Recepte

Lēcu brokoļsalāti

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Vidēji sarežģiti
līdz 1 h
4 personām

Šie salāti ir ārkārtīgi bagāti ar uzturvielām, rieksti un lēcas tiem piešķir sātīgumu. Tie ir reizē svaigi un nešķiet smagnēji, jūties paēdis uz ilgu laiku.

Līva Kļaviņa

Autors: Līva Kļaviņa

“Labas garšas darbnīcu” saimniece ne tikai pazīst visu, kas aug Latvijas dabā, bet arī ir apguvusi dažādu kultūru virtuves un ēšanas paradumus un īpatnības. Līvas pētnieces gars izpaužas interesē par ķīmiju, kas palīdz viņai izprast ēst gatavošanas procesu dziļākā līmenī, kā arī viņas neremdināmajos labas garšas noslēpuma meklējumos. Viņa ļoti interesanti stāsta un rāda cilvēkiem, kā iemīlēt dārzeni, tādēļ bieži aicina uz nodarbībām savās garšu darbnīcās (vairāk www.garsasdarbnicas.lv) un nu Līvu redzēsiet arī raidījumā “Gatavo 3”.

Sastāvdaļas

Salātiem

  • 400 g melno lēcu
  • 1 galviņa brokoļa
  • 1 neliela galviņa ziedkāposta
  • sauja žāvētu dzērveņu
  • liela sauja spinātu vai rukolas lapu
  • maza sauja mandeļu, ciedru riekstu vai pekanriekstu, vai valriekstu
  • miziņa no 1 citrona

Ziedkāpostu cepšanai

  • šķipsniņa kumīna
  • ½ tējkarotes kurkumas
  • šķipsniņa kanēļa
  • šķipsniņa čili pulvera
  • 1 saspiesta daiviņa ķiploka
  • eļļa

Lēcu vārīšanai

  • 1 lauru lapa
  • maza buntīte timiāna
  • 1 čili
  • 1 sīpols
  • pāris ķiploku daiviņas

Mērcei

  • grauzdētas mandeles
  • pāris ēdamkarotes citronu sulas
  • 100 ml vīnogu kauliņu eļļas
  • 1 daiviņa ķiploka
  • pētersīļi
  • ūdens
  • sāls

Pagatavošana

  1. Sakarsē cepeškrāsni līdz 200 °C temperatūrai, un liek cepties rozetēs sadalītus ziedkāpostus, pārlietus ar eļļu un indiešu garšvielām. Cep ~ 20–25 minūtes, līdz tie kļūst zeltaini brūni.
  2. Melnās lēcas vāra 20 minūtes kopā ar lauru lapu, sīpolu, čili un ķiploku. Beigās pievieno sāli. Lēcas nolej un atdzesē.
  3. Sakarsētajā cepeškrāsnī ~ 7 minūtes apgrauzdē mandeles, līdz tās vidū paliek viegli zeltaini brūnas un kraukšķīgas.
  4. Gatavos ziedkāpostus atdzesē, tikmēr uz sausas pannas lielā karstumā sagrilē brokoļu rozetes, līdz tie kļūst zeltaini brūni- ne ilgāk kā 5-7 min, lai brokoļi nepārcepas. Tad uzlej kādus 100ml ūdens, lai tas ātri notvaicējas- tas pabeigs gatavošanas procesu.
  5. Dzērvenes iemērc vēsā ūdenī uz ~ 15–30 minūtēm, lai tās kļūtu sulīgākas.
  6. Uz smalkas rīves brokolim pierīvē citrona miziņu.
  7. Blenderī sajauc mērces sastāvdaļas. Noregulē garšu, saldumam pievienojot vairāk mandeļu un ūdeni, skābumam – vairāk citronu sulas.
  8. Visas salātu sastāvdaļas saliek bļodā, pārlej ar mērci un pārber ar sakapātām, grauzdētām mandelēm vai ciedru, vai citiem riekstiem pēc izvēles.
1. pagatavošanas solis
1 solis

Sakarsē cepeškrāsni līdz 200 °C temperatūrai, un liek cepties rozetēs sadalītus ziedkāpostus, pārlietus ar eļļu un indiešu garšvielām. Cep ~ 20–25 minūtes, līdz tie kļūst zeltaini brūni.

Melnās lēcas vāra 20 minūtes kopā ar lauru lapu, sīpolu, čili un ķiploku. Beigās pievieno sāli. Lēcas nolej un atdzesē.

Sakarsētajā cepeškrāsnī ~ 7 minūtes apgrauzdē mandeles, līdz tās vidū paliek viegli zeltaini brūnas un kraukšķīgas.

2. pagatavošanas solis
4 solis

Gatavos ziedkāpostus atdzesē, tikmēr uz sausas pannas lielā karstumā sagrilē brokoļu rozetes, līdz tie kļūst zeltaini brūni- ne ilgāk kā 5-7 min, lai brokoļi nepārcepas. Tad uzlej kādus 100ml ūdens, lai tas ātri notvaicējas- tas pabeigs gatavošanas procesu.

Dzērvenes iemērc vēsā ūdenī uz ~ 15–30 minūtēm, lai tās kļūtu sulīgākas.

Uz smalkas rīves brokolim pierīvē citrona miziņu.

3. pagatavošanas solis
7 solis

Blenderī sajauc mērces sastāvdaļas. Noregulē garšu, saldumam pievienojot vairāk mandeļu un ūdeni, skābumam – vairāk citronu sulas.

4. pagatavošanas solis
6I7A9569

Visas salātu sastāvdaļas saliek bļodā, pārlej ar mērci un pārber ar sakapātām, grauzdētām mandelēm vai ciedru, vai citiem riekstiem pēc izvēles.

Komentāri:

Jūsu komentārs: