Recepte

Gards un sulīgs tītara šķiņķa cepetis

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Vidēji sarežģiti
līdz 1 h
6 personām
Liene Sondore

Autors: Liene Sondore

Uztura speciāliste, trīs bērnu mamma, pagatavos gardu zupu no cirvja kāta, ēdienā mēģina apvienot veselīgumu ar saprātīgām izmaksām. Liene žurnālu veidoja pirmos trīs tā pastāvēšanas gadus. Tagad joprojām aktīvi piedalās un dalās savā pieredzēun padomos.

Sastāvdaļas

  • 1,5–2 kg tītara šķiņķa
  • 1 ķiploka galviņa
  • 2 lauru lapas
  • 1 sīpols
  • ~ 10 smaržīgie pipari, virces
  • 1 svaigs čili pipars
  • neliels zariņš svaiga rozmarīna
  • drupināti melnie pipari
  • sinepes pēc izvēles (krievu, franču)

Pagatavošana

  1. Gaļu noskalo un nosusina.
  2. Ķiplokus notīra un 6 daiviņas izspiež caur ķiploku spiedi.
  3. Sīpolu notīra un pārgriež uz pusēm.
  4. Gaļā ar asu nazi izdara nelielus griezumus, kuros ieliek 2-3 veselas ķiploku daiviņas. Uzkaisa drupinātus piparus.
  5. Zem tītara ādas iesmērē izspiestās ķiploku daiviņas.
  6. Gaļu no visām pusēm iesmērē ar sinepēm.
  7. Cepamajā podiņā liek lauru lapas, četrās daļās sagrieztu čili piparu, ieber smaržīgos piparus.
  8. Gaļai pievieno 2-3 ķiploka daiviņas, kompakti satin un liek podiņā.
  9. Pievieno atlikušos ķiplokus, rozmarīna zariņu.
  10. Podiņā ieliek arī sīpola pusītes.
  11. Pielej apmēram 250 ml verdoša ūdens un uzliek vāku.
  12. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 °C temperatūrai un liek cepties gaļu. Gaļas gatavību pārbauda, iedurot tajā ar asu nazi – gaļai ir jābūt mīkstai, ar gaišu sulu.
  13. Pasniedz ar svaigiem dārzeņu salātiem un/vai vārītiem kartupeļiem.

 

Variācijas par tēmu:

Gatavojot ēdienu māla podiņā ēdiens vienmēr būs sulīgs un aromātisks. Gaļu var sutināt kopā ar dārzeņiem un garšsaknēm pēc izvēles. Ūdens vietā gaļai gatavošanas sākumā var pievienot pudeli tumšā alus.

 

Der zināt:

Pārmērīga sāls uzņemšana noslogo organisma fizioloģiskās sistēmas, pirmkārt, nieres. Palielināts sāls daudzums organismā rada asinsspiediena celšanos, tādējādi palielinot sirds/asinsvadu slimību risku.
Sāls ir pievienota daudziem pārtikas produktiem – maizei, gaļas izstrādājumiem, kūpinājumiem, konserviem, sieriem u.c., tāpēc gatavojot ikdienā no liekas sāls pievienošanas ēdienam būtu jāizvairās.

1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gaļu noskalo un nosusina.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ķiplokus notīra un 6 daiviņas izspiež caur ķiploku spiedi.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sīpolu notīra un pārgriež uz pusēm.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gaļā ar asu nazi izdara nelielus griezumus, kuros ieliek 2-3 veselas ķiploku daiviņas. Uzkaisa drupinātus piparus.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zem tītara ādas iesmērē izspiestās ķiploku daiviņas.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gaļu no visām pusēm iesmērē ar sinepēm.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cepamajā podiņā liek lauru lapas, četrās daļās sagrieztu čili piparu, ieber smaržīgos piparus.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gaļai pievieno 2-3 ķiploka daiviņas, kompakti satin un liek podiņā.

9. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pievieno atlikušos ķiplokus, rozmarīna zariņu.

10. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Podiņā ieliek arī sīpola pusītes.

11. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pielej apmēram 250 ml verdoša ūdens un uzliek vāku.

12. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 °C temperatūrai un liek cepties gaļu. Gaļas gatavību pārbauda, iedurot tajā ar asu nazi – gaļai ir jābūt mīkstai, ar gaišu sulu.

13. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pasniedz ar svaigiem dārzeņu salātiem un/vai vārītiem kartupeļiem.

Komentāri:

  • Irēna says:

    Šodien pagatavoju tītara cepeti pēc šīs receptes. Manai ģimenei ļoti garšoja. Svētki izdevās. Paldies Jums!

  • Sandra says:

    Loti garsigi sanaca. Tik tiesam. Agrak vispar nekad nelietoju titara galu, agad pateicoties sai receptei ieptikas

Jūsu komentārs: