Recepte

Marokāņu tadžīna ar melnajām olīvām, harisas pastu un sālītiem citroniem

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Vidēji sarežģiti
līdz 1 h
4 personām

Tāpat kā karijs ir gan ēdiens, gan garšviela, arī tadžīna ir gan divdaļu konusveida māla trauks, gan marokāņu sautējums, ko gatavo šajā traukā. Šoreiz gan neizmantoju tadžīnu, lai pagatavotu šo sautējumu, taču sastāvdaļas un rezultāts ir ļoti līdzīgs. Šis ēdiens ir lielisks piemērs tam, kā salds ar asu iet kopā kā cimds ar rociņu. Aprikozes, žāvētas dzērvenes un čili pipari vai harisas pasta saprotas ļoti labi.

Šādā sautējumā var izmantot jebkādus dārzeņus. Es šoreiz izvēlējos ķirbi, bet, ja jums mājās ir daudz burkānu vai cukīni un nezināt, ko ar tiem iesākt, šis sautējums būs labs veids, kā tos izmantot. Šis ir lielisks piemērs, kā izmantot harisas pastu un kā marinēti citroni spēj atdzīvināt jebkuru ēdienu, piešķirot tiem gaišus un noturīgus virstoņus.

Līva Kļaviņa

Autors: Līva Kļaviņa

“Labas garšas darbnīcu” saimniece ne tikai pazīst visu, kas aug Latvijas dabā, bet arī ir apguvusi dažādu kultūru virtuves un ēšanas paradumus un īpatnības. Līvas pētnieces gars izpaužas interesē par ķīmiju, kas palīdz viņai izprast ēst gatavošanas procesu dziļākā līmenī, kā arī viņas neremdināmajos labas garšas noslēpuma meklējumos. Viņa ļoti interesanti stāsta un rāda cilvēkiem, kā iemīlēt dārzeni, tādēļ bieži aicina uz nodarbībām savās garšu darbnīcās (vairāk www.garsasdarbnicas.lv) un nu Līvu redzēsiet arī raidījumā “Gatavo 3”.

Sastāvdaļas

  • eļļa cepšanai
  • 2 sarkanie sīpoli
  • 5 daiviņas ķiploku
  • 1 burkāns
  • 2–3 cm ingvera gabaliņš
  • 2 ēdamkarotes harisas pastas
  • 5 ēdamkarotes tomātu pastas
  • 300 ml konservētu tomātu, sakapātu
  • neliels ķirbītis ~ 1 kg
  • sauja aprikožu
  • sauja žāvētu dzērveņu
  • 200 ml bundžiņa turku zirņu, noskalotu
  • 4 ēdamkarotes sīrupa, medus vai brūnā cukura
  • grauzdēti Indijas rieksti vai mandeles
  • liela sauja koriandra zaļumu
  • liela sauja melno olīvu
  • 1 tējkarote kanēļa
  • 2 daiviņas sālītu citronu (¼ vesela citrona)

Pagatavošana

  1. Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai. Ķirbi kārtīgi nomazgā un pārgriež uz pusēm, izņem sēklas (tās var atdalīt no mitrās masas un, pārslacītas ar eļļu un sāli, arī likt cepties kopā ar ķirbi). Ķirbi nemizo, bet sagriež ~ 10 cm platās daivās, kārto uz cepešpannas un sausā veidā liek cepties 30 minūtes.
  2. Tikmēr sagriež sīpolus uz pusēm un sakapā plānās šķēlītēs. Sakarsē pannu, un cep sīpolus, ik pa laikam apmaisot, uz vidējas uguns, lai tie nebrūnē, bet, lēni karsējoties, paliek balti caurspīdīgi.
  3. Nomizo ingvera saknes gabaliņu un burkānu, abus sarīvē un, kad sīpoli jau izcepušies, palikuši mīkstāki un caurspīdīgāki, liek klāt rīvētos burkānus un ingveru. Cep ~ 5–10 minūtes, kamēr ingvers sāk palikt aromātiskāks un burkāni apcepušies un palikuši nedaudz zeltaini.
  4. Pievieno harisas pastu, pacep vēl pāris minūtes, lai garšvielu aromāti atdzīvojas, tad pievieno konservētos tomātus, tomātu pastu un saspiestus ķiplokus. Apmaisa un atstāj karsēties.
  5. No krāsns izņem gatavo ķirbi, un sagriež to palielos kubiņos. Pievieno sautējumam kopā ar sakapātām žāvētām aprikozēm un dzērvenēm. Pievieno turku zirņus, kanēli, uz pusēm pārgrieztas melnās olīvas un tējkaroti sāls. Visu uzmanīgi samaisa, lai pārāk nesašķaidītu ķirbi.
  6. Uz sausas pannas sagrauzdē riekstus. Sālītos citronus sakapā nelielos gabaliņos.
  7. Nogaršo sautējumu, pēc vajadzības pievieno sāli, lai izceltu skābo garšu. Pievieno cukuru, ja sautējums par skābu, vai vēl tomātu pastu vai balzametiķi, ja šķiet par saldu.
  8. Iemaisa sautējumā citronu gabaliņus, ja sautējumu pasniedz ar maizi. To var pasniegt pie kuskusa, prosas vai rīsiem, un tādā gadījumā citrona gabaliņus iemaisa graudos. Sautējumam pārber koriandra zaļumus, grauzdētos riekstus vai vēl olīvas, ja palikušas pāri un ļoti garšo.

Komentāri:

Jūsu komentārs: