Recepte

Dažādu lapu salāti ar karamelizētu hurmu un Parmas sieru

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Viegla
līdz 30 min
4 personām

Salātiem ir ļoti svarīgi, lai tie būtu svaigi, tāpēc lapas ieteicams līdz pēdējam turēt ledusskapī vai kādā citā vēsā vietā, lai tiem būtu pieejams mitrums un lai tie būtu nedaudz kraukšķīgi. Svarīgi arī salātu mērci uzliet tieši pirms pasniegšanas (ilgākais, 3–4 minūtes pirms pasniegšanas). Ja salāti stāvēs ilgāk, tie sāks marinēties un kļūs nepatīkami mīksti. Ja jāgatavo lielāks daudzums garākam laikam, piemēram, ballītei uz vakaru, ieteiktu mērci nolikt blakus, lai katrs pats to uzliek.

Salātlapas var izmantot jebkādas pieejamās, ja nav ledus salātu, var izmantot citus lapu salātus, ja nav sinepju lapu, var iztikt bez tām.

Līva Kļaviņa

Autors: Līva Kļaviņa

“Labas garšas darbnīcu” saimniece ne tikai pazīst visu, kas aug Latvijas dabā, bet arī ir apguvusi dažādu kultūru virtuves un ēšanas paradumus un īpatnības. Līvas pētnieces gars izpaužas interesē par ķīmiju, kas palīdz viņai izprast ēst gatavošanas procesu dziļākā līmenī, kā arī viņas neremdināmajos labas garšas noslēpuma meklējumos. Viņa ļoti interesanti stāsta un rāda cilvēkiem, kā iemīlēt dārzeni, tādēļ bieži aicina uz nodarbībām savās garšu darbnīcās (vairāk www.garsasdarbnicas.lv) un nu Līvu redzēsiet arī raidījumā “Gatavo 3”.

Sastāvdaļas

  • sauja sinepju lapu
  • 100 g rukolas
  • neliela galviņa ledus salātu
  • maza buntīte piparmētru
  • 3 hurmas
  • 1 ēdamkarote brūnā cukura
  • izmērcētas kaltētas dzērvenes
  • liela sauja lazdu riekstu
  • liela sauja rīvēta Parmas siera
  • sula no 1 citrona
  • 2 daiviņas ķiploku
  • neitrāla eļļa, piemēram, vīnogu kauliņu

Pagatavošana

  1. Nomizo hurmu un sagriež nelielās daiviņās.
  2. Sakarsētā pannā liek apgrauzdēties sadauzītus lazdu riekstus. Pieskata, lai nepiedeg, ik pa laikam apmaisot.
  3. Sakarsētā grilpannā liek hurmu, lai tā uzsilst, un tad uzber mazliet cukura, lai tas izkūst, un karsē, līdz hurma sagrilējas un cukurs sabrūnējas, izveidojot karamelīgu mērci ap hurmu.
  4. Pagatavo mērci. Sablendē citronu sulu ar ķiplokiem, pāris grauzdētiem lazdu riekstiem, vīnogu kauliņu eļļu vai labu olīveļļu un sāli. Konsistencei var pievienot mazliet ūdens. Noregulē garšu, skābumam pievienojot vairāk citronu sulas, saldenumam – vairāk lazdu riekstu vai nedaudz Parmas siera (tas padarīs mērci arī sāļāku) un ūdens. Pievieno sāli, lai visas garšas izceltu un nomāktu rūgtumu, ja tāds gadās no olīveļļas vai kāda salātlapu veida.
  5. Lapas kārto bļodā, pārliek pāri grilēto hurmu, pārlej ar mērci un pārpilina sīrupu no hurmas un beigās pārbirdina pāri grauzdētos riekstus, mērcētās dzērvenes un rīvēto Parmas sieru, visu viegli apmaisa un ķeras klāt ēšanai ne vēlāk kā pēc pāris minūtēm.
1. pagatavošanas solis
Hurmas salat_1

Nomizo hurmu un sagriež nelielās daiviņās.

2. pagatavošanas solis
Hurmas salati_2

Sakarsētā pannā liek apgrauzdēties sadauzītus lazdu riekstus. Pieskata, lai nepiedeg, ik pa laikam apmaisot.

3. pagatavošanas solis
Hurmas salati_3

Sakarsētā grilpannā liek hurmu, lai tā uzsilst, un tad uzber mazliet cukura, lai tas izkūst, un karsē, līdz hurma sagrilējas un cukurs sabrūnējas, izveidojot karamelīgu mērci ap hurmu.

4. pagatavošanas solis
Hurmas salati_4

Pagatavo mērci. Sablendē citronu sulu ar ķiplokiem, pāris grauzdētiem lazdu riekstiem, vīnogu kauliņu eļļu vai labu olīveļļu un sāli. Konsistencei var pievienot mazliet ūdens. Noregulē garšu, skābumam pievienojot vairāk citronu sulas, saldenumam – vairāk lazdu riekstu vai nedaudz Parmas siera (tas padarīs mērci arī sāļāku) un ūdens. Pievieno sāli, lai visas garšas izceltu un nomāktu rūgtumu, ja tāds gadās no olīveļļas vai kāda salātlapu veida.

5. pagatavošanas solis
Hurmas salati_5

Lapas kārto bļodā, pārliek pāri grilēto hurmu, pārlej ar mērci un pārpilina sīrupu no hurmas un beigās pārbirdina pāri grauzdētos riekstus, mērcētās dzērvenes un rīvēto Parmas sieru, visu viegli apmaisa un ķeras klāt ēšanai ne vēlāk kā pēc pāris minūtēm.

Komentāri:

Jūsu komentārs: