Padoms

Īstenas dabas konfektes – zemenes!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nav vēl novērtēta)
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com

Dārza zemenes, tautā vienkārši sauktas par zemenēm (Fragaria × ananassa), pieder pie Frageria ģints un ir uzskatāmas par hibrīdsugu. Savu sulīgo, sārto un aromātisko augļu dēļ (un zemenes no bioloģijas viedokļa pareizi būtu tiešam uzskatīt par augļiem un nevis ogām) tās audzē un patērē lielos daudzumos visā plašajā pasaulē – kā svaigā veidā, tā pārstrādātā, kā pārtikā, tā kosmētikā un citu nozaru produktu ražošanā.

Zemenes tikušas minētas jau seno romiešu literatūrā, atsaucoties uz to lietošanu medicīniskos nolūkos. Ap 1300. gadu franči sāka meža zemenes stādīt savos dārzos. Čārlzam V (Francijas karalis laika posmā no 1364-1380) bijis ap 1200 zemeņu stādu, tā karaliskajā dārzā. Ap 1400. gadu Rietumeiropas mūki esot izmantojuši meža zemenes savās iluminācijās (iluminēti manuskripti). Zemeņu attēlojumi ir atrodami itāļu, flāmu, vācu un angļu mākslas darbos.

Ar 1500. gadu zemeņu audzēšanas atsauces vēsturē atrodamas jau daudz vairāk. Cilvēki sāka tās izmantot to šķietami ārstniecisko īpašību dēļ, savukārt audzētāji un botāniķi nodevās nosaukumu došanai dažādām zemeņu sugām. Gadsimta vidū jau bija stipri pieaudzis pieprasījums pēc zemenēm un to stādiem. 1578. gadā tiek izdotas rakstiskas instrukcijas zemeņu audzēšanā un vāksanā. 16.gs. beigās tiek minetas 3 Eiropas sugas: F. vesca, F. moschata, un F. viridis. Taču tās vienalga bija meža zemeņu pasugas.

Dārza zemenes pirmo reizi sāka kultivēt Bretaņā, Francijā, tikai ap 1750. gadu, kad tika sakrustotas Fragaria virginiana no Ziemeļamerikas austrumiem ar Fragaria chiloensis, kas tika atvestas no Čīles 1714. gadā. Kultivētās Fragaria × ananassa komercialā ražošanā aizstāja meža zemenes (Fragaria vesca), kas līdz tam bija pirmās kultivētas zemeņu sugas.

Zemenes mūsdienās tiek audzētas visdažādākajās pasaules vietās un ir zināmas neskaitāmi daudz to sugu, kas tiek pielāgotas dažādiem mērķiem. Gandrīz ikviens, mēs esam saskārušies dzīvē ar zemenēm ne tikai svaigā veidā, bet arī iestrādātām kādā pārtikas vai nepārtikas produktā – kompotā, sulā, kūkā, pīrāgā, desertā, saldējumā, piena kokteilī, jogurtā, šokolādē, musli batoniņā vai varbūt aromatizētā svecē, smaržās, roku krēmā, lūpu balzāmā vai prezervatīvā.

Zemenes ar putukrējumu ir kļuvis par klasisku romantisko desertu. Zviedrijā, zemenes ir tradicionāla saldā ēdiena sastāvdaļa, kas tiek ēsts vasaras saulgriežos. Atkarībā no reģiona, populāri ir arī zemeņu pīrāgi, vai zemeņu-rabarberu pīrāgi. Piemēram, Grieķijā, ir deserts, kas būtībā ir zemenes pārkaisītas ar cukuru, un tad iemērktas Metaxa (slavena brendija zīmols). Arī Itālijā, zemenes izmanto dažādos desertos un saldējumā (piemēram, gelato alla fragola).

Zemenes vienlaikus savām jaukajām garšas īpašībām ir arī veselīgas un noderīgas mūsu organismam. Tās ir lielisks C vitamīna avots (ne sliktāks, kā, piemēram, apelsīni). Satur folātus un kāliju, daudz šķiedrvielu un nelielu enerģētisko vērtību. Zemenēs ir arī bioflavonoīdi, kas var palīdzēt cīņā pret vēzi un pektīns, kas palīdz pazemināt holesterīna līmeni.

INTERESANTI FAKTI:

  1. Senie romieši uzskatīja, ka zemenes ir ārstnieciskas. Zemeņu augus tie izmantoja, lai ārstētu depresīju, drudzi, nierakmeņus, kakla iekaisumu un sliktu elpu. Savukārt ķīnieši uzskatīja, ka sauja sarkano ogu ir labs līdzeklis pret paģirām.
  2. Zemenes ir vienīgie augļi, kuru sēklas ir to ārpusē. Viena oga satur ap 200 sēkliņām.
  3. Pastāv viedoklis, ka zemenes padara zobus baltākus un palīdz atbrīvoties no ķiploku smakas elpā.
  4. Zemenes ir radniecīgas rožu dzimtai, tāpēc pasmaržojot zemenītes stādu, tas smaržo tik pat jauki, cik garšo tā ogas.
  5. Amerikāņi gadā apēd vidēji trīs ar pusi mārciņas (1,5 kg) svaigu zemeņu. Skaits palielinas līdz aptuveni 5 marciņām (2,2 kg), ja piereķina saldētās ogas. Kādā pētījumā noskaidrots, ka vairāk nekā puse deviņgadnieku zemenes izvēlas kā savu mīļako augli.
  6. Beļģijā ir muzejs, kas veltīts zemenēm – Le Musée de la Fraise. Tā suvenīru veikaliņā var iegādaties visu no zemenēm – sākot no ievārījuma un beidzot ar alu.
  7. Indiāņi zemenes ēda jau pirms eiropiešu iečeļošanas. Kā pavasara pirmos augļus, tie ēda zemenes svaigā veidā vai iecepa kukurūzas maizē.
  8. Francijā zemenes uzskata par afrodiziaku un pasniedz tās brokastīs jaunlaulātajiem – krēmīgas un saldas zupas veidā.
  9. Kalifornijā tiek izaudzēti 80% no visas ASV zemeņu ražas jeb 2 miljardi mārciņu (907 184740 kg) sārto odziņu gadā.
  10. Zemenes var tikt arī marinētas. It sevišķi tad, ja ogas ir zaļas un vēl negatavas. Parāk gatavas ogas, savukart ērti ir pagatavot ievārījumā.

IZMANTOTIE AVOTI:

http://en.wikipedia.org/wiki/Strawberry

http://www.foodrepublic.com/2013/05/20/14-things-you-didnt-know-about-strawberries

R.Stentona. Veselīga uztura rokasgrāmata. Jumava. 2010.

 

Komentāri:

Jūsu komentārs:

Pasākumi gardēžiem

Jaunumi no draugiem.lv

Jaunumi no Facebook