Padoms

Kā pagatavot galertu

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nav vēl novērtēta)
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com

Galertu gatavoja mana vecmāmiņa un mamma. Es to nekad nebiju pratusi. Bet tad kādos svētkos uznāca nostalģija un prasīju mammai, lai iemāca.

Te sena recepte gadījumam, ja arī Jums uznāk nostaļģija pēc galerta.

Karpas galertam vajadzēs:

  • 1 karpa (~2,5 kg)
  • 2 sīpoli
  • 2 burkāni
  • sāls, piparu graudiņi
  • buntīte pētersīļu
  • 50 g saldētu vai konservētu zaļo zirnīšu
  • Želatīns

Pagatavošana:

  1. Sīpolus un burkānus notīra, noskalo un liek katlā. Pievieno iztīrītu karpu. Karpu pirms vārīšanas var sadalīt gabalos. Pielej tik daudz ūdens, lai zivs ir nosegta. Uzvāra, nosmeļ putas, samazina liesmu.
  2. Pieber pāris šķipsniņu sāls, piparus, pievieno zaļumus un gatavo, līdz karpa viegli atdalās no asakām.
  3. Karpu izņem no katla un atdzesē.
  4. Buljonu izkāš caur sietu. Buljonu pagaršo, nepieciešamības gadījumā pievieno sāli, piparus vai garšvielas pēc izvēles.
  5. Karpai iztīra asakas. Sagatavo bļodiņas. Katras bļodiņas apakšā ieber nedaudz konservētu vai blanšētu zaļo zirnīšu, pievieno kādu svaigu pētersīļa lapiņu un virsū liek zivs mīkstumu.
  6. Želatīnu ieber bļodiņā, uzbriedina atbilstoši instrukcijai uz paciņas un izšķīdina siltā buljonā. Uz 1 l buljona ņem 30 g želatīna. Buljonu pārlej pāri zivs mīkstumam. Atdzesē un liek ledusskapī sastingt.

Cūkgaļas galertam vajadzēs:

  • 1 cūkas priekšējais stilbiņš
  • 2 burkāni
  • 2 sīpoli
  • sāls, pipari
  • 1 svaigu pētersīļu buntīte
  • želatīns

Pagatavošana:

  1. Sīpolus un burkānus notīra un liek katlā. Cūkas stilbu noskalo un liek katlā.
  2. Pārlej ar aukstu ūdeni, lai gaļa būtu pilnīgi apņemta, strauji uzvāra un noputo. Pievieno noskalotus zaļumus, pāris šķipsniņu maltu melno piparu vai veselus piparu graudiņus.
  3. Katlam uzliek vāku, samazina liesmu un vāra uz lēnas uguns, līdz gaļa mīksta un viegli atdalās no kauliem. Kad gaļa ir mīksta, buljonam pievieno pāris šķipsniņu sāls. Gaļu izņem no katla, atdzesē un sagriež mazos gabaliņos vai samaļ gaļas maļamajā mašīnā.
  4. Nogriež pāris burkānu ripiņu, ko liek bļodiņas apakšā, virsū kārto gaļas gabaliņus.
  5. Želatīnu uzbriedina atbilstoši instrukcijai uz paciņas un izšķīdina siltā buljonā. Uz 1 l buljona ņem 30 g želatīna.
  6. Buljonu pārlej pāri gaļas gabaliņiem, atdzesē un liek ledusskapī sastingt.

Pasniegšanai:

  • mārrutki, sinepes un etiķis pēc izvēles

Komentāri:

Jūsu komentārs:

Pasākumi gardēžiem

Jaunumi no draugiem.lv

Jaunumi no Facebook