Recepte

“Ķieģelīša” saldskābmaize

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Vidēji sarežģiti
ilgāk par 2 h
4 personām
Liene Vilnīte

Autors: Liene Vilnīte

Mediju eksperte, žurnāla izdevēja, trīs bērnu mamma, parasti ļoti aizņemta, tāpēc par savu meistarstiķi uzskata ātri pagatavojamas receptes

Sastāvdaļas

  • 1 kukulītis formas maizes
  • 1 l kefīra
  • 1 paciņa svaiga rauga
  • ~ 1,2 kg kviešu miltu
  • 1 tējkarote sāls
  • 1 glāze (240 ml) cukura
  • 6 ēdamkarotes ķimeņu
  • eļļa mīklas pārziešanai

Pagatavošana

  1. Maizi sagriež mazos gabaliņos.
  2. Liek bļodā un pārlej ar kefīru.
  3. Atstāj mērcēties pāris stundu, līdz maize ir pilnībā izšķīdusi. Ik palaikam maizes masu ar pirkstiem pamīca.
  4. Raugu iedrupina bļodiņā, pievieno ēdamkaroti cukura un pielej nedaudz silta ūdens. Samaisa putriņā un uzkaisa šķipsniņu miltu. Atstāj pāris minūtes, lai raugs “atdzīvotos”. Uz galda uzkaisa nedaudz miltu un liek sagatavoto maizes un kefīra mīklas masu. Izveido vidū nelielu bedrīti, kurā ielej raugu.
  5. Pieber miltus un sāk mīcīt maizes mīklu.
  6. Mīcot pievieno sāli, cukuru un ķimenes.
  7. Mīklu ir nepieciešams rūpīgi samīcīt.
  8. Kad mīkla ir samīcīta, to pārziež ar eļļu, uzkaisa nedaudz miltu, liek tīrā bļodā, pārsedz ar dvielīti un liek raudzēties.
  9. Pēc ~ 1,5–2 stundām, kad mīklas apjoms ir dubultojies, ņem to ārā no bļodas un pārmīca.
  10. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 °C temperatūrai. No mīklas veido nelielus apaļus kukulīšus, pēc izvēles pārkaisa ar ķimenēm un liek cepties. Cep no ~ 45 minūtēm līdz 1 stundai, kamēr kukulīši ir kļuvuši zeltaini un, nedaudz paklauvējot pa garozu, ir dzirdama dobja skaņa.
  11. Kad maizīte ir izcepta, to pārziež ar viegli saldenu cukurūdeni, pārklāj ar dvielīti un atdzesē.

 

Variācijas par tēmu:

Maizes mīklai var pievienot uz smalkās rīves sarīvētu burkānu, tad rezultātā iegūsiet burkānu saldskābmaizi.

Mājas apstākļos no mīklas daudzuma veidojiet trīs vai četrus nelielus kukuļus, jo, cepot vienu lielu kukuli, mājas cepeškrāsns var to kārtīgi neizcept un vidus būs jēls.

1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maizi sagriež mazos gabaliņos.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Liek bļodā un pārlej ar kefīru.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Atstāj mērcēties pāris stundu, līdz maize ir pilnībā izšķīdusi. Ik palaikam maizes masu ar pirkstiem pamīca.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Raugu iedrupina bļodiņā, pievieno ēdamkaroti cukura un pielej nedaudz silta ūdens. Samaisa putriņā un uzkaisa šķipsniņu miltu. Atstāj pāris minūtes, lai raugs “atdzīvotos”. Uz galda uzkaisa nedaudz miltu un liek sagatavoto maizes un kefīra mīklas masu. Izveido vidū nelielu bedrīti, kurā ielej raugu.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pieber miltus un sāk mīcīt maizes mīklu.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mīcot pievieno sāli, cukuru un ķimenes.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mīklu ir nepieciešams rūpīgi samīcīt.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kad mīkla ir samīcīta, to pārziež ar eļļu, uzkaisa nedaudz miltu, liek tīrā bļodā, pārsedz ar dvielīti un liek raudzēties.

9. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pēc ~ 1,5–2 stundām, kad mīklas apjoms ir dubultojies, ņem to ārā no bļodas un pārmīca.

10. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 °C temperatūrai. No mīklas veido nelielus apaļus kukulīšus, pēc izvēles pārkaisa ar ķimenēm un liek cepties. Cep no ~ 45 minūtēm līdz 1 stundai, kamēr kukulīši ir kļuvuši zeltaini un, nedaudz paklauvējot pa garozu, ir dzirdama dobja skaņa.

11. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kad maizīte ir izcepta, to pārziež ar viegli saldenu cukurūdeni, pārklāj ar dvielīti un atdzesē.

Komentāri:

  • Dace says:

    Nedaudz palasīju literatūru par maizes cepšanu un rauga pielietošanu. Visur bija norādīts, ka raugu kopā ar sāli nejaukt, jo sāls nobremzēs rauga rūgšanas procesus un samazinās kvalitāti. Starp informācijas avotiem Kengis, itāļu konditori/maizes cepēji.

  • dzipuks says:

    Ideāla maizīte. Cepjam samērā bieži. Vienmēr izdodas burvīgi. Un sāls netraucē–uzrūgst kā nākas. Izmēģinājām likt kviešu miltu vietā-rudzu….arī gardi! Paldies .

  • Arnis says:

    Izskatās, ka tur var sanākt kkas super garšīgs 🙂

    http://labadavana.lv

  • Sandra says:

    Paldies par senzināmo, aizmirsto receptiiti..

  • Inga says:

    Patiešām ļoti garšīga maizīte, no šis receptes!

Jūsu komentārs: