti. To viegli pārbaudīt ar koka irbulīti. Pēdējās 10 minūtes cep bez folijas, lai kartupeļu virspuse būtu skaisti brūna.

12. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pasniedz karstu, pārkaisītu ar zaļumiem. Servē ar skābo krējumu, Bešamela vai saldā krējuma mērci.

Komentāri:

Jūsu komentārs: