Recepte

Torte “Cielaviņa”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Vidēji sarežģiti
ilgāk par 2 h
12 personām

Nevaru apgalvot, ka pēc šīs receptes gatavotā torte precīzi atbilst oriģinālam. Receptēs, ko atradu internetā, sastāvā bija minēti zemesrieksti. Tā kā man labāk garšo lazdu rieksti, izvēlējos tos, turklāt neapgrauzdēju, kā bija ieteikts. Manuprāt, lazdu rieksti un mandeles grauzdējot zaudē savu maigo un īpašo garšu. Ja vēlaties turēties pie oriģinālā varianta, riekstus pirms pievienošanas bezē masai vajag uz sausas pannas apcept.

Ja nav laika un vēlēšanās torti dekorēt radoši, rotāšanai var izlīdzēties vien ar krēmu un veseliem riekstu kodoliem. Arī tā būs ļoti garšīgi, turklāt jo ilgāk torte ievilksies, jo gardāka kļūs.

Torti labāk cept iepriekšējā vakarā, rotāt no rīta un līdz vakaram atstāt ievilkties.

Sandra Ošiņa

Autors: Sandra Ošiņa

Stiliste/datorgrafiķe. Sandra izveidoja “Pie Galda!” žurnāla dizainu un stilu, kā arī veidoja žurnāla māksliniecisko noformējumu pirmos divus žurnāla pastāvēšanas gadus. 

Un ne tikai, viņa ir divu bērnu mamma ar “saldajiem īkšķīšiem”, kas pieprit ne tikai gardas kūkas un cepumus, bet arī daudzus citus interesantus ēdienus. Vēl vairāk viņas dzimtas recepšu portālā www.garsigalatvija.lv

 

Sastāvdaļas

Bezē biskvītam

  • 400 g cukura
  • 6 olu baltumi
  • 2 ēdamkarotes ar kaudzi kartupeļu miltu
  • 200 g lazdu riekstu
  • šķipsniņa sāls
  • cepamais papīrs
  • sviests papīra ietaukošanai
  • divas cepamās plātis

Krēmam

  • 6 olu dzeltenumi
  • 4 ēdamkarotes cukura
  • 40 g ūdens
  • 300 g mīksta sviesta
  • 3–4 ēdamkarotes kakao
  • 150 g vai nedaudz vairāk iebiezinātā piena ar cukuru (nevārīta)
  • 25 g aromātiska alkoholiska dzēriena – ruma, konjaka, brendija vai balzama

Rotāšanai

  • 100 g tumšās šokolādes
  • 50 ml saldā krējuma
  • 50–100 g lazdu riekstu

Papildus

  • ja vēlas riekstus karamelizēt, nedaudz cukura un sviesta
  • 50 g tumšās šokolādes, metāla pamatne un špahtelnazis rotājumu veidošanai

Pagatavošana

  1. Ar nazi sasmalcina riekstus.
  2. Ieslēdz cepeškrāsni 150 °C temperatūrā režīmā ar ventilatoru. Sagatavo cepamās plātis: uz diviem cepamā papīra gabaliem uzzīmē apļus 26 cm diametrā, ietauko ar sviesta piciņu un klāj uz plātīm.
  3. Olu baltumus atdala no dzeltenumiem. Dzeltenumus liek ledusskapī. Olu baltumus tīrā un sausā lielā bļodā sāk putot, pievienojot šķipsniņu sāls. Kad masa balta un bieza, pakāpeniski pievieno cukuru un uzputo stingru bezē mīklu. Tajā visbeidzot iemaisa kartupeļu miltus un sakapātos riekstus.
  4. Ar karoti bezē masu izdala vienādās daļās pa plātīm uzzīmētajos apļos. Virsu nogludina.
  5. Liek plātis cepeškrāsnī, pēc 15 minūtēm samazina temperatūru līdz 110 °C un cep vēl 1 stundu, pēc tam biskvītus atstāj uz nakti lēni atdzist cepeškrāsnī.
  6. Nākamajā dienā taisa krēmu. Uzvāra ūdeni ar cukuru.
  7. Olu dzeltenumus puto, tievā strūkliņā pievienojot karsto sīrupu. Kad masa uzputojusies gaišāka un biezāka, putojot pievieno sviestu, kakao, pašās beigās kondensēto pienu un alkoholu. Krēmu atdzesē ledusskapī līdz tortes rotāšanai.
  8. Bezē pamatnēm noņem cepamo papīru, uzmanīgi apgriežot tās otrādi, un tad liek atkal pareizā virzienā uz skaista šķīvja vai pamatnes. Pusi krēma klāj uz vienas bezē pamatnes, otru liek virsū.
  9. Ūdens peldē uzkarsē saldo krējumu, izkausē šokolādi un ar karoti pārlej tortes virsai. Atdzesē.
  10. Ja vēlas torti rotāt greznāk, lazdu riekstus rotāšanai var iepriekš apstrādāt ar karameli. Kā to darīt, lasiet piegalda.skaties.lv/padomi.
  11. Torti rotā ar krēma rozītēm, šokolādes dekoriem un lazdu riekstiem. Liek ledusskapī savilkties.
1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ar nazi sasmalcina riekstus.

Ieslēdz cepeškrāsni 150 °C temperatūrā režīmā ar ventilatoru. Sagatavo cepamās plātis: uz diviem cepamā papīra gabaliem uzzīmē apļus 26 cm diametrā, ietauko ar sviesta piciņu un klāj uz plātīm.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olu baltumus atdala no dzeltenumiem. Dzeltenumus liek ledusskapī. Olu baltumus tīrā un sausā lielā bļodā sāk putot, pievienojot šķipsniņu sāls. Kad masa balta un bieza, pakāpeniski pievieno cukuru un uzputo stingru bezē mīklu. Tajā visbeidzot iemaisa kartupeļu miltus un sakapātos riekstus.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ar karoti bezē masu izdala vienādās daļās pa plātīm uzzīmētajos apļos. Virsu nogludina.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Liek plātis cepeškrāsnī, pēc 15 minūtēm samazina temperatūru līdz 110 °C un cep vēl 1 stundu, pēc tam biskvītus atstāj uz nakti lēni atdzist cepeškrāsnī.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nākamajā dienā taisa krēmu. Uzvāra ūdeni ar cukuru.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olu dzeltenumus puto, tievā strūkliņā pievienojot karsto sīrupu. Kad masa uzputojusies gaišāka un biezāka, putojot pievieno sviestu, kakao, pašās beigās kondensēto pienu un alkoholu. Krēmu atdzesē ledusskapī līdz tortes rotāšanai.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bezē pamatnēm noņem cepamo papīru, uzmanīgi apgriežot tās otrādi, un tad liek atkal pareizā virzienā uz skaista šķīvja vai pamatnes. Pusi krēma klāj uz vienas bezē pamatnes, otru liek virsū.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ūdens peldē uzkarsē saldo krējumu, izkausē šokolādi un ar karoti pārlej tortes virsai. Atdzesē.

9. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Torti rotā ar krēma rozītēm, šokolādes dekoriem un lazdu riekstiem. Liek ledusskapī savilkties.

10. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ja vēlas torti rotāt greznāk, lazdu riekstus rotāšanai var iepriekš apstrādāt ar karameli. Kā to darīt, lasiet piegalda.skaties.lv/padomi.

Komentāri:

Jūsu komentārs: