Recepte

Melleņu pīrāgs

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Viegla
līdz 2 h
12 personām
Inga Sunepa

Autors: Inga Sunepa

Inga ir mūsu muzikālā pavāre – triju bērnu mamma, talantīga čelliste, kas skaņu burvību spēj uzburt arī virtuvē. Inga atklāj, kā strādājošai sievietei savai triju bērnu ģimenei pagatavot pilnvērtīgu maltīti arī tad, kad naudas ir pavisam maz un ģimenes locekļu vēlmes nav vienotas.

Sastāvdaļas

Smilšu mīklas pamatnei

  • 40 g cukura
  • 80 g mīksta sviesta
  • 160 g miltu
  • 1 ola
  • 1 ēdamkarote piena
  • var aizstāt ar gatavu smilšu mīklu (~ 300 g)

Pildījumam

  • 200 g melleņu
  • 2 olas
  • 75 g cukura
  • 200 g saldā krējuma
  • 1 tējkarote vaniļas cukura

Pagatavošana

  1. Sagatavo smilšu mīklu pamatnei: sviestu ar cukuru un miltiem ar pirkstiem saberž drupačās. Olu sakuļ un kopā ar pienu pievieno sviesta, cukura un miltu maisījumam. Ātri samīca mīklu. Tai jābūt mīkstai un vijīgai. Ja tā ir par sausu un plaisā, iemīca vēl nedaudz piena. Mīklu izveltnē nedaudz lielāku par formas pamatni, ieklāj veidnē un izlīdzina, vienmērīgi piespiežot pie veidnes malām un dibena. Lieko mīklu nogriež nost. Gatavo pārlējumu: olas sakuļ kopā ar cukuru.
  2. Iemaisa krējumu.
  3. Daļu olu un krējuma masas lej formā.
  4. Uz pārlietās pamatnes ber ogas un vienmērīgi izlīdzina pa visu formu.
  5. Pār ogām lej atlikušo krējuma un olu masu.
  6. Pīrāgu cep 170 °C temperatūrā 30–40 minūtes.

 

Der zināt:

Šobrīd, kad dārzi un meži pilni visdažādāko ogu, ir īstais laiks parūpēties par ziemas krājumiem:

  • Mellenes ziemai var uzglabāt, sablendējot ar nelielu daudzumu cukura un sasaldējot kastītēs. Ziemā šādas ogas izmanto desertos, kūkās.
  • Mellenes var saldēt arī veselas: tīras mellenes saber nelielās kastītēs un liek saldētavā. Ziemā mellenes lieto kūkās un desertos, kā arī veselas ogas aplej ar karstu pienu un ēd gardu muti kā vasarā.
  • Avenes, upenes un zemenes var saldēt gan sablendētas, gan veselas. Veselās ogas pēc izņemšanas no saldētavas pārkaisa ar nelielu daudzumu cukura un like ledusskapī. Šādas, lēnām atlaidinātas ogas ziemā garšos gandrīz kā svaigas.
  • Ziemai var pagatavot asorti ķīselim, sasaldējot dažādas veselas ogas – ērkšķogas, upenes, jāņogas u.c. Ziemā no neatlaidinātām ogām gatavo ķīseļus un uzputeņus.
1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sagatavo smilšu mīklu pamatnei: sviestu ar cukuru un miltiem ar pirkstiem saberž drupačās. Olu sakuļ un kopā ar pienu pievieno sviesta, cukura un miltu maisījumam. Ātri samīca mīklu. Tai jābūt mīkstai un vijīgai. Ja tā ir par sausu un plaisā, iemīca vēl nedaudz piena. Mīklu izveltnē nedaudz lielāku par formas pamatni, ieklāj veidnē un izlīdzina, vienmērīgi piespiežot pie veidnes malām un dibena. Lieko mīklu nogriež nost.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gatavo pārlējumu: olas sakuļ kopā ar cukuru. Iemaisa krējumu.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Daļu olu un krējuma masas lej formā.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uz pārlietās pamatnes ber ogas un vienmērīgi izlīdzina pa visu formu.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pār ogām lej atlikušo krējuma un olu masu.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pīrāgu cep 170 °C temperatūrā 30–40 minūtes.

Komentāri:

Jūsu komentārs: