Recepte

Biezpiena ķīselis

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Vidēji sarežģiti
līdz 1 h
6 personām

Biezpiens ir mūsu tautas kulinārās kultūras sastāvdaļa. Tas bieži vien ir pirmais, ko kārojas, atgriežoties mājās no ceļojuma.

Biezpiens ir ikdienas ēdiens: samaisīts ar jogurtu vai krējumu, pasniegts ar medu vai ievārījumu. Biezpiens ir arī svētku ēdiens – biezpienmaizē, kūciņās, tortēs. Biezpienam ir bezgala daudz pielietojumu. Šoreiz biezpiens kā solo produkts.

viesis

Autors: viesis

Sastāvdaļas

Ķīselim:

  • 600 g mīksta biezpiena
  • 4 olas
  • 150 g cukura
  • 150 g skāba krējuma
  • 0,5 tējkarotes vaniļas cukura
  • 3 ēdamkarotes kartupeļu miltu

Mērcei:

  • 1 l ogu vai augļu kompota
  • 2–3 ēdamkarotes kartupeļu miltu
  • cukurs pēc garšas

Pagatavošana

  1. Ar putojamo slotiņu viegli sakuļ olas ar cukuru.
  2. Biezpienu liek bļodiņā un ievieto ūdens peldē karsēties. Sakultās olas pievieno biezpienam.
  3. Pievieno krējumu, vaniļas cukuru un, nepārtraukti maisot, karsē. Kartupeļu cieti iejauc aukstā ūdeni. Brīdī, kad biezpiena masa sāk burbuļot, strauji pievieno kartupeļu cieti, samaisa un noņem no plīts.
  4. Pagatavo mērci: kompota augļus sagriež nelielos gabaliņos un liek karsēties, pēc garšas pievienojot vēl cukuru un /vai ūdeni. Ķīseļa garšai ir jābūt saldeni skābai. Kompota augļu vietā var izmantot svaigus.
  5. Kartupeļu cieti iejauc aukstā ūdenī. Brīdī, kad ķīselis sāk burbuļot, tajā strauji iemaisa cieti un noņem no plīts.
  6. Pilda deserta trauciņos un atdzesē.

 

Variācijas par tēmu:

Gatavojot biezpiena saldo ēdienu, pievienojiet nedaudz rīvētas citrona miziņas.

Ķīseļa pagatavošanai lieliski derēs pašu gatavoti kompoti un skābāki ievārījumi.

Vārot ķīseli, pievienojiet 1–2 krustnagliņas, citrona šķēlīti un nedaudz vaniļas cukura.

 

Der zināt:

Biezpiens latviešu ēdienos ir neatņemama sastāvdaļa. Biezpiens no seniem laikiem uzturā lietots svaigā veidā, kopā ar krējumu, pievienojot to siltiem putraimiem, cepot kopā ar speķi un sīpoliem, kā arī gatavojot saldajos ēdienos. Biezpiena saldie ēdieni ir tumīgi, sātīgi, gardi un ļoti veselīgi.

1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ar putojamo slotiņu viegli sakuļ olas ar cukuru.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Biezpienu liek bļodiņā un ievieto ūdens peldē karsēties. Sakultās olas pievieno biezpienam.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pievieno krējumu, vaniļas cukuru un, nepārtraukti maisot, karsē. Kartupeļu cieti iejauc aukstā ūdeni. Brīdī, kad biezpiena masa sāk burbuļot, strauji pievieno kartupeļu cieti, samaisa un noņem no plīts.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pagatavo mērci: kompota augļus sagriež nelielos gabaliņos un liek karsēties, pēc garšas pievienojot vēl cukuru un /vai ūdeni. Ķīseļa garšai ir jābūt saldeni skābai. Kompota augļu vietā var izmantot svaigus.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kartupeļu cieti iejauc aukstā ūdenī. Brīdī, kad ķīselis sāk burbuļot, tajā strauji iemaisa cieti un noņem no plīts.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pilda deserta trauciņos un atdzesē.

Komentāri:

Jūsu komentārs: