Recepte

Lieldienu Jēra maize

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nav vēl novērtēta)
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Vidēji sarežģiti
līdz 1 h
4 personām

Šī ēdiena sastāvdaļas ir izvēlētas, iedvesmojoties no maltītes, ko ebreji ēd Pashā svētkos, un katram produktam ir simboliska nozīme gan ebrejiem, gan attiecīgi kristiešiem.

Rūgtā endīve simbolizē rūgtos verdzības gadus Ēģiptē, riekstu pasta liek atcerēties par vergu smago būvniecības darbu, ceļot piramīdas, bet jērs atgādina par aizstājējupuri, kas paglāba izraēļu pirmdzimtos, un viss liecina par Mesijas nākšanu. Jēzus krustā sišana tieši Lieldienu laikā daudzās paaudzēs pirms tam jau tika iezīmēta ar skaidrām simboliskām līnijām ebreju tautas vēsturē.

Šie produkti tiek ēsti rituālā veidā un pilnīgi citā formātā, šis bija tikai iedvesmas avots, lai radītu ko patiešām garšīgu, sātīgu, reizē svaigu un sulīgu, bet pāri visam – svinīgu un pavasarīgi priecīgu.

Līva Kļaviņa

Autors: Līva Kļaviņa

“Labas garšas darbnīcu” saimniece ne tikai pazīst visu, kas aug Latvijas dabā, bet arī ir apguvusi dažādu kultūru virtuves un ēšanas paradumus un īpatnības. Līvas pētnieces gars izpaužas interesē par ķīmiju, kas palīdz viņai izprast ēst gatavošanas procesu dziļākā līmenī, kā arī viņas neremdināmajos labas garšas noslēpuma meklējumos. Viņa ļoti interesanti stāsta un rāda cilvēkiem, kā iemīlēt dārzeni, tādēļ bieži aicina uz nodarbībām savās garšu darbnīcās (vairāk www.garsasdarbnicas.lv) un nu Līvu redzēsiet arī raidījumā “Gatavo 3”.

Sastāvdaļas

  • 400 g maltas jēra gaļas
  • ½ tējkarotes sāls
  • 3 daiviņas ķiploku
  • 1 tējkarote Provansas garšvielu maisījuma
  • 2 āboli
  • 100 g grauzdētu valriekstu
  • ½ tējkarotes kanēļa
  • 3–4 ēdamkarotes salda sarkanvīna
  • 3 sarkanie sīpoli
  • 1 lauru lapa
  • 1 cigoriņš (endīve) vai kādu citu rūgtenu salātu lapas
  • 200 ml grieķu jogurta
  • buntīte pētersīļu
  • 1 citrons
  • buntīte piparmētru
  • 1 granātābols
  • armēņu vai gruzīnu plakanā maize

Pagatavošana

  1. Sīpolus sagriež ripiņās. Liek pannā, pievienojot lauru lapu, un uz lēnas liesmas cep, līdz sīpoli paliek caurspīdīgi un karamelizējas.
  2. Maltajā gaļā iemaisa sāli, Provansas garšvielas, 2 daiviņas sakapātu ķiploku. Liek cepties uz vidējas liesmas, līdz gaļa sāk palikt zeltaini brūna.
  3. Ābolus sarīvē, sagrauzdētos valriekstus sakapā, pievieno vīnu un kanēli un visu samaisa pastā. Pēc vajadzības var pievienot vēl vīnu – dziļākai garšai vai konsistencei.
  4. Sablendē pāris ēdamkarotes grieķu jogurta ar pētersīļu buntīti, 1 daiviņu ķiploka un šķipsniņu sāls, iemaisa pārējā grieķu jogurtā.
  5. Uz plakanās maizes smērē riekstu pastu, pāri ber jēra gaļu, pārliek karamelizētos sīpolus, endīves, pārlej jogurta mērcīti un dekorē ar granātābolu sēkliņām un svaigām piparmētru lapām.

Komentāri:

  • Anete says:

    Paldies par raidījumu un receptēm. Katru 7dienu cenšos noskatīties. Šo recepti ļoti vēlos izmēģināt.
    Bet šoreiz raizes dara šajā receptē izmantotais grieķu jogurts – ja jau kā iedvesmas avots izmantotas ebreju tradīcijas, tad tas ir pilnībā lieks, jo viens no galvenajiem noteikumiem šīs tautas virtuvē ir piena un gaļas nelietošana vienā ēdienā.

    • Liene Vilnīte says:

      Sveika, Anete!
      Lūk, atbilde no Līvas:
      “Liels paldies par komentāru! Šo es nezināju. 🙂 Es ceru, ka nav sanācis nevienu aizvainot. Bet kā es teicu, ka es iedvesmojos no tradīcijām – visvairāk tieši no Pasha mielasta. Iedvesmojos, izmantoju dažas līdzības, nevis gatavoju tradicionālu ebreju ēdienu. Tā recepte pa lielam ir manis izdomāta. Arī maizīte ir raudzēta, ko neviens ebrejs šajos svētkos neēstu. Bet lai nejauktu piena produktus ar gaļu – var izmantot tahini mērcīti- sablendēt sezama sēklas un pievienot daudz citrona sulas, ķiploku un varbūt nedaudz labas olīveļļas un kādus zaļumus – būs pat vēl garšīgāk. 😉 Lai izdodas! Ar cieņu, Līva “

Jūsu komentārs: