Recepte

Gardā aknu pastēte

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nav vēl novērtēta)
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Vidēji sarežģiti
līdz 1 h
12 personām
Liene Vilnīte

Autors: Liene Vilnīte

Mediju eksperte, žurnāla izdevēja, trīs bērnu mamma, parasti ļoti aizņemta, tāpēc par savu meistarstiķi uzskata ātri pagatavojamas receptes

Sastāvdaļas

  • 1 kg svaigu vistu aknu
  • 2 nelieli sīpoli
  • 3-4 ķiploka daiviņas
  • 1 burkāns
  • 100 g sviesta
  • 4 ēdamkarotes eļļas
  • 2 cieti vārītas olas
  • 2 lieli saldskābi āboli
  • 50 ml konjaka vai brendija
  • glāze piena
  • svaigi malti melnie pipari
  • rupjā sāls

Papildus aknu pastētes terīnei:

  • 200 g žāvētas cūkgaļas krūtiņas

Pagatavošana

  1. Aknas nomazgā zem tekoša ūdens un ar nazi attīra no plēvēm un taukumiem. Tad aknas liek bļodā, pārlej ar aukstu pienu un atstāj uz ~2 stundām mērcēties. Piens noņem aknām sīvumu. Ja jāsteidzas, aknas var gatavot arī nemērcētas.
  2. Olas noloba un sakapā, ābolus nomizo un sagriež šķēlītēs. Sīpolus un ķiplokus notīra un smalki sakapā, burkānu nomizo un smalki sagriež vai sarīvē uz rupjas rīves. Pannā uzkarsē 1 ēdamkaroti eļļas un 50 g sviesta. Sīpolus, ķiplokus un burkānus apcep viegli brūnus.
  3. Aknas izņem no piena. Pannā uzkarsē atlikušo eļļu un sviestu un sacep aknas no abām pusēm. Aknas nedrīkst pārcept – iekšpusē tām jābūt mazliet sārtām. Kad aknas no abām pusēm apcepušās brūnas, tām pievieno jau saceptos sīpolus un burkānus, kā arī šķēlītēs sagrieztos ābolus un pielej pusglāzi ūdens. Pannai uzliek vāku un pasautē 10-15 minūtes.
  4. Aknas pārliek palielā bļodā, pievieno sakapātās olas, pielej konjaku vai brendiju un samaļ viendabīgā, mazliet gaisīgā masā. Garšas bagātināšanai var pievienot arī smalki sasmalcinātas salvijas lapiņas. Pievieno sāli un svaigi maltus melnos piparus un samaisa.
  5. Pastēti liek bļodiņās, pāri var pārliet izkausētu sviestu, lai tā neapkalstu. Kad pastēte atdzisusi, to liek ledusskapī nostāvēties, līdz tā ir pilnīgi sastingusi. Vislabāk to pasniegt nākamajā dienā.

Aknu pastētes terīnei:

  1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200ºC. Gaļu sagriež plānās strēmelītēs un izklāj veidni, lai veidojas tāds kā groziņš. Tad piepilda ar gatavo pastēti. Ja traukam ir vāks, tad liek virsū vāku, ja vāka nav – veidni pārklāj ar foliju un liek cepties 15-20minūtes.
  2. Pasniedz karstu vai aukstu ar grauzdētu maizīti.
1. pagatavošanas solis
Pastete-01

Aknas nomazgā zem tekoša ūdens un ar nazi attīra no plēvēm un taukumiem. Tad aknas liek bļodā, pārlej ar aukstu pienu un atstāj uz ~2 stundām mērcēties. Piens noņem aknām sīvumu. Ja jāsteidzas, aknas var gatavot arī nemērcētas.

2. pagatavošanas solis
Pastete-02

Olas noloba un sakapā, ābolus nomizo un sagriež šķēlītēs. Sīpolus un ķiplokus notīra un smalki sakapā, burkānu nomizo un smalki sagriež vai sarīvē uz rupjas rīves. Pannā uzkarsē 1 ēdamkaroti eļļas un 50 g sviesta. Sīpolus, ķiplokus un burkānus apcep viegli brūnus.

3. pagatavošanas solis
Pastete-03

Aknas izņem no piena. Pannā uzkarsē atlikušo eļļu un sviestu un sacep aknas no abām pusēm. Aknas nedrīkst pārcept – iekšpusē tām jābūt mazliet sārtām. Kad aknas no abām pusēm apcepušās brūnas, tām pievieno jau saceptos sīpolus un burkānus, kā arī šķēlītēs sagrieztos ābolus un pielej pusglāzi ūdens. Pannai uzliek vāku un pasautē 10-15 minūtes.

4. pagatavošanas solis
Pastete-04

Aknas pārliek palielā bļodā, pievieno sakapātās olas, pielej konjaku vai brendiju un samaļ viendabīgā, mazliet gaisīgā masā. Garšas bagātināšanai var pievienot arī smalki sasmalcinātas salvijas lapiņas. Pievieno sāli un svaigi maltus melnos piparus un samaisa.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pastēti liek bļodiņās, pāri var pārliet izkausētu sviestu, lai tā neapkalstu. Kad pastēte atdzisusi, to liek ledusskapī nostāvēties, līdz tā ir pilnīgi sastingusi. Vislabāk to pasniegt nākamajā dienā.

6. pagatavošanas solis
Pastete-06

Aknu pastētes terīnei:

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200ºC. Gaļu sagriež plānās strēmelītēs un izklāj veidni, lai veidojas tāds kā groziņš. Tad piepilda ar gatavo pastēti. Ja traukam ir vāks, tad liek virsū vāku, ja vāka nav – veidni pārklāj ar foliju un liek cepties 15-20minūtes.

7. pagatavošanas solis
Pastete-07

Pasniedz karstu vai aukstu ar grauzdētu maizīti.

Komentāri:

  • Silvija says:

    pilnīgi garām !!!
    vārītas olas pastētē ?!
    āboli ????
    Kaut kas nedzirdēts !!!

    • Līva Vilnīte says:

      Vispirms vajag izmēģināt un tad kritizēt! Ir pat ļoti maiga un garšīga pastēte. Orģinālrecepte nāk no Jūlijas Visockas pavārgrāmatas.

  • Pat says:

    Šis vienkārši liek izkust , un vēl pētrsīli dizainam 🙂

    ——–
    http://fnserviss.lv/gazes-dzesanas-sistema-ar-oglskabo-gazi/

  • Zane says:

    Tikko pagatavoju, garša un konsistence bija laba, tagad dziest. Sākumā arī brīnījos par olām un domāju, kam viņas vajag, bet tāpat nolēmu pamēģināt:)

  • Mahmuds says:

    Āboli vai apelsīni ir perfekta piedeva aknu pastētei. Sen jau gatavoju tikai tā. Par olām nav viedokļa, bet tūlīt pārbaudīšu praksē.

  • Janka says:

    Ja grib, lai aknu pastēte negaršo pēc aknām, tad var likt visu kaut ko klāt. Sevišķi nevajag saldo krējumu…. Vajag tikai nedaudz sviestā ceptus sīpolus, ķiplokus, sāli, piparus un ūdeni

Jūsu komentārs: