Recepte

Ar dārzeņiem pildīta zoss šampanietī

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nav vēl novērtēta)
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Vidēji sarežģiti
ilgāk par 2 h
12 personām

Ja sākumā liekas pārāk smalki un pilnīgi lieki zosi peldināt šampanietī, tad tagad, liekot roku uz sirds, varam droši apgalvot, ka tā nav. Šampanieša skābums un burbulīši zosi padara sulīgu un mīkstu.

Signe Šlosberga

Autors: Signe Šlosberga

Kā pati Signe  saka, viņa no savas vecmāmiņas mantojusi viesmīlības garu. Ar prieku viņa pulcē pie galda ģimeni, radus, draugus, kaimiņus, pat jaunāka dēla futbolkomandu, bet biežāk cilvēkus, kurus vēlas palutināt.

Sastāvdaļas

  • zoss (vismaz 3 kg)
  • svaigi malti melnie pipari,
  • koriandrs, kumins
  • 5–6 daiviņas ķiploku
  • olīveļļa un jūras sāls
  • 1 pudele šampanieša

Pildījumam

  • 1 kg ķirbju
  • 3 skābeni āboli (ideāli – ‘Antonovka’)
  • 2 sīpoli
  • 3 burkāni
  • nedaudz folijas

Pagatavošana

  1. Zosij nogriež spārnus, kaklu un izņem aknas, izvāra no tiem buljonu. Spārni parasti piedeg, un tiem nav daudz gaļas, tāpēc nav vērts tos cept cepeškrāsnī.
  2. Pirms cepšanas zosi iesmērē no ārpuses un iekšpuses ar garšvielu maisījumu: svaigi maltiem pipariem, koriandru, kuminu, piestā saberztiem ķiplokiem, nedaudz olīveļļas un jūras sāls.
  3. Sīpolus nomizo un sakapā, burkānus sagriež strēmelītēs, ķirbi – 2-3 cm gabaliņos. Visus dārzeņus apcep uz pannas.
  4. Nomizo un lielos gabalos sagriež ābolus. Samaisa tos kopā ar saceptajiem dārzeņiem.
  5. Pildījumu līdz malām pilda zoss vēderā, un ar zobu bakstāmajiem aizsprauž galu ciet.
  6. Ap zoss kājām aptin foliju, jo arī tās parasti pirmās apdeg. Ādu no visām pusēm nedaudz sadursta ar dakšu, lai liekie tauki cepot ātrāk iztek.
  7. Sākumā zosi jācep augstākā temperatūrā – 220 °C, lai āda apbrūninās un iztek tauki. Taukus vajag noliet atsevišķā traukā, ko pēc tam var izmantot dārzeņu cepšanai.
  8. Lai zoss nepaliek sausa, dziļajā pannā ielej pudeli šampanieša, un ik pa laikam zosi aplaista ar radušos mērci. Cepeškrāsnī temperatūra jāsamazina līdz 180 °C. Zosi var pārklāt ar foliju, lai pasargātu no apdegšanas. Cepšanas ilgums atkarīgs no zoss svara, bet jārēķinās, ka 40 minūtes vajadzīgas sākumā apbrūnināšanai un tad 20 minūtes katram kilogramam zoss svara. Man bija 4 kg smaga zoss, un cepšanas ilgums bija 40 min. + 4 x 40 = 200 min. jeb 3,3 stundas.

Komentāri:

Jūsu komentārs: