Recepte

Mājas biezpiena plātsmaize ar putukrējuma cepuri dzērveņu mērcē

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nav vēl novērtēta)
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Viegla
ilgāk par 2 h
10 personām
Signe Šlosberga

Autors: Signe Šlosberga

Kā pati Signe  saka, viņa no savas vecmāmiņas mantojusi viesmīlības garu. Ar prieku viņa pulcē pie galda ģimeni, radus, draugus, kaimiņus, pat jaunāka dēla futbolkomandu, bet biežāk cilvēkus, kurus vēlas palutināt.

Sastāvdaļas

  • 2 plātnēm mīklas
  • 1 kg kviešu miltu
  • 100 g svaiga rauga
  • 0,5 l silta piena
  • 150 ml olīveļļas
  • sāls un cukurs pēc garšas
  • 1,2 kg biezpiena
  • 6 olas
  • 2 glāzes cukura
  • 1 ēdamkarote vaniļas cukura
  • 250 ml saldā krējuma
  • 2 ēdamkarotes cukura
  • 1 sauja dzērveņu rotājumam

Dzērveņu mērcei:

  • 500 g dzērveņu
  • 500 ml ūdens
  • 2 kanēļa standziņas
  • 3 krustnagliņas
  • 250 g cukura

Pagatavošana

  1. Pusē silta piena daudzuma izšķīdina raugu un ~ 1 ēdamkaroti cukura, atstāj uz 15 minūtēm nedaudz uzrūgt.
  2. Bļodā vai uz galda uzber kaudzītē miltus, pievieno nedaudz sāli. Vidū veido nelielu bedrīti, un tajā ielej izšķīdināto raugu. Lēnām sāk mīcīt mīklu. Pievieno atlikušo silto pienu, eļļu un turpina mīcīt. Ja mīkla līp pie rokām, pieber vēl nedaudz miltu.
  3. Ar mitrām rokām veido apaļu mīklas bumbu, apsmērē to ar eļļu, uzkaisa nedaudz miltu un liek bļodā, to pārsedzot ar tīru dvielīti. Bļodu liek siltumā, līdz mīkla dubultojas.
  4. Uzrūgušo mīklu kārtīgi pārmīca un plānā kārtā izrullē. Cepešpannā ieklāj cepamo papīru un liek izrullēto mīklu, piespiežot visām pannas malām.
  5. Biezpienu liek bļodā. Olām dzeltenumus atdala no baltumiem. Dzeltenumus sablendē kopā ar biezpienu un cukuru. Labākai garšai var pievienot vaniļas cukuru.
  6. Baltumus saputo atsevišķi, pievienojot šķipsniņu sāls, un saputotos mākoņus iecilā krēma masā.
  7. Biezpiena masu uzlej uz rauga mīklas pamatnes un liek cepties 180 °C temperatūrā, kamēr virspuse ir zeltaini brūna un maliņas – kraukšķīgas.
  8. Uzvāra dzērveņu mērci: dzērvenes liek katliņā, pievieno cukuru, kanēļa standziņas un krustnagliņas. Visu pārlej ar ūdeni un pavāra 10–15 minūtes. Tad mērci sablendē viendabīgā masā. Var pasniegt gan karstu, gan atdzesētu.
  9. Saldo krējumu saputo ar pāris ēdamkarotēm cukura.
  10. Pasniedz kārtīgu plātsmaizes gabalu, bagātīgi rotātu ar putukrējuma cepuri un dzērvenēm, visu papildinot ar skābeno dzērveņu mērcīti.

Komentāri:

Jūsu komentārs: