Recepte

Maigās teļa gaļas šķēles ar brūkleņu–melnā balzama mērcīti

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nav vēl novērtēta)
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Vidēji sarežģiti
ilgāk par 2 h
4 personām
Liene Sondore

Autors: Liene Sondore

Uztura speciāliste, trīs bērnu mamma, pagatavos gardu zupu no cirvja kāta, ēdienā mēģina apvienot veselīgumu ar saprātīgām izmaksām. Liene žurnālu veidoja pirmos trīs tā pastāvēšanas gadus. Tagad joprojām aktīvi piedalās un dalās savā pieredzēun padomos.

Sastāvdaļas

  • 1kg teļa gaļas šķiņķa jeb mīkstuma
  • 3 ēdamkarotes miltu
  • 3-4 ēdamkarotes olīveļļas
  • 3 seleriju kāti
  • 3-4 ķiploka daiviņas
  • 2 sīpoli
  • glāze jeb 150 ml baltvīna
  • ½ tējkarote sāls
  • lauru lapa
  • smaržīgie pipari, malti melnie pipari – pēc garšas

Mērcei:

  • 300 g brūkleņu vai dzērveņu (derēs arī saldētas)
  • 150-200 g cukura
  • 2 ēdamkarotes Rīgas Melnā balzama
  • 75 ml ūdens

Pagatavošana

  1. Uz sakarsētas pannas uzlej eļļu. Gaļu sagriež vienāda biezuma šķēlēs.
  2. Uz šķīvja uzber miltus. Ņem katru šķēli, apvārta to miltos no abām pusēm un liek uz pannas cepties.
  3. Kad viena puse izcepusies gaiši brūna, apgriež gaļu uz otru pusi un apkaisa katru šķēli ar maltiem pipariem un mazliet sāls. Svarīgi, lai cepoties, gaļas šķēles savā starpā nesaskaras. Citādi tās sāks suloties un gaļa kļūs elastīga kā gumija.
  4. Seleriju kātus, sīpolus sagriež nelielos gabaliņos, sakapā ķiploku daiviņas.
  5. Visu pievieno gaļai. Piemet pannā arī lauru lapu un 3-4 smaržīgos piparus. Pāri pārlej baltvīnu. Uzliek vāku un sautē apmēram 1,5-2 stundas, līdz gaļa ir mīksta. Svarīgi ir uzmanīt, lai pannā gaļa vienmēr būtu nosegta ar šķidrumu. Ja šķidrums izvārījies, pievieno nedaudz vārīta ūdens.
  6. Gatavo brūkleņu mērci. Ogas, cukuru un ūdeni liek nelielā katliņā, virsū noteikti uzliek vāku un vāra 20-25 minūtes. Pašās beigās pievieno Rīgas Melno balzāmu.
  7. Pasniedz galdā karstas maigās gaļas šķēles ar brūkleņu mērci un novārītiem, sviestā apceptiem kartupeļiem.

 

Variācijas par tēmu:

Sautējot gaļu, baltvīnu var aizstāt ar vārītu ūdeni un 100 ml saldā krējuma. Garša būs cita, bet arī gana laba.

Brūkleņu mērcei derēs jebkurš stiprais alkohols – konjaks, brendijs, rums.

1. pagatavošanas solis
Tels_bruklenes-1

Uz sakarsētas pannas uzlej eļļu. Gaļu sagriež vienāda biezuma šķēlēs.

2. pagatavošanas solis
Tels_bruklenes-2

Uz šķīvja uzber miltus. Ņem katru šķēli, apvārta to miltos no abām pusēm un liek uz pannas cepties.

3. pagatavošanas solis
Tels_bruklenes-3

Kad viena puse izcepusies gaiši brūna, apgriež gaļu uz otru pusi un apkaisa katru šķēli ar maltiem pipariem un mazliet sāls. Svarīgi, lai cepoties, gaļas šķēles savā starpā nesaskaras. Citādi tās sāks suloties un gaļa kļūs elastīga kā gumija.

4. pagatavošanas solis
Tels_bruklenes-4

Seleriju kātus, sīpolus sagriež nelielos gabaliņos, sakapā ķiploku daiviņas.

5. pagatavošanas solis
Tels_bruklenes-5

Visu pievieno gaļai. Piemet pannā arī lauru lapu un 3-4 smaržīgos piparus. Pāri pārlej baltvīnu. Uzliek vāku un sautē apmēram 1,5-2 stundas, līdz gaļa ir mīksta. Svarīgi ir uzmanīt, lai pannā gaļa vienmēr būtu nosegta ar šķidrumu. Ja šķidrums izvārījies, pievieno nedaudz vārīta ūdens.

6. pagatavošanas solis
Tels_bruklenes-6

Gatavo brūkleņu mērci. Ogas, cukuru un ūdeni liek nelielā katliņā, virsū noteikti uzliek vāku un vāra 20-25 minūtes. Pašās beigās pievieno Rīgas Melno balzamu.

7. pagatavošanas solis
Tels_bruklenes-7

Pasniedz galdā karstas maigās gaļas šķēles ar brūkleņu mērci un novārītiem, sviestā apceptiem kartupeļiem.

Komentāri:

Jūsu komentārs: