Recepte

Garšām bagāti un ātri pagatavojami bulgura salāti ar saulē kaltētiem tomātiem

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nav vēl novērtēta)
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Vidēji sarežģiti
līdz 30 min
4 personām

Linda no “Gatavo 3” prasmīgās komandas atklās ātru un vienkāršu recepti bulgura salātiem ar aromātiskiem, saulē kaltētiem tomātiem un rudenīgiem dārzeņiem. Šis ēdiens labi garšos gan siltā veidā kā pamatēdiens, gan nākamajā dienā – auksts, pusdienu kastītē līdzņemšanai uz darbu vai vakariņās.

Kas ir bulgurs? Bulgurs ir speciāli apstrādātu un sasmalcinātu kviešu graudu putraimi. Bulgura ražošanas procesā cietie kviešu graudi tiek tvaicēti, kaltēti, attīrīti un sasmalcināti līdz nepieciešamajam izmēram. Šajā graudu apstrādes procesā tiek saglabāti tajā esošie vitamīni, kas bulguru padara īpaši vērtīgu lietošanai uzturā.

Bulgurs Latvijā vēl nav sasniedzis savu popularitātes virsotni, tomēr nu jau kļuvis iecienīts daudzās mājās.

Linda Vilmansone-Virbule

Autors: Linda Vilmansone-Virbule

Linda ir eksperimentu karaliene, kas nebaidās riskēt un neveiksmes uztver kā sava veida “mūzas” jaunām improvizācijām virtuvē un raidījumā “Gatavo 3”. Lindas receptes mainās katru reizi, tās gatavojot. Iznākums būs atkarīgs no garastāvokļa un produktiem, kas pieejami. Lindas mīļākās un aktuālākās garšas šobrīd ir medus, sinepes un apelsīni – tie tad nu pamanās iekļūt gandrīz visur.

Sastāvdaļas

  • 300 g bulgura;
  • 1 tējkarote sviesta;
  • 2 japāņu vai 1 parastais baklažāns;
  • 1 neliels cukini;
  • 10 saulē kaltētu tomātu un 3 ēdamkarotes to eļļas;
  • 12 ķiršu tomātiņu;
  • sāls pēc garšas.

Latplanta garšvielas:

  • 1,5 tējkarotes drupinātu ķiploku;
  • 2 tējkarotes kaltētu pētersīļu.

Pagatavošana

  1. Nelielā katliņā izkausē sviestu un apgrauzdē bulguru. Aplej to ar 300 ml karsta ūdens un vāra 10 minūtes. Tad noņem no uguns, uzliek vāciņu un ļauj bulgura graudiem līdz galam uzbriest.
  2. Tikmēr baklažānu sagriež ripiņās, cukini kubiņos un apcep uz pannas nelielā eļļas daudzumā, kamēr mīksti. Pēc garšas pievieno sāli, drupinātus ķiplokus un pētersīļus.
  3. Saulē kaltētus tomātus sagriež nelielos gabaliņos. Eļļu no tomātu burciņas nelej laukā, bet pievieno bulguram. Svaigos ķiršu tomātiņus pārgriež uz pusēm.
  4. Visas sastāvdaļas sajauc kopā: bulguru, saulē kaltētos tomātus ar 3 ēdamkarotēm to eļļas, svaigos ķiršu tomātiņus un saceptos dārzeņus. Pasniedz kā veģetāru pamatēdienu vai piedevu pie gaļas vai zivs. Labi garšos arī atdzisušā veidā – kā salāti vai pusdienas līdzņemšanai. Šādā gadījumā tos var papildināt ar svaigām rukolas lapiņām un svaigu kazas sieru.

Veselīgs padoms!

Šis ēdiens ir ļoti pateicīgs arī tam, lai gardi pasniegtu un izbaudītu vairāk veselīgu dabas velšu, kuras citādi ikdienā, iespējams, nepatērējam. Šajos salātos lieliski iederas, piemēram, dažādas sēkliņas un kaltētas ogas – dzērvenes, godži ogas, zīdkoka ogas.

Labu apetīti!

Komentāri:

Jūsu komentārs: