Recepte

Svētku torte

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Prasa meistarību
ilgāk par 2 h
16 personām

Tortes cepšanai iesakām ieplānot divas dienas – pirmās dienas vakarā izcept biskvītu un pagatavot vārīto krēmu, bet nākamajā dienā torti veidot un dekorēt.

viesis

Autors: viesis

Sastāvdaļas

Biskvītam

  • 4 olas
  • 100 g kviešu miltu
  • 100 g kartupeļu miltu
  • 4 ēdamkarotes eļļas
  • 300 g cukura
  • 1 tējkarote cepamā pulvera
  • 4 pilieni vaniļas esences

Vārītajam mandeļu krēmam

  • 0,5 l piena
  • 100 g cukura
  • 3 ēdamkarotes kviešu miltu
  • 2 ēdamkarotes kartupeļu miltu
  • 2 olu dzeltenumi
  • 300 g sviesta (istabas temperatūrā)
  • pāris pilienu mandeļu esences

Zemeņu krēmam

  • 1 paka saldētu zemeņu (~ 400 g)
  • 100 g cukura
  • 3 paciņas želatīna
  • 250 ml saldā krējuma
  • 100 ml ūdens

Cukura masai

  • 70 ml verdoša ūdens
  • 1 paciņa želatīna (3 tējkarotes)
  • 40 g baltā cukura sīrupa
  • ~ 800 g pūdercukura
  • 4 pilieni mandeļu esences
  • daži pilieni pārtikas krāsvielas (pēc izvēles)

Cukura līmei

  • 1 olas baltums
  • pūdercukurs

Cepšanai un gatavošanai

  • apaļā tortes forma ~ 26 cm/dm,
  • cepamais papīrs,
  • nedaudz sviesta formas ietaukošanai,
  • eļļa darba virsmas ietaukošanai,
  • alumīnija folija

Pagatavošana

  1. Olas baltumus atdala no dzeltenumiem.
  2. Baltumus saputo ar cukuru. Puto līdz masa ir bieza un krēmīga.
  3. Pievieno dzeltenumus un turpina putot.
  4. Saputotajai masai piesijā kviešu miltus, kartupeļu miltus un cepamo pulveri.
  5. Pievieno eļļu, 4 pilienus vaniļas esences.
  6. Lēnām samaisa viendabīgā masā.
  7. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180° C temperatūrai. Kūkas formā ieklāj cepamo papīru, malas ietauko ar sviestu un viegli apkaisa ar miltiem.
  8. Mīklu lej sagatavotajā formā un liek cepties. Cep ~ 25 minūtes. Biskvīta gatavību pārbauda ar koka iesmiņu – ja mīkla nelīp pie kociņa, biskvīts ir gatavs.
  9. Biskvītu atdzesē un sadala trijās vienādās daļās (horizontāli).
  10. Pagatavo vārīto krēmu: olu dzeltenumus atdala no baltumiem.
  11. Glāzē ielej 1/3 piena un pievieno dzeltenumus.
  12. Pievieno kviešu un kartupeļu miltus.
  13. Atlikušo pienu lej katliņā un karsē kopā ar cukuru.
  14. Brīdī, kad piens sāk vārīties, pievieno iepriekš glāzē uzjaukto masu un, nepārtraukti maisot, karsē, līdz krēms sabiezē. Gatavu krēmu noņem no plīts, pārklāj ar foliju un atdzesē.
  15. Sāk putot sviestu.
  16. Lēnām, pa karotei sviestam pievieno pilnībā atdzesēto krēmu un mandeļu esenci. Saputoto krēmu liek ledusskapī.
  17. Pagatavo zemeņu krēmu: zemenes, ūdeni un 50 g cukura liek katliņā un uzvāra.
  18. Nolej 2/3 glāzes siltās zemeņu sulas un sajauc ar želatīnu. Sagaida, līdz želatīns uzbriest.
  19. Uzvārītajām zemenēm pievieno želatīnu un sablendē viendabīgā masā. Liek ledusskapī sastingt.
  20. Saputo saldo krējumu ar atlikušo cukuru.
  21. Zemeņu masu samaisa ar putukrējumu un liek ledusskapī uz pāris minūtēm, ik pa brītiņam apmaisot, lai krēms sāktu vienmērīgi sabiezēt.
  22. Veido torti: starp pirmo un otro, kā arī uz otrās biskvīta ripas uzsmērē vārīto krēmu, saliek kopā.
  23. Biskvīta ripām apliek apaļo formu, ja tā ir par zemu, tad to var pagarināt, pirms aplikšanas ieklājot alumīnija foliju un veidojot maliņas.
  24. Tad ielej zemeņu krēmu un liek uz ~ 1 stundu ledusskapī, lai krēms sastingtu.
  25. Kad krēms sabiezējis, trešo biskvīta daļu apsmērē ar vārīto krēmu un apgrieztā veidā uzliek to virsū (lai krēms būtu starp biskvītu un zemeņu krēmu). Liek ledusskapī uz 15 minūtēm.
  26. Noņem apaļo formu, atstājot formas pamatni. Torti – gan augšu, gan malas – apziež ar vārīto krēmu, liek ledusskapī uz 15–20 minūtēm.
  27. Pagatavo cukura masu: verdošam ūdenim pievieno želatīnu un maisa, līdz tas izšķīst.
  28. Pievieno balto cukura sīrupu un turpina maisīt.
  29. Bļodiņā ieber 600 g pūdercukura, ielej želatīnu un maisa –vispirms ar karoti, tad ar rokām.
  30. Ik pa brīdim pievieno atlikušo pūdercukuru un mandeļu esenci.
  31. Darba virsmu ietauko ar eļļu.
  32. Masu uzliek uz galda un mīca, līdz tā kļūst elastīga (ne lipīga, ne sausa).
  33. Masu plāni izrullē.
  34. Torti izņem no ledusskapja. Izrullēto cukura masu, liekot rokas zem tās, uzmanīgi paceļ (uzmanieties, ja nagi ir gari!) un uzliek uz tortes.
  35. Maigi piespiež klāt un atlikumu, kas iet pāri malām, apgriež ar nazi.
  36. Pagatavo cukura glazūru jeb līmi: olas baltumu sakuļ stingrās putās, pievieno pūdercukuru un kuļ, līdz masa ir bieza un netek. Cukura glazūra ir līmes vietā, lai pielīmētu lenti un ziediņus. Cukura glazūru var iepildīt maisiņā vai tās uzziešanai izmantot nazi vai otiņu.
  37. Cukura masas pārpalikumu iekrāso ar izvēlēto krāsvielu.
  38. Samīca un izrullē plānu tortes lenti, ar ko nomaskēt tortes apakšmalu un savienojuma vietu.
  39. Lentes vienā pusē ar cukura glazūru uzspiež mazus punktiņus un lenti pielīmē pie tortes.
  40. Pagatavo rozītes: ietauko darba virsmu, plāni izrullē cukura masu, ar degvīna glāzīti izspiež nelielus aplīšus.
  41. Sāk veidot ziedus: pirmo sarullē trubiņā, veidojot rozītes vidu, nākamos apliek ap sarullēto vidiņu, veidojot ziedlapas.
  42. Ziedlapiņas ar pirkstiem piespiež zieda pamatnei, atliecot maliņas, lai veidojas rozes forma. Gatavos ziedus liek malā, lai tie apžūst. Veido nepieciešamā skaita ziediņus, atstājot nedaudz masas lapiņām.
  43. Pagatavo lapiņas: lapiņu masai piepilina zaļo pārtikas krāsvielu, samīca un plāni izrullē.
  44. Ar glāzīti vai apaļu cepumu formiņu izspiež lapiņu formu.
  45. Ar nazi veido lapu rieviņas. Gatavās lapiņas atstāj apžūt.
  46. Katru ziediņu un lapiņu savienojuma vietā nedaudz apziež ar cukura glazūru un līmē pie tortes.
  47. Torti atdzesē ledusskapī vismaz divas stundas.
  48. Tā kā zemeņu krēma pagatavošanā lietots želatīns, torti nevajadzētu pirms pasniegšanas ilgstoši turēt siltumā.
1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olas baltumus atdala no dzeltenumiem.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Baltumus saputo ar cukuru. Puto līdz masa ir bieza un krēmīga.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pievieno dzeltenumus un turpina putot.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Saputotajai masai piesijā kviešu miltus, kartupeļu miltus un cepamo pulveri.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pievieno eļļu, 4 pilienus vaniļas esences.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lēnām samaisa viendabīgā masā.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180° C temperatūrai. Kūkas formā ieklāj cepamo papīru, malas ietauko ar sviestu un viegli apkaisa ar miltiem.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mīklu lej sagatavotajā formā un liek cepties. Cep ~ 25 minūtes. Biskvīta gatavību pārbauda ar koka iesmiņu – ja mīkla nelīp pie kociņa, biskvīts ir gatavs.

9. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Biskvītu atdzesē un sadala trijās vienādās daļās (horizontāli).

10. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pagatavo vārīto krēmu: olu dzeltenumus atdala no baltumiem.

11. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Glāzē ielej 1/3 piena un pievieno dzeltenumus.

12. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pievieno kviešu un kartupeļu miltus.

13. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Atlikušo pienu lej katliņā un karsē kopā ar cukuru.

14. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Brīdī, kad piens sāk vārīties, pievieno iepriekš glāzē uzjaukto masu un, nepārtraukti maisot, karsē, līdz krēms sabiezē. Gatavu krēmu noņem no plīts, pārklāj ar foliju un atdzesē.

15. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sāk putot sviestu.

16. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lēnām, pa karotei sviestam pievieno pilnībā atdzesēto krēmu un mandeļu esenci. Saputoto krēmu liek ledusskapī.

17. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pagatavo zemeņu krēmu: zemenes, ūdeni un 50 g cukura liek katliņā un uzvāra.

18. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nolej 2/3 glāzes siltās zemeņu sulas un sajauc ar želatīnu. Sagaida, līdz želatīns uzbriest.

19. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uzvārītajām zemenēm pievieno želatīnu un sablendē viendabīgā masā. Liek ledusskapī sastingt.

20. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Saputo saldo krējumu ar atlikušo cukuru.

21. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zemeņu masu samaisa ar putukrējumu un liek ledusskapī uz pāris minūtēm, ik pa brītiņam apmaisot, lai krēms sāktu vienmērīgi sabiezēt.

22. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Veido torti: starp pirmo un otro, kā arī uz otrās biskvīta ripas uzsmērē vārīto krēmu, saliek kopā.

23. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Biskvīta ripām apliek apaļo formu, ja tā ir par zemu, tad to var pagarināt, pirms aplikšanas ieklājot alumīnija foliju un veidojot maliņas.

24. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tad ielej zemeņu krēmu un liek uz ~ 1 stundu ledusskapī, lai krēms sastingtu.

25. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kad krēms sabiezējis, trešo biskvīta daļu apsmērē ar vārīto krēmu un apgrieztā veidā uzliek to virsū (lai krēms būtu starp biskvītu un zemeņu krēmu). Liek ledusskapī uz 15 minūtēm.

26. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Noņem apaļo formu, atstājot formas pamatni. Torti – gan augšu, gan malas – apziež ar vārīto krēmu, liek ledusskapī uz 15–20 minūtēm.

27. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pagatavo cukura masu: verdošam ūdenim pievieno želatīnu un maisa, līdz tas izšķīst.

28. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pievieno balto cukura sīrupu un turpina maisīt.

29. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bļodiņā ieber 600 g pūdercukura, ielej želatīnu un maisa –vispirms ar karoti, tad ar rokām.

30. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik pa brīdim pievieno atlikušo pūdercukuru un mandeļu esenci.

31. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Darba virsmu ietauko ar eļļu.

32. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Masu uzliek uz galda un mīca, līdz tā kļūst elastīga (ne lipīga, ne sausa).

33. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Masu plāni izrullē.

34. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Torti izņem no ledusskapja. Izrullēto cukura masu, liekot rokas zem tās, uzmanīgi paceļ (uzmanieties, ja nagi ir gari!) un uzliek uz tortes.

35. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maigi piespiež klāt un atlikumu, kas iet pāri malām, apgriež ar nazi.

36. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pagatavo cukura glazūru jeb līmi: olas baltumu sakuļ stingrās putās, pievieno pūdercukuru un kuļ, līdz masa ir bieza un netek. Cukura glazūra ir līmes vietā, lai pielīmētu lenti un ziediņus. Cukura glazūru var iepildīt maisiņā vai tās uzziešanai izmantot nazi vai otiņu.

37. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cukura masas pārpalikumu iekrāso ar izvēlēto krāsvielu.

38. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Samīca un izrullē plānu tortes lenti, ar ko nomaskēt tortes apakšmalu un savienojuma vietu.

39. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lentes vienā pusē ar cukura glazūru uzspiež mazus punktiņus un lenti pielīmē pie tortes.

40. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pagatavo rozītes: ietauko darba virsmu, plāni izrullē cukura masu, ar degvīna glāzīti izspiež nelielus aplīšus.

41. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sāk veidot ziedus: pirmo sarullē trubiņā, veidojot rozītes vidu, nākamos apliek ap sarullēto vidiņu, veidojot ziedlapas.

42. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ziedlapiņas ar pirkstiem piespiež zieda pamatnei, atliecot maliņas, lai veidojas rozes forma. Gatavos ziedus liek malā, lai tie apžūst. Veido nepieciešamā skaita ziediņus, atstājot nedaudz masas lapiņām.

43. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pagatavo lapiņas: lapiņu masai piepilina zaļo pārtikas krāsvielu, samīca un plāni izrullē.

44. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ar glāzīti vai apaļu cepumu formiņu izspiež lapiņu formu.

45. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ar nazi veido lapu rieviņas. Gatavās lapiņas atstāj apžūt.

46. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Katru ziediņu un lapiņu savienojuma vietā nedaudz apziež ar cukura glazūru un līmē pie tortes.

47. pagatavošanas solis
Ullas torte

Torti atdzesē ledusskapī vismaz divas stundas.

48. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tā kā zemeņu krēma pagatavošanā lietots želatīns, torti nevajadzētu pirms pasniegšanas ilgstoši turēt siltumā.

Komentāri:

  • Agnese says:

    Paldies par receptēm, esmu atradusi šajā portālā dažas tiešām lieliskas. Esmu jau izmēģinājusi arī šo kūku – sanāca ļoti laba. BET – kas mani pārsteidz, tie ir milzīgie cukura daudzumi visās receptēs. Konkrēti šai kūkai pieliku tikai pusi no paredzētā daudzuma (biskvītam) un vispār nevarēja just, ka būtu kaut kas pietrūcis.

    Tikko izdrukāju recepti aprikožu-marcipāna plātsmaizei un jau redzu, ka tikai, lai izmērcētu aprikozes, kuras jau pašas par sevi ir ļoti saldas, paredzēti 300 g cukura.

    Labas receptes tomēr ļauj runāt pašai produktu garšai.

  • ieva says:

    piekriitu Agnesei

Jūsu komentārs: