Recepte

Lietuviešu cepelīni

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nav vēl novērtēta)
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Vidēji sarežģiti
līdz 2 h
8 personām

Cepelīni ir īstens darbaļaužu ēdiens. To gatavošana ir laikietilpīga un prasa nepārtrauktu uzmanību, tos gatavojot. Ja pārvārīsiet, tie paliks negaršīgi zili. Ja ūdens nebūs gana karsts vai kartupeļiem nepietiks cietes, cepelīni var izšķīst.

Nav viegli, bet ir vērts mēģināt. Nu vismaz vienu reizi mūžā. Ne velti mūsu kaimiņi tik ļoti šo ēdienu ir iecienījuši.

Juste Ševaraikiene

Autors: Juste Ševaraikiene

Pēc tautības ir lietuviete. Viņai patīk eksperimentēt ar neierasto un izmēģināt arī sarežģītākas lietas.

Sastāvdaļas

  • 4 kg kartupeļu
  • 800 g maltās gaļas
  • 2 sīpoli
  • sāls, malti melnie pipari
  • 1 x 1 m liels marles gabals

Sīpolu mērcei

  • 3 sīpoli
  • 200 ml skābā krējuma

Bekona mērcei

  • 200–250 g auksti kūpināta bekona

Pagatavošana

  1. 1 kg kartupeļu novāra veselus ar visu mizu.
  2. 3 kg kartupeļu nomizo un sarīvē uz smalkās rīves.
  3. Sarīvēto kartupeļu masu liek marlē un nospiež sulu. Sulu atstāj uz 10–15 minūtēm, lai nosēžas ciete.
  4. Kad ciete nosēdusies, kartupeļu sulu nolej un cieti pievieno sarīvēto kartupeļu masai.
  5. Novārītos kartupeļus nomizo un samīca. Tad pievieno otrai kartupeļu daļai, un visu samaisa kopā viendabīgā masā. Pievieno nedaudz sāls.
  6. Sagatavo gaļas pildījumu. Gaļu liek bļodā, pievieno smalki sakapātus sīpolus, sāli un svaigi maltus melnos piparus. Visas sastāvdaļas samīca kopā.
  7. Lielu katlu (vismaz 5 l) piepilda līdz pusei ar ūdeni un uzvāra.
  8. Gatavo cepelīnus: ņem ~ 2 ēdamkarotes kartupeļu masas, izmīca to plācenī uz vienas plaukstas daļas. Mīklas viducī liek 1 ēdamkaroti gaļas pildījuma, un ar otru roku aizloka maliņas ciet. Tad ar abām rokām cepelīnu nogludina tā, lai nepaliktu neviena caurumiņa. Kad cepelīni sataisīti, tos visus kopā liek verdošā ūdenī. Katlam uzliek vāku, un vāra 20–25 minūtes. Svarīgi ir katlā nelikt pārāk daudz cepelīnu, lai tie vāroties varētu brīvi kustēties un nesaliptu kopā.

 

Kā pagatavot mērces!

Smalki sakapā un sviestā apcep sīpolus. Turpat pannā pievieno skābo krējumu, izmaisa un uzkarsē līdz burbulim. Tad liesmu noslēdz. Otrajai mērcei bekonu smalki sagriež un uz pannas apcep līdz dradzīšiem – kraukšķīgiem gaļas gabaliņiem, kam viss tauks jau gandrīz iztecējis. Cepelīnus pasniedz porcijās, pārlietus ar vienu vai otru mērci. Var pasniegt arī ar abām mērcēm kopā.

1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1 kg kartupeļu novāra veselus ar visu mizu.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3 kg kartupeļu nomizo un sarīvē uz smalkās rīves.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sarīvēto kartupeļu masu liek marlē un nospiež sulu. Sulu atstāj uz 10–15 minūtēm, lai nosēžas ciete.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kad ciete nosēdusies, kartupeļu sulu nolej un cieti pievieno sarīvēto kartupeļu masai.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Novārītos kartupeļus nomizo un samīca. Tad pievieno otrai kartupeļu daļai, un visu samaisa kopā viendabīgā masā. Pievieno nedaudz sāls.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sagatavo gaļas pildījumu. Gaļu liek bļodā, pievieno smalki sakapātus sīpolus, sāli un svaigi maltus melnos piparus. Visas sastāvdaļas samīca kopā.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lielu katlu (vismaz 5 l) piepilda līdz pusei ar ūdeni un uzvāra.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gatavo cepelīnus: ņem ~ 2 ēdamkarotes kartupeļu masas, izmīca to plācenī uz vienas plaukstas daļas. Mīklas viducī liek 1 ēdamkaroti gaļas pildījuma, un ar otru roku aizloka maliņas ciet. Tad ar abām rokām cepelīnu nogludina tā, lai nepaliktu neviena caurumiņa. Kad cepelīni sataisīti, tos visus kopā liek verdošā ūdenī. Katlam uzliek vāku, un vāra 20–25 minūtes. Svarīgi ir katlā nelikt pārāk daudz cepelīnu, lai tie vāroties varētu brīvi kustēties un nesaliptu kopā.

Komentāri:

Jūsu komentārs: