Recepte

Baltmaize ar sēkliņām

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nav vēl novērtēta)
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Vidēji sarežģiti
ilgāk par 2 h
4 personām

Cepot maizes un maizītes, mēs mēģinājām izcept arī klasisku baltmaizi, tādu īstu – ar mīkstu viducīti un kraukšķīgu, zeltainu garoziņu.

Maizes mīklai pievienojām arī dažādas sēkliņs, kas maizes garšu padarīja tikai bagātāku. Šoreiz mēs cepām baltmaizi, taču receptē norādīto miltu daudzumu var sadalīt uz pusēm un maizi cept gan no kviešu, gan rudzu miltiem. Bija pārsteigums, ka mājas baltmaize ir tik vienkārši izcepama pat bez dažādām pārtikas piedevām, tātad – arī veselīgāka.

Liene Vilnīte

Autors: Liene Vilnīte

Mediju eksperte, žurnāla izdevēja, trīs bērnu mamma, parasti ļoti aizņemta, tāpēc par savu meistarstiķi uzskata ātri pagatavojamas receptes

Sastāvdaļas

  • 30 g presētā rauga
  • 30 g medus vai cukura
  • 625 ml silta ūdens
  • ~ 1 kg Hercogs Bioloģisko kviešu miltu
  • 1 ēdamkarote sāls
  • 4-5 ēdamkarotes dažādu sēkliņu maisījuma (sezama, saulespuķu)
  • nedaudz eļļas mīklas pārziešanai
  • 1 ola kukuļu pārziešanai

Pagatavošana

  1. Pusē silta ūdens daudzuma izšķīdina raugu un cukuru, atstāj uz 15 minūtēm nedaudz uzrūgt.
  2. Bļodā vai uz galda uzber kaudzītē miltus un sāli. Vidū veido nelielu bedrīti un tajā ielej izšķīdināto raugu. Pievieno sēkliņas. Uzmanīgi un lēnām sāk mīcīt mīklu. Pievieno atlikušo silto ūdeni un turpina mīcīt.
  3. Mīca ~ 5-10 minūtes. Ja mīkla līp pie rokām, pieber vēl mazliet miltu.
  4. Ar mitrām rokām veido apaļu mīklas bumbu, apsmērē to ar eļļu un uzkaisa nedaudz miltu.
  5. Mīklu liek bļodā un pārsedz ar tīru dvielīti. Liek siltumā uzrūgt. Raudzē, līdz mīkla ir dubultojusies. Bļodu, kurā ir mīkla, var ievietot silta ūdens peldē, tad rūgšanas process būs ātrāks.
  6. Kad mīkla ir uzrūgusi, to kārtīgi pārmīca un veido sev vēlamas formas kukulīti. Jāatceras, ka cepoties maize uzpūtīsies līdz 2 reizēm lielāka.
  7. Kukuļa virspusē maizi ar nazi nedaudz iegriež, lai cepšanas laikā maizei briestot, garozā neveidotos neglītas plaisas.
  8. Maizi pārziež ar sakultu olu.
  9. Sakarsē cepeškrāsni līdz 200 °C temperatūrai un maizi liek cepties. Cep, līdz maize ir gatava. Gatavai maizei, padauzot pa tās apakšu, ir dobja skaņa. Cepšanas laiks atkarīgs no plīts, bet aptuveni tas ir 25-30 minūtes. Atdzesē, pārklātu ar dvielīti.

Komentāri:

Jūsu komentārs: