Recepte

Ābolu un desiņu kišs

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Viegla
līdz 1 h
4 personām

Izrādās, ka šī latviešu gaumei neierastā kombinācija labi sader. Ja meklē līdzību un attaisnojumu šai neparastajai savienībai ābols + desiņas, tad var teikt, ka ēdam taču mednieku desiņas ar saldeni skābenajiem šķovētajiem kāpostiem, un ir taču garšīgi, vai ne? Šajā receptē āboli pilda šķovēto kāpostu funkciju – ar saldeni skābenu garšu atsvaidzina desiņu sātīgumu.

Linda Vilmansone-Virbule

Autors: Linda Vilmansone-Virbule

Linda ir eksperimentu karaliene, kas nebaidās riskēt un neveiksmes uztver kā sava veida “mūzas” jaunām improvizācijām virtuvē un raidījumā “Gatavo 3”. Lindas receptes mainās katru reizi, tās gatavojot. Iznākums būs atkarīgs no garastāvokļa un produktiem, kas pieejami. Lindas mīļākās un aktuālākās garšas šobrīd ir medus, sinepes un apelsīni – tie tad nu pamanās iekļūt gandrīz visur.

Sastāvdaļas

Mīklai

  • 200 g miltu
  • 100 g Parmas siera
  • 100 g sviesta
  • 1 ola

 

Pildījumam

  • 6 desiņas
  • 100 ml saldā krējuma
  • 3 ēdamkarotes Angļu sinepju
  • 1 ola
  • 4 zariņi timiāna
  • 3 āboli
  • 3 sarkanie sīpoli
  • 3 ēdamkarotes sakapātu pētersīļu vai zaļo lociņu

Pagatavošana

  1. Pagatavo mīklu. Sarīvē sieru. Bļodā ieber miltus, pievieno gabaliņos sagrieztu sviestu. Mīca un berž cauri plaukstām, kamēr iegūst ko līdzīgu viendabīgai rīvmaizei. Pievieno sieru, turpina mīcīt cauri pirkstiem, līdz viss vienmērīgi sajaucies. Tad pievieno sakultu olu un mīca, līdz izveidojusies viendabīga mīkla, ko var savelt apaļā bumbā. Mīklas bumbu ietin pārtikas plēvē un uz pusstundu ieliek ledusskapī.
  2. Tikmēr uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai. Pagatavo sinepju mērci. Bļodiņā ielej saldo krējumu, iesit olu un ar dakšiņu sakuļ, pievieno sinepes, un atkal ar dakšiņu rūpīgi izmaisa.
  3. Kūkas formu izklāj ar cepamo papīru un viegli pārkaisa ar miltiem. Mīklas bumbu liek plāts vidū un ar pirkstiem izlīdzina uz visām pusēm, izveidojot tartes pamatni, ko sadursta ar dakšiņu, lai cepoties mīkla nemet burbuļus. Apklāj ar cepamā papīra loksni, un liek cepties uz 10 (vai vairāk) minūtēm, līdz tartes pamatne izcepusies zeltaina.
  4. Formu izņem no krāsns. Uz pamatnes kārto sakapātus lociņus vai pētersīļus, pāri tiem liek sagrieztus ābolus, veselas mednieku desiņas un sīpolu ceturtdaļas. Pārlej ar sinepju mērci, pārkaisa ar svaigām timiāna lapiņām. Noregulē krāsns temperatūru līdz 150 °C, un turpina cept tarti vēl 30 minūtes.

 

1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pagatavo mīklu. Sarīvē sieru. Bļodā ieber miltus, pievieno gabaliņos sagrieztu sviestu. Mīca un berž cauri plaukstām, kamēr iegūst ko līdzīgu viendabīgai rīvmaizei. Pievieno sieru, turpina mīcīt cauri pirkstiem, līdz viss vienmērīgi sajaucies. Tad pievieno sakultu olu un mīca, līdz izveidojusies viendabīga mīkla, ko var savelt apaļā bumbā. Mīklas bumbu ietin pārtikas plēvē un uz pusstundu ieliek ledusskapī.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tikmēr uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai. Pagatavo sinepju mērci. Bļodiņā ielej saldo krējumu, iesit olu un ar dakšiņu sakuļ, pievieno sinepes, un atkal ar dakšiņu rūpīgi izmaisa.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kūkas formu izklāj ar cepamo papīru un viegli pārkaisa ar miltiem. Mīklas bumbu liek plāts vidū un ar pirkstiem izlīdzina uz visām pusēm, izveidojot tartes pamatni, ko sadursta ar dakšiņu, lai cepoties mīkla nemet burbuļus. Apklāj ar cepamā papīra loksni, un liek cepties uz 10 (vai vairāk) minūtēm, līdz tartes pamatne izcepusies zeltaina.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Formu izņem no krāsns. Uz pamatnes kārto sakapātus lociņus vai pētersīļus, pāri tiem liek sagrieztus ābolus, veselas mednieku desiņas un sīpolu ceturtdaļas. Pārlej ar sinepju mērci, pārkaisa ar svaigām timiāna lapiņām. Noregulē krāsns temperatūru līdz 150 °C, un turpina cept tarti vēl 30 minūtes.

Komentāri:

  • pinese says:

    Šodien pagatavojām, bet bijām vīlušies. Pirmkārt, receptē nav norādīts, kādas sinepes tur der. Ņēmām Krievu sinepes, un, tā kā ēdamkarote burciņā nelien, likām 3 tējkarotes uz pārējo minēto daudzumu olas un saldā krējuma. Bija gandrīz par daudz, ļoti jutās sinepes. Aplējām ar sinepju mērci desiņas, sīpolus un ābolus, ar 100ml saldā krējuma bija par maz, taisījām to pašu ar otriem 100ml. Tad pietika.
    Sīpoli 4daļās jau sākotnēji šķita aizdomīgi, tāpēc sagriezām smalkākās daiviņās, bet pēc 45 min.cepnas tie joprojām bija cieti.

    • Liene Vilnīte says:

      Labdien!
      Paldies par komentāru!
      Jā, taisnība krievu sinepes ir ļoti stipras, šajā gadījumā labāk izmantot angļu. Raidījumā tas tika norādīts, bet diemžēl žurnāla receptē šī norāde pazudusi tulkojumā.
      Sīpolu daivas ir atkarīgas no to lieluma, jo lielāks sīpols, jo mazākas daivas jāgriež. Tā kā mēs izmantojām neliela izmēra sīpolus, 4 daivas bija atbilstošs lielums. Kā arī šajā receptē sīpoliem nav jābūt pilnībā izceptiem un ļoti mīkstiem. Tie paredzēti viegli kraukšķīgi. Protams, ja ir vēlme pēc mīkstākiem ar sīpolu izmēru un cepšanas ilgumu var variēt pēc saviem ieskatiem.
      Tāpat arī ar saldo krējumu, mums šajā receptē pietika ar 100 ml, jo tam nav jānosedz visas sastāvdaļas. Bet atkal – ja ir vēlme pēc bagātīgāka pildījumu, protams, ka arī ar daudzumiem var variēt, tikai mēs ieteiktu tad pievienot papildus olu, lai tas vieglāk karstumā sabiezētu.

Jūsu komentārs: