Recepte

Krāsnī cepti dārzeņi

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Viegla
līdz 2 h
4 personām

Cepšana krāsnī ir vienkāršākais veids, kā padarīt dārzeņus neatvairāmi garšīgus, jo, iztvaikojot ūdenim, to garša kļūst koncentrētāka. Šos sakņu dārzeņus var aizstāt ar citiem, kas ir pieejami, piemēram, selerijas sakni, pētersīļu sakni, kāli. Šādus dārzeņus var ēst kā piedevu pie gaļas vai zivs ēdieniem. Taču tie būs ļoti garšīgi kopā ar humusu.

Līva Kļaviņa

Autors: Līva Kļaviņa

“Labas garšas darbnīcu” saimniece ne tikai pazīst visu, kas aug Latvijas dabā, bet arī ir apguvusi dažādu kultūru virtuves un ēšanas paradumus un īpatnības. Līvas pētnieces gars izpaužas interesē par ķīmiju, kas palīdz viņai izprast ēst gatavošanas procesu dziļākā līmenī, kā arī viņas neremdināmajos labas garšas noslēpuma meklējumos. Viņa ļoti interesanti stāsta un rāda cilvēkiem, kā iemīlēt dārzeni, tādēļ bieži aicina uz nodarbībām savās garšu darbnīcās (vairāk www.garsasdarbnicas.lv) un nu Līvu redzēsiet arī raidījumā “Gatavo 3”.

Sastāvdaļas

  • 8 nelieli burkāni
  • 4 pastinaki
  • 4 bietes
  • nedaudz svaigas vai kaltētas salvijas (ja nav salvijas, var likt pāris zariņus rozmarīna vai timiāna)
  • 1 liels bumbieris
  • sula no 2 apelsīniem
  • eļļa pārliešanai un cepšanai
  • 100 ml balzametiķa
  • 100 g mandeļu
  • sāls un brūnais cukurs pēc garšas

Pagatavošana

  1. Burkānus, pastinakus un bietes nomizo un sagriež. Bietes griež nelielās, 1 cm biezās daiviņās. Burkānus un pastinakus pārgriež gareniski 4–8 daļās, tie var būt nedaudz lielāki kā bietes, jo tās ir cietākas un gatavosies nedaudz ilgāk.
  2. Ja dārzeņus paredzēts cept uzreiz un nav laika vairākas stundas marinēt, tad sakarsē cepeškrāsni līdz 180°C temperatūrai. Ja ir nedaudz vairāk laika, tad dārzeņus pirms cepšanas var iemarinēt. Marinē pēc iespējas ilgāk – līdz 4 stundām, minimāli 15 minūtes. Dārzeņus ieliek divās bļodās – vienā bietes, otrā pastinakus un burkānus.
  3. Bietēm pārlej balzametiķi. Ja tā nav, var izmantot arī apelsīnu sulu. Burkāniem un pastinakiem pārlej sulu no 2 apelsīniem. Visiem dārzeņiem pārlej 2 ēdamkarotes eļļas ar neitrālu garšu (piemēram, vīnogu kauliņu eļļu), pārkaisa lielu šķipsnu sāls. Tas izvilks laukā ūdeni, kas dārzeņu garšu padarīs koncentrētāku. Visu apmaisa un atstāj savilkties.
  4. Bumbieri pirms cepšanas sagriež 1 cm plānās daiviņās. Visus dārzeņus izkārto uz plāts, pa vidu liekot bumbiera šķēlītes un 1 lielu zariņu salvijas, t.i., kādas 10 lapiņas. Pārber 1 ēdamkaroti brūnā cukura un sauju veselu vai nedaudz sakapātu mandeļu.
  5. Liek cepties sakarsētā cepeškrāsnī (sausā, piemēram, ventilatora režīmā) 30–40 minūtes. Tā kā krāsnī iebūvētie termometri parasti ir neprecīzi, var iegādāties atsevišķu krāsns termometru (tie parasti nav dārgāki par 10–15 eiro), kas palīdzēs kontrolēt cepšanas temperatūru.
1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Burkānus, pastinakus un bietes nomizo un sagriež. Bietes griež nelielās, 1 cm biezās daiviņās. Burkānus un pastinakus pārgriež gareniski 4–8 daļās, tie var būt nedaudz lielāki kā bietes, jo tās ir cietākas un gatavosies nedaudz ilgāk.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ja dārzeņus paredzēts cept uzreiz un nav laika vairākas stundas marinēt, tad sakarsē cepeškrāsni līdz 180°C temperatūrai. Ja ir nedaudz vairāk laika, tad dārzeņus pirms cepšanas var iemarinēt. Marinē pēc iespējas ilgāk – līdz 4 stundām, minimāli 15 minūtes. Dārzeņus ieliek divās bļodās – vienā bietes, otrā pastinakus un burkānus. Bietēm pārlej balzametiķi. Ja tā nav, var izmantot arī apelsīnu sulu. Burkāniem un pastinakiem pārlej sulu no 2 apelsīniem.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Visiem dārzeņiem pārlej 2 ēdamkarotes eļļas ar neitrālu garšu (piemēram, vīnogu kauliņu eļļu), pārkaisa lielu šķipsnu sāls. Tas izvilks laukā ūdeni, kas dārzeņu garšu padarīs koncentrētāku. Visu apmaisa un atstāj savilkties.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bumbieri pirms cepšanas sagriež 1 cm plānās daiviņās. Visus dārzeņus izkārto uz plāts, pa vidu liekot bumbiera šķēlītes un 1 lielu zariņu salvijas, t.i., kādas 10 lapiņas. Pārber 1 ēdamkaroti brūnā cukura un sauju veselu vai nedaudz sakapātu mandeļu.

5. pagatavošanas solis
6I7A5042

Liek cepties sakarsētā cepeškrāsnī (sausā, piemēram, ventilatora režīmā) 30–40 minūtes. Tā kā krāsnī iebūvētie termometri parasti ir neprecīzi, var iegādāties atsevišķu krāsns termometru (tie parasti nav dārgāki par 10–15 eiro), kas palīdzēs kontrolēt cepšanas temperatūru.

Komentāri:

  • Dace says:

    Esmu šajā ēdienā iemīlējusies. Jau gatavoju 3 reizes. Garšo visai ğimenei.
    Es sagatavoju visu vakarā un cepu nākošajā vakarā. Super gardi.

  • Viktorija says:

    Pilnìgi piekrítu – ļoti gards ēdiens!

Jūsu komentārs: