Recepte

Gruzīnu harčo latviskās variācijas

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Vidēji sarežģiti
līdz 2 h
8 personām

Harčo zupas dzimtene ir Gruzija. Tradicionāli to vāra no labas liellopu gaļas, bet var izmantot arī jēra gaļu. Buljonam pievieno tomātus vai tomātu pastu, daudz sīpolu un rīsu, kā arī valriekstus un divas specifiskas Gruzijas virtuvei rakstūrīgas lietas: tkemali – maltas kaltētas skābās plūmes, kas piešķir zupai skābumiņu, un hmeli-suneli garšvielu maisījumu, kurā ir koriandrs, majorāns, selerija, pētersīļi, baziliks un lauru lapas. Rēķinieties ar 2 stundu vārīšanu, jo buljonam jābūt stipram un gaļai – mīkstai. Rezultāts ir tā vērts – stipra, sildoša, ļoti aromātiska zupa.

Šoreiz tāds latviskais harčo – bez abām minētajām garšvielām, jo rēķināmies, ka vairākumam no jums, lasītāji, tās varētu nebūt pa rokai.

viesis

Autors: viesis

Sastāvdaļas

  • 1 kg jēra gaļas ar kauliem
  • 250 g rīsu
  • 5–6 vidēja lieluma sīpoli
  • 2 burkāni
  • 3 daiviņas ķiploka
  • garšvielas buljonam: melnie pipari, virces, sāls, 2 lauru lapas, gabaliņš čili pipara
  • buntīte svaigas kinzas vai pētersīļu
  • 1 l tomātu mērces vai 200 g bundža tomātu pastas
  • eļļa cepšanai
  • 0,5 tējkarotes tkemali garšvielu (pēc izvēles)
  • 150 g valriekstu (pēc izvēles)

Pagatavošana

  1. Gaļu noskalo un nosusina, liek lielā katlā (5 l), aplej ar aukstu ūdeni un liek vārīties. Kad parādās putas, tās noputo. Buljonam pievieno garšvielas, 1 sīpolu un burkānus un vāra uz nelielas liesmas, līdz gaļa ir mīksta un viegli atdalās no kauliem.
  2. Gaļu izņem no buljona, atdzesē, atdala no kauliem un sagriež nelielos gabaliņos. Pārējos sīpolus notīra, noskalo un sagriež vidēji lielos gabaliņos. Uzkarsē pannā 2–3 ēdamkarotes eļļas un apcep sīpolus. Kad sīpoli ir kārtīgi izsautēti un kļuvuši caurspīdīgi, tiem pievieno gaļu.
  3. Pievieno tomātu mērci. Visu samaisa un karsē, līdz pannas saturs sāk vārīties.
  4. Ja izmanto valriekstus, tos sasmalcina, cik smalki vien iespējams. Pannas saturu kopā ar valriekstiem pie vieno gaļas buljonam.
  5. Pievieno buljonam noskalotus rīsus un vāra ~ 20 minūtes, līdz rīsi ir mīksti. Pašās beigās pievieno tkemali garšvielu, bet dara to ļoti uzmanīgi, jo tā piešķir izteiktu skābumu, ko labāk regulēt.
  6. Ķiploka daiviņas notīra un smalki sakapā. Zaļumus noskalo un smalki sagriež. Abus sajauc kopā. Zupu pasniedz karstu, pārkaisītu ar svaigiem zaļumiem un ķiplokiem. Pēc izvēles zupai var pievienot smalki sagrieztus čili piparus.

 

Variācijas par tēmu:

Zupas garšai pēc izvēles pievieno čili piparus, garšvielas hmelisuneli, kas piešķirs

buljonam „pareizo” garšu, sīpolu daudzumu lieto pēc saviem ieskatiem.

Rīsi pirms likšanas zupā ir rūpīgi jānoskalo, lai pēc iespējas vairāk izskalotu cieti, kas būtiski ietekmē zupas krāsu.

 

Der zināt:

Harčo zupai būtiski ir panākt garšas līdzsvaru starp pikanto, riekstaino un sīpolu un rīsu saderību.

1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gaļu noskalo un nosusina, liek lielā katlā (5 l), aplej ar aukstu ūdeni un liek vārīties. Kad parādās putas, tās noputo. Buljonam pievieno garšvielas, 1 sīpolu un burkānus un vāra uz nelielas liesmas, līdz gaļa ir mīksta un viegli atdalās no kauliem.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gaļu izņem no buljona, atdzesē, atdala no kauliem un sagriež nelielos gabaliņos. Pārējos sīpolus notīra, noskalo un sagriež vidēji lielos gabaliņos. Uzkarsē pannā 2–3 ēdamkarotes eļļas un apcep sīpolus. Kad sīpoli ir kārtīgi izsautēti un kļuvuši caurspīdīgi, tiem pievieno gaļu.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pievieno tomātu mērci. Visu samaisa un karsē, līdz pannas saturs sāk vārīties.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ja izmanto valriekstus, tos sasmalcina, cik smalki vien iespējams. Pannas saturu kopā ar valriekstiem pievieno gaļas buljonam.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pievieno buljonam noskalotus rīsus un vāra ~ 20 minūtes, līdz rīsi ir mīksti. Pašās beigās pievieno tkemali garšvielu, bet dara to ļoti uzmanīgi, jo tā piešķir izteiktu skābumu, ko labāk regulēt.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ķiploka daiviņas notīra un smalki sakapā. Zaļumus noskalo un smalki sagriež. Abus sajauc kopā. Zupu pasniedz karstu, pārkaisītu ar svaigiem zaļumiem un ķiplokiem. Pēc izvēles zupai var pievienot smalki sagrieztus čili piparus.

Komentāri:

Jūsu komentārs: