Recepte

Cepetis brūnā cukura glazūrā ar dārzeņu plācenīšiem

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nav vēl novērtēta)
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Vidēji sarežģiti
līdz 2 h
6 personām

Cepetis pieder svētku reizei ne tikai tāpēc, ka galdu padara bagātīgu, bet arī tāpēc, ka neprasa īpašu piepūli un ilgstošu stāvēšanu pie plīts. Gaļa taču šmorējas pati, bez jūsu aktīvas līdzdarbošanās. Šoreiz piedāvājam cepeti, kura sagatavošanu varat sadalīt divās daļās – šmorēšanas daļu tad, kad ir laiks, kaut iepriekšējā dienā, bet cepšanu grila režīmā – īsi pirms viesu ierašanās. Brūnā cukura glazūra ādiņu padara kraukšķīgu un smaržīgu.

Klāt piestāvēs maigi kartupeļu un Briseles kāpostu plācenīši. Gana oriģināli un galvenais – vienkārši pagatavojami.

Liene Sondore

Autors: Liene Sondore

Uztura speciāliste, trīs bērnu mamma, pagatavos gardu zupu no cirvja kāta, ēdienā mēģina apvienot veselīgumu ar saprātīgām izmaksām. Liene žurnālu veidoja pirmos trīs tā pastāvēšanas gadus. Tagad joprojām aktīvi piedalās un dalās savā pieredzēun padomos.

Sastāvdaļas

  • 1,5 kg cūkgaļas karbonādes gabala ar ādu
  • 2–3 burkāni
  • 1 sīpols
  • 2–3 āboli
  • 1 paprika (pēc izvēles)
  • 1 neliels puravs
  • 2 lauru lapas
  • 1 kanēļa standziņa
  • 1 tējkarote koriandra
  • sāls, melnie piparu graudi
  • 100 ml saldā krējuma

Gaļas glazēšanai

  • 2–3 ēdamkarotes Demeraras cukura
  • 25 ml vīna etiķa
  • 100 ml sausa sarkanvīna
  • eļļa cepšanai

Kartupeļu un kāpostu plācenīšiem

  • 1 kg miltainu kartupeļu
  • 0,5 kg saldētu Briseles kāpostu
  • 50 g sviesta
  • 50 g miltu biezputrai
  • 100 g rīvmaizes
  • sāls, malti melnie pipari

Pagatavošana

  1. Dārzeņus notīra, sagriež paprāvos gabalos un liek sautējamā katlā.
  2. Gaļai ādā ar asu nazi iegriež gareniskas rūtis. Bagātīgi ierīvē ar sāli un pipariem.
  3. Uzkarsē pannā eļļu un apcep gaļu no visām pusēm brūnu. Kad gaļa ir apcepta, to liek uz dārzeņiem. Pievieno ~ 1 l verdoša ūdens, uzliek vāku un uz lēnas uguns sautē, līdz gaļa ir gandrīz mīksta. Tad gaļu pārliek cepešpannā, atstājot aptuveni glāzi šķidruma pannas dibenā.
  4. No atlikušajiem dārzeņiem un buljona, kurā gaļa sautējusies, pagatavo cepeša mērci: ar blenderi visu sablendē viendabīgā masā, ja ir vēlme, to papildina ar saldo krējumu.
  5. Pagatavo glazūru: katliņā sakarsē vīnu, cukuru, etiķi un uz lēnas liesmas vāra, līdz mērce kļūst lipīgi bieza. Tad ar to noklāj visu gaļas virsmu un liek cepeškrāsnī uz ~ 30 minūtēm grila režīmā. Gaļa kļūs brūna un kraukšķīga. Ik pa laikam gaļa jāpārbauda, lai tā neapdegtu. Katru reizi cepeti vēlams aplaistīt ar buljona šķidrumu no pannas dibena.
  6. Pagatavo kartupeļu plācenīšus: kartupeļus izvāra mīkstus. Briseles kāpostus atsevišķi verdošā ūdenī vāra 5 minūtes, tad karsto ūdeni nolej un kāpostiņus aplej ar aukstu ūdeni. Atstāj 5 minūtes nedaudz atdzist.
  7. Kartupeļus sastampā, kāpostiņus smalki sagriež. Pievieno sāli, piparus, sviestu un miltus. Visu saputo viendabīgā masā, no kuras veido nelielus plācenīšus.
  8. Uzkarsē pannā eļļu. Katru plācenīti apvārta rīvmaizē un apcep no abām pusēm zeltainu. Plācenīšus var cept arī cepeškrāsnī.
  9. Pasniedz gaļu kopā ar dārzeņu mērci un zeltainajiem plācenīšiem.
1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dārzeņus notīra, sagriež paprāvos gabalos un liek sautējamā katlā.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gaļai ādā ar asu nazi iegriež gareniskas rūtis. Bagātīgi ierīvē ar sāli un pipariem.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uzkarsē pannā eļļu un apcep gaļu no visām pusēm brūnu. Kad gaļa ir apcepta, to liek uz dārzeņiem. Pievieno ~ 1 l verdoša ūdens, uzliek vāku un uz lēnas uguns sautē, līdz gaļa ir gandrīz mīksta. Tad gaļu pārliek cepešpannā, atstājot aptuveni glāzi šķidruma pannas dibenā.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

No atlikušajiem dārzeņiem un buljona, kurā gaļa sautējusies, pagatavo cepeša mērci: ar blenderi visu sablendē viendabīgā masā, ja ir vēlme, to papildina ar saldo krējumu.

Pagatavo glazūru: katliņā sakarsē vīnu, cukuru, etiķi un uz lēnas liesmas vāra, līdz mērce kļūst lipīgi bieza. Tad ar to noklāj visu gaļas virsmu un liek cepeškrāsnī uz ~ 30 minūtēm grila režīmā. Gaļa kļūs brūna un kraukšķīga. Ik pa laikam gaļa jāpārbauda, lai tā neapdegtu. Katru reizi cepeti vēlams aplaistīt ar buljona šķidrumu no pannas dibena.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pagatavo kartupeļu plācenīšus: kartupeļus izvāra mīkstus. Briseles kāpostus atsevišķi verdošā ūdenī vāra 5 minūtes, tad karsto ūdeni nolej un kāpostiņus aplej ar aukstu ūdeni. Atstāj 5 minūtes nedaudz atdzist.

Kartupeļus sastampā, kāpostiņus smalki sagriež. Pievieno sāli, piparus, sviestu un miltus. Visu saputo viendabīgā masā, no kuras veido nelielus plācenīšus.

Uzkarsē pannā eļļu. Katru plācenīti apvārta rīvmaizē un apcep no abām pusēm zeltainu. Plācenīšus var cept arī cepeškrāsnī.

Pasniedz gaļu kopā ar dārzeņu mērci un zeltainajiem plācenīšiem.

Komentāri:

Jūsu komentārs: