Padoms

Avenes – garšīgie vitamīni

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com

Avenes, kazenes, lācenes, meža avenes, dzeltenās, violetās un zilās avenes – daudz un dažāda ir šī saldā oga. Katra šķirne tautā un grāmatās saņēmusi citu vārdu, bet suga visām šīm ogām ir viena – avene. Arī pielietojuma variācijas ir līdzīgas, tā pat kā veseīgās īpašības un sastāvs. Tomēr katrai šķirnei ir sava īpašā un raksturīgā garša.

Latīņu valodā aveni sauc Rubus. Attiecīgi tad katra tālākās pasugas un sķirnes vārds sākas ar to. Mums vispazīstamākā un dārzos visbiežāk sastopamā avene ir Rubus Idaeus jeb Eiropas sarkanā avene.

Avenes satur cukurus, pektīnvielas, organiskās skābes, askorbīnskābi, C vitamīnu, B, P, E, A grupu vitamīnus, karotīnu, bioflavonoīdus, PP vitamīnu, miecvielas, ēterisko eļļu, krāsvielas, minerālvielas (magniju, nātriju, kāliju, kalciju, fosforu, jodu).

Avene ir viens no tiem augiem, kuriem izmantot var visas auga daļas – ogas, lapas, ziedus un saknes. Recepšu meklētājā ierakstot “avenes” atradīsi brīnišķīgas idejas svaigiem ogu desertiem. Bet šeit vēl dažas idejas, kā izmantot šo veselīgo augu netikai virtuvē.

1. Tējā:
Aveņu lapas, ziedus un saknes var kaltēt un vākt tējai.

Aveņu lapas satur miecvielas, askorbīnskābi, karotīnu, flavonoīdus un kumarīnu, kas palīdz aizkavēt šūnu bojājumus un paaugstina balto asinsķermenīšu aktivitāti, kas savukārt uzlabo imunitāti. Aveņu preparātiem piemīt urīna dzenoša, pretiekaisuma, asiņošanu apturoša, temperatūru pazeminoša, sviedrējoša, savelkoša, antisklerotiska, brūču dziedējoša, antibakteriāla, sāpju mazinoša iedarbība.

 

Kad vislabāk ievākt vērtīgās auga daļas?

Aveņu ziedus lasīt jāpaspēj jau pavasarī, maijā – aveņu ziedēšanas laikā. Bet saknes jāmeklē vai nu ziedēšanas laikā, vai pēc ražas novākšanas – vēlā rudenī. Arī lapas vislabāk vākt vasaras sākumā, jo tad tajās ir visvairāk uzturvielu. Tomēr tās savas īpašības saglabā vēl visu vasaru.
Lapu novārījumu lieto kakla skalošanai pie klepus un angīnas. Aveņu lapu dziednieciskās īpašības papildina un pastiprina bērzu lapas un liepu ziedi.

 

Kā tēju pagatavot?
Ņem līdz 2 tējkarotēm sausā maisījuma (gan ziedus, gan lapas, gan samaltas saknes) un aplej ar verdošu ūdeni. Ļauj ievilkties un nokāš. Aveņu ziedi tējā būs dabisks saldinātājs, bet arī medus nemazinās auga veselīgās īpašības. Arī kaltētas aveņu ogas tēju padarīs saldāku un aromātiskāku.

 

Vācot avenes tējai jāatceras, ka meža avenes satur vairāk cilvēkam derīgo vielu un vitamīnu.

 

2. Pirtī:

Aveņu lapas rūpējas par ādas veselību. Vācot pirts slotiņas jāpiesien klāt aveņu lapu jaunie dzinumi. Tie rūpēsies par tīru un veselīgu ādu kā arī palīdz cīnīties pret dažādiem izsitumiem.

3. Lāču krājumiem ziemai:

Avenes ir parocīgas ogas gan saldēšanai, gan ievārījumiem un sulām.

Saldētas avenes būs kārums ziemā ne tikai kūkām un desertiem, bet arī kā veselīgs našķis ar cukuru vai jau minētajā tējā.
Savukārt aveņu ievārījums arī salgabā sevī ogu veselīgās īpašības. Tas derēs tā pret drudzi, klepu un saaukstēšanos, tā pret sliktu garstāvokli un saldumu kāri.

Kā pagatavot aveņu ievārījumu:

Sastāvdaļas
500 g aveņu
500 g Ievārījuma cukura

tējkarote vaniļas cukura

 

Avenes ar cukuru un vaniļas cukuru kārtām saber katlā un atstāj uz nakti ievilkties. Uzmanīgi pārlej zemā, platā traukā un vāra BEZ maisīšanas 3-5 minūtes. Noputo. Salej izmazgātās, sterilizētās burkās, aizvāko un uzglabā tumšā, vēsā vietā.

Rezultāts būs gards ievārījums ar veselām ogām.

 

Komentāri:

Jūsu komentārs:

Pasākumi gardēžiem

Jaunumi no draugiem.lv

Jaunumi no Facebook