Recepte

Dedzinātu baklažānu krēms

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nav vēl novērtēta)
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Vidēji sarežģiti
līdz 1 h
4 personām

Šis ir tradicionāls Tuvo Austrumu ēdiens un lielisks veids, kā iemācīties ēst baklažānu. To var piedāvāt kā dipu pie svaigiem dārzeņiem, smērēt uz maizes vai pasniegt kā piedevu pie krāsnī ceptiem dārzeņiem.

Līva Kļaviņa

Autors: Līva Kļaviņa

“Labas garšas darbnīcu” saimniece ne tikai pazīst visu, kas aug Latvijas dabā, bet arī ir apguvusi dažādu kultūru virtuves un ēšanas paradumus un īpatnības. Līvas pētnieces gars izpaužas interesē par ķīmiju, kas palīdz viņai izprast ēst gatavošanas procesu dziļākā līmenī, kā arī viņas neremdināmajos labas garšas noslēpuma meklējumos. Viņa ļoti interesanti stāsta un rāda cilvēkiem, kā iemīlēt dārzeni, tādēļ bieži aicina uz nodarbībām savās garšu darbnīcās (vairāk www.garsasdarbnicas.lv) un nu Līvu redzēsiet arī raidījumā “Gatavo 3”.

Sastāvdaļas

  • 1 liels vai 2 nelieli baklažāni
  • 100 g grauzdētu sezama sēklu
  • 2 ēdamkarotes citronu sulas
  • 1–2 daiviņas ķiploku
  • 1 sauja zaļumu, piemēram, pētersīļi vai kinza
  • 50 ml labas olīveļļas
  • sāls
  • granātābolu vai cidoniju sīrups (nav obligāti)
  • granātābola sēklas (ja ir sezonā) vai sumaka garšviela (pieejama Centrāltirgū) dekorēšanai

Pagatavošana

  1. Baklažānā izdur pāris caurumu, un dedzina baklažāna mizu, uzliekot to uz gāzes degļa. Liesmu noregulē uz mazāko iespējamo, un baklažānu bieži groza, ieteicams – ar metāla stangām, lai miza vienmērīgi apdegtu. Neatstāj baklažānu nepieskatītu, jo tas var viegli aizdegties. Lai atvieglotu tīrīšanas procesu pēc tam, uz gāzes plīts var izklāt foliju, jo dedzinot tur sabirs daudz melnumu. Process aizņem aptuveni 25 minūtes. Ja nav gāzes plīts, baklažānu var pārgriezt uz pusēm, mizā ar dakšiņu vai nazi izdurt pāris caurumu, novietot to līdz 200°C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī grila režīmā un cept 40–60 minūtes, līdz miza kļuvusi melna. Ja pieejams pārnēsājams gāzes deglis, tad sadedzināt mizu var arī pēc cepšanas cepeškrāsnī, lai dūmu garša būtu intensīvāka.
  2. Pārgriež baklažānu uz pusēm, un ar karoti izņem mīksto iekšpusi. Ja ir steiga, to var likt uzreiz blendēties, bet būs garšīgāk, ja to atstās 20 minūtes sietiņā, lai notek liekais ūdens. Procesu var paātrināt, ja šajā posmā baklažānu pārkaisa ar sāli, jo tas no baklažāna izvilks ūdeni.
  3. Sezama sēklas, ķiplokus, olīveļļu,1 ēdamkaroti citronu sulas liek blenderī un blendē, līdz sezama sēklas pārvēršas pastā, cik vien daudz tas ir iespējams ar pieejamo blenderi. Pēc tam pievieno baklažānus, zaļumus un sāli. Blendē nedaudz, lai iegūtu rupjāku konsistenci, smalkākai konsistencei blendē nedaudz ilgāk. Ja ļoti grūti blendējas, var pievieno nedaudz ūdens.
  4. Nogaršo, iespējams, būs nepieciešams pievienot citronu sulu skābumam un sāli, bet, ja sanācis pielikt par daudz citrona, situāciju var glābt, pievienojot kādu tējkaroti granātābolu vai cidoniju sīrupa.
  5. Pirms pasniegšanas atstāj uz pāris stundām ledusskapī, lai garšas sajaucas. Ja trūkst pacietības, ēd uzreiz. Dekorē ar zaļumiem, granātābolu sēkliņām vai sumaku.
1. pagatavošanas solis
Liiva_dedzina01

Baklažānā izdur pāris caurumu, un dedzina baklažāna mizu, uzliekot to uz gāzes degļa. Liesmu noregulē uz mazāko iespējamo, un baklažānu bieži groza, ieteicams – ar metāla stangām, lai miza vienmērīgi apdegtu. Neatstāj baklažānu nepieskatītu, jo tas var viegli aizdegties. Lai atvieglotu tīrīšanas procesu pēc tam, uz gāzes plīts var izklāt foliju, jo dedzinot tur sabirs daudz melnumu. Process aizņem aptuveni 25 minūtes. Ja nav gāzes plīts, baklažānu var pārgriezt uz pusēm, mizā ar dakšiņu vai nazi izdurt pāris caurumu, novietot to līdz 200°C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī grila režīmā un cept 40–60 minūtes, līdz miza kļuvusi melna. Ja pieejams pārnēsājams gāzes deglis, tad sadedzināt mizu var arī pēc cepšanas cepeškrāsnī, lai dūmu garša būtu intensīvāka.

2. pagatavošanas solis
Liiva_iznem_vidu01

Pārgriež baklažānu uz pusēm, un ar karoti izņem mīksto iekšpusi. Ja ir steiga, to var likt uzreiz blendēties, bet būs garšīgāk, ja to atstās 20 minūtes sietiņā, lai notek liekais ūdens. Procesu var paātrināt, ja šajā posmā baklažānu pārkaisa ar sāli, jo tas no baklažāna izvilks ūdeni.

3. pagatavošanas solis
Liiva_blendere01

Sezama sēklas, ķiplokus, olīveļļu, 1 ēdamkaroti citronu sulas liek blenderī un blendē, līdz sezama sēklas pārvēršas pastā, cik vien daudz tas ir iespējams ar pieejamo blenderi. Pēc tam pievieno baklažānus, zaļumus un sāli. Blendē nedaudz, lai iegūtu rupjāku konsistenci, smalkākai konsistencei blendē nedaudz ilgāk. Ja ļoti grūti blendējas, var pievieno nedaudz ūdens.

4. pagatavošanas solis
Liiva_spiez sulu01

Nogaršo, iespējams, būs nepieciešams pievienot citronu sulu skābumam un sāli, bet, ja sanācis pielikt par daudz citrona, situāciju var glābt, pievienojot kādu tējkaroti granātābolu vai cidoniju sīrupa.

5. pagatavošanas solis
6I7A5062

Pirms pasniegšanas atstāj uz pāris stundām ledusskapī, lai garšas sajaucas. Ja trūkst pacietības, ēd uzreiz. Dekorē ar zaļumiem, granātābolu sēkliņām vai sumaku.

Komentāri:

  • anete says:

    Ja izmanto sezama seeklu vietaa tahini, cik daudz buutu jaaliek taa?

    • Liene Vilnīte says:

      Ja izmanto tahini, tad pievieno 1-2 ēdamkarotes atkarībā no baklažāna izmēra. Es ieteiktu sākumā pievienot vienu, un pēc tam skatīties pēc garšas. Ja pievienos par daudz, tad būs izteikts rūgtums, kas nelielās devās ir ok, bet ja par daudz, tad ir par uzbāzīgu. Bet to vienmēr var noslēpt, pievienojot vairāk sāls, jo sāls uz mēles nomāc receptorus, ar ko uztveram rūgto garšu.

  • sanija says:

    man garsoja paldies par ideju

Jūsu komentārs: