Recepte

Gaspačo – auksta tomātu veldze vasaras viducī

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nav vēl novērtēta)
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Viegla
līdz 1 h
10 personām

Vasarā pat zupas gribas baudīt aukstas. Piedāvājam savu latvisko variāciju par klasisko spāņu zupu – gaspačo, jo arī Latvijas vasaras pamazām sāk līdzināties Spānijas svelmei.

Pagatavojiet zupu laicīgi, jo garšas nianses vislabāk būs jūtamas pēc pāris stundām, kad zupa būs kārtīgi “ievilkusies”. Tā Jūs pilnībā varēsiet izbaudīt zupas bagātīgo garšu.

Liene Sondore

Autors: Liene Sondore

Uztura speciāliste, trīs bērnu mamma, pagatavos gardu zupu no cirvja kāta, ēdienā mēģina apvienot veselīgumu ar saprātīgām izmaksām. Liene žurnālu veidoja pirmos trīs tā pastāvēšanas gadus. Tagad joprojām aktīvi piedalās un dalās savā pieredzēun padomos.

Sastāvdaļas

  • 2,5kg gatavu tomātu
  • 2 sarkanie sīpoli
  • 1 liels garais gurķis vai 3 mazi gurķi
  • 1 sarkanā paprika
  • 1 dzeltenā paprika
  • 2 selerijas kāti
  • 250ml konservētas kukurūzas
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 2 ēdamkarotes balzamiko etiķa
  • 7 ēdamkarotes olīveļļas
  • 2 ēdamkarotes svaigi spiestas citrona sulas
  • 2 tējkarotes cukura
  • sāls, malti melnie pipari
  • tabasko mērce
  • 1 tējkarote Vorčesteras mērces

Pasniegšanai:

  • svaigi pētersīļi
  • fetas siers
  • grauzdēta maizīte

Pagatavošana

  1. Visus dārzeņus nomazgā. No tomātiem 4 skaistākos atliek malā.
  2. Pārējos tomātus noblanšē. Tomātus blanšē, tos paturot 1-2 minūtes verdošā ūdenī, tad uzmanīgi ar nazi iegriežot un novelkot miziņas. Noblanšētos tomātus sasmalcina ar blenderi vai virtuves kombainā.
  3. Malā atliktos 4 tomātus sagriež mazos gabaliņos.
  4. Paprikai izņem sēklas un smalki sagriež. Selerijas kātus sagriež plānās šķēlītēs. Gurķi nomizo un arī smalki sagriež.
  5. Sīpolus notīra un smalki sakapā, ķiploka daiviņas izspiež caur ķiploku spiedi.
  6. Visas pārējās sastāvdaļas liek lielā bļodā, sajauc un liek vēsumā, lai zupa ievelkas. Pēc garšas pievieno sāli un piparus. Nepieciešamība gadījumā pievieno cukuru.
  7. Pasniedz atdzesētu ar grauzdētu maizi, svaigo sieru un zaļumiem.

 

Variācija par tēmu

Zupu var gatavot arī no konservētajiem tomātiem savā sulā, tomēr īstajā tomātu laikā iesakām pamatmasai izmantot svaigos tomātus.

Komentāri:

  • Sēņu zupa says:

    Ko tad Lienīt murgo Latvijā tuvojas Spānijas laika apstakļi Spāņi pie mums salst nost.

Jūsu komentārs: