Recepte

Ābolu un selerijas salāti ar pētersīļiem un valriekstiem

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Viegla
līdz 30 min
4 personām

Āboli ar pētersīļiem ir labākie draugi! Šie salāti tikai izklausās garlaicīgi veselīgi, bet jums tie vienreiz jāpamēģina, lai saprastu, uz ko spējīgi vienkārši, svaigi dārzeņi īstajā kombinācijā un pareizajā mērcē kopā ar kraukšķīgiem grauzdētiem riekstiem!

Līva Kļaviņa

Autors: Līva Kļaviņa

“Labas garšas darbnīcu” saimniece ne tikai pazīst visu, kas aug Latvijas dabā, bet arī ir apguvusi dažādu kultūru virtuves un ēšanas paradumus un īpatnības. Līvas pētnieces gars izpaužas interesē par ķīmiju, kas palīdz viņai izprast ēst gatavošanas procesu dziļākā līmenī, kā arī viņas neremdināmajos labas garšas noslēpuma meklējumos. Viņa ļoti interesanti stāsta un rāda cilvēkiem, kā iemīlēt dārzeni, tādēļ bieži aicina uz nodarbībām savās garšu darbnīcās (vairāk www.garsasdarbnicas.lv) un nu Līvu redzēsiet arī raidījumā “Gatavo 3”.

Sastāvdaļas

  • 2 saknes selerijas
  • 5 nelieli āboli
  • 2 buntes pētersīļu
  • liela sauja valriekstu
  • 2 daiviņas ķiploku
  • sula no 1–2 citroniem
  • 50 ml olīveļļas
  • 1 ēdamkarote medus
  • piparmētras
  • sāls

Svarīgi izvēlēties svaigus valriekstus, un ir vērts samaksāt vairāk, ja ne – tie būs rūgti un ēdienu tikai sabojās.

Šajā receptē var vēl pievienot sauju rozīņu vai kaltētu dzērveņu, arī piparmētras ļoti labi iederēsies, bet tās jau ir papildizvēles.

Pagatavošana

  1. Uz rupjās rīves sarīvē selerijas un ābolus. Visātrāk tas izdarāms virtuves kombainā vai uz mandolīnas tipa rīves, bet var arī rīvēt uz parastās. Uzreiz pēc dārzeņu sarīvēšanas pārlej pāri sulu no ½ citrona un apmaisa, lai āboli un selerija nesāk brūnēt, bet paliek gaiši.
  2. Uz sausas karstas pannas ~ 10 minūtes apgrauzdē nedaudz sadauzītus valriekstus, lai tie būtu kraukšķīgi.
  3. Blenderī sablendē ķiplokus, sulu no ½ citrona, medu, olīveļļu, sāli un nelielu buntīti pētersīļu. Nogaršo un noregulē garšu. Svarīgi ir līdzsvarot skābumu ar saldenumu, ja ir par skābu, tas var pievienot mazliet vairāk medus, ja par saldu – vēl citronu sulu. Noteikti jāpievieno pietiekami daudz sāls, lai garša nebūtu plakana.
  4. Sakapā otru buntīti pētersīļu.
  5. Sajauc visas sastāvdaļas – ābolus, seleriju, pētersīļus un riekstus. Ja vēlas, arī piparmētras un mērcētas dzērvenes vai rozīnes. Pagaršo, lai pārliecinātos, ka salāti ir pietiekami sulīgi. Ja šķiet par sausu, tad pievieno vēl citronu sulu, nedaudz sāls un pielej vēl nedaudz olīveļļas.
1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uz rupjās rīves sarīvē selerijas un ābolus. Visātrāk tas izdarāms virtuves kombainā vai uz mandolīnas tipa rīves, bet var arī rīvēt uz parastās. Uzreiz pēc dārzeņu sarīvēšanas pārlej pāri sulu no ½ citrona un apmaisa, lai āboli un selerija nesāk brūnēt, bet paliek gaiši.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uz sausas karstas pannas ~ 10 minūtes apgrauzdē nedaudz sadauzītus valriekstus, lai tie būtu kraukšķīgi.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Blenderī sablendē ķiplokus, sulu no ½ citrona, medu, olīveļļu, sāli un nelielu buntīti pētersīļu. Nogaršo un noregulē garšu. Svarīgi ir līdzsvarot skābumu ar saldenumu, ja ir par skābu, tas var pievienot mazliet vairāk medus, ja par saldu – vēl citronu sulu. Noteikti jāpievieno pietiekami daudz sāls, lai garša nebūtu plakana.

 

4. pagatavošanas solis
gatavais

Sakapā otru buntīti pētersīļu. Tad sajauc visas sastāvdaļas – ābolus, seleriju, pētersīļus un riekstus. Ja vēlas, arī piparmētras un mērcētas dzērvenes vai rozīnes. Pagaršo, lai pārliecinātos, ka salāti ir pietiekami sulīgi. Ja šķiet par sausu, tad pievieno vēl citronu sulu, nedaudz sāls un pielej vēl nedaudz olīveļļas.

Komentāri:

Jūsu komentārs: