Recepte

Krāsnī cepta vista ar citronu vēderā

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Vidēji sarežģiti
līdz 2 h
6 personām
Liene Vilnīte

Autors: Liene Vilnīte

Mediju eksperte, žurnāla izdevēja, trīs bērnu mamma, parasti ļoti aizņemta, tāpēc par savu meistarstiķi uzskata ātri pagatavojamas receptes

Sastāvdaļas

  • 1 vesela vista (~1,5 kg)
  • svaigi vai saldēti zaļumi, piemēram, timiāns, pētersīļi
  • 1 citrons
  • 4-5 ķiploka daiviņas
  • 5 ēdamkarotes olīveļļas
  • 2 lauru lapas
  • sāls, drupināti melnie pipari

Pagatavošana

  1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 220ºC. Vistu zem tekoša auksta ūdens nomazgā gan no iekšpuses, gan ārpuses. Nosusina papīra vai lina dvielī. Nelielā bļodiņā sajauc 2 tējkarotes rupjo sāli ar 1 tējkaroti pipariem un ar šo maisījumu rūpīgi ierīvē vistu no iekšpuses.
  2. Ķiploka daiviņas notīra un katru gareniski sagriež 3-4 daļās. Vistas ādu vairākās vietās ar nazi nedaudz iegriež, lai zem tās pabāztu sagatavotās ķiploka šķēles.
  3. Vistas vēderu pilda ar sasmalcinātiem zaļumiem, citrona pusītēm un lauru lapām.
  4. Piepildīto vistu sasprauž ar koka irbulīšiem, ar diegu sasien kopā kājas un piesprauž klāt spārnus, lai tie neapdegtu. No ārpuses vistu rūpīgi ieziež ar olīveļļu (tā, lai eļļa labi iesūcas gaļā) un apkaisa ar sāli un pipariem.
  5. Sagatavo cepešpannu – ieziež to ar eļļu vai ieklāj cepamo papīru. Vistu liek pannā uz viena sāna un cep cepeškrāsnī 10 minūtes. Tad vistu apgriež uz otra sāna un cep vēl 10 minūtes. Visbeidzot vistu novieto pannā uz muguras ar kājām gaisā un cep apmēram 1 stundu. Vista ir gatava, kad tā ir skaisti brūna, labi smaržo un, iegriežot ar asu nazi, gaļa ir mīksta un iekšā nav sarkana.
  6. Pannā apkārt vistai varat salikt veselus burkānus, palielus ķirbja gabalus, kartupeļu pusītes, kas pārlietas ar olīveļļu un apkaisītas ar sāli. Vista būs garda, ar izteiktu citrona aromātu, ādiņa – kraukšķīga un dārzenīši – sulīgi. Iesakām vistu pasniegt ar biezpiena un krējuma mērcīti, kurai pievienoti sakapāti ķiploki, vai krējumu ar mārrutkiem vai sinepēm. Tāpat garda piedeva šādai vistai būs kāds skābāks ievārījums – brūkleņu, plūmju vai dzērveņu
1. pagatavošanas solis
Vista_citrons-1

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 220ºC. Vistu zem tekoša auksta ūdens nomazgā gan no iekšpuses, gan ārpuses. Nosusina papīra vai lina dvielī. Nelielā bļodiņā sajauc 2 tējkarotes rupjo sāli ar 1 tējkaroti pipariem un ar šo maisījumu rūpīgi ierīvē vistu no iekšpuses.

2. pagatavošanas solis
Vista_citrons-2

Ķiploka daiviņas notīra un katru gareniski sagriež 3-4 daļās. Vistas ādu vairākās vietās ar nazi nedaudz iegriež, lai zem tās pabāztu sagatavotās ķiploka šķēles.

3. pagatavošanas solis
Vista_citrons-3

Vistas vēderu pilda ar sasmalcinātiem zaļumiem, citrona pusītēm un lauru lapām.

4. pagatavošanas solis
Vista_citrons-4

Piepildīto vistu sasprauž ar koka irbulīšiem, ar diegu sasien kopā kājas un piesprauž klāt spārnus, lai tie neapdegtu. No ārpuses vistu rūpīgi ieziež ar olīveļļu (tā, lai eļļa labi iesūcas gaļā) un apkaisa ar sāli un pipariem.

5. pagatavošanas solis
Vista_citrons-5

Sagatavo cepešpannu – ieziež to ar eļļu vai ieklāj cepamo papīru. Vistu liek pannā uz viena sāna un cep cepeškrāsnī 10 minūtes. Tad vistu apgriež uz otra sāna un cep vēl 10 minūtes. Visbeidzot vistu novieto pannā uz muguras ar kājām gaisā un cep apmēram 1 stundu. Vista ir gatava, kad tā ir skaisti brūna, labi smaržo un, iegriežot ar asu nazi, gaļa ir mīksta un iekšā nav sarkana.

6. pagatavošanas solis
Vista_citrons-6

Pannā apkārt vistai varat salikt veselus burkānus, palielus ķirbja gabalus, kartupeļu pusītes, kas pārlietas ar olīveļļu un apkaisītas ar sāli. Vista būs garda, ar izteiktu citrona aromātu, ādiņa – kraukšķīga un dārzenīši – sulīgi. Iesakām vistu pasniegt ar biezpiena un krējuma mērcīti, kurai pievienoti sakapāti ķiploki, vai krējumu ar mārrutkiem vai sinepēm. Tāpat garda piedeva šādai vistai būs kāds skābāks ievārījums – brūkleņu, plūmju vai dzērveņu.

Komentāri:

  • Guntis says:

    Lasu un brīnos. DežaVu. Šitādu recepti principā lasīju zem Jamie Oliver 🙂 Ar niecīgām atkāpēm. Kurš tad autors ?

    • Liene Vilnīte says:

      Ir klasiskas lietas, par kurām pat mēdz teikt “debesīs veidota saderība”. Bietes + dilles, tomāti + baziliks, pīle + apelsīni, u.tml. Vistu “precinātu” ar citronu atradīsiet daudz un dažādās versijās un gandrīz pie katra sevis cienīga recepšu meistara. Tai skaitā arī Džeimija Olivera sortimentā, bet arī viņš to nav izdomājis. Tā ir klasika.

  • Modris says:

    Šodien gatavošu. Nopirku vistu. Ļoti interesē, kā izdosies- jāsaka ka savos 50 gados vēl ne reizi neesmu veselu vistu cepis krāsnī.

  • Dace says:

    Arī man gribas pamēģint un atšķaidīt jau apnīkstošo, lai gan izcilo, itāļu virtuvi!

Jūsu komentārs: