Recepte

Pamatīgie vīriešu salāti ar pupiņām, ķiploku grauzdiņiem un, protams, gaļu

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Vidēji sarežģiti
līdz 1 h
8 personām

Reizēm par ēdienu mēdz teikt, ka tas “piesien dūšu”. Par šiem brīnišķīgajiem, sātīgajiem salātiem tie būtu īstie vārdu, tāpēc nosaucām tos par vīriešu salātiem. Pupiņu maigums, bekona smeķīgums, rupjmaizes grauzdiņu kraukšķīgums un klāt pie visa – ķiploka ņiprums!

Liene Sondore

Autors: Liene Sondore

Uztura speciāliste, trīs bērnu mamma, pagatavos gardu zupu no cirvja kāta, ēdienā mēģina apvienot veselīgumu ar saprātīgām izmaksām. Liene žurnālu veidoja pirmos trīs tā pastāvēšanas gadus. Tagad joprojām aktīvi piedalās un dalās savā pieredzēun padomos.

Sastāvdaļas

  • 600 g vārītu vai konservētu sarkano pupiņu
  • 250 g žāvētas gaļas
  • ¼ daļa formas rupjmaizes, tautas valodā „ķieģelītis”
  • 4-5 ķiploka daiviņas
  • 200 ml majonēzes vai skābā krējuma
  • rupjais sāls
  • pipari pēc garšas

Pagatavošana

  1. Novāra un atdzesē pupiņas. Ja izmantojat gatavas konservētas pupiņas, tad pirms lietošanas tās jānoskalo.
  2. Žāvēto gaļu sagriež mazos kubiciņos.
  3. Gatavo ķiploku grauzdiņus. Rupjmaizi sagriež šķēlēs un pēc tam katru šķēli vēl 1 cm platos stienīšos. Ķiplokus notīra un sasmalcina vai izspiež ķiploku spiedē. Uzkarsē pannā 5-6 ēdamkarotes eļļas un rupjmaizes stienīšus apcep brūnus. Tad tos liek sietā, lai liekā eļļa notek (sietā var ieklāt papīra dvielīti), uzber ķiplokus, pārkaisa rupjo sāli un kārtīgi apmaisa, lai visi maizes stienīši aplīp ar sāli un ķiplokiem. Pēc tam tos sagriež mazos gabaliņos.
  4. Pupiņas saber palielā bļodā, pievieno sasmalcināto žāvēto gaļu un sagatavotos ķiploku grauzdiņus. Pārlej majonēzi vai skābo krējumu un rūpīgi samaisa kopā. Ja nepieciešams, pievieno vēl nedaudz sāli un piparus.
  5. Salāti ir gatavi ēšanai uzreiz, bet tie garšos labi arī nākamajā dienā. Pie tiem lieliski iederēsies arī kauss auksta alus, un klāt var servēt arī maizīti.

 

Variācijas par tēmu:

Ja uzturā nelietojat gaļu, varat šos salātus gatavot arī bez tās. Garšu bagātinās 100 g sarīvēta siera. Varat droši variēt ar pupiņu šķirnēm. Pamata receptē esam izmantojuši sarkanās pupiņas, bet, ja pie rokas ir baltas vai gaiši brūnas, – arī tā garšos labi.

1. pagatavošanas solis
Pupu_grauzdinsalati-1

Novāra un atdzesē pupiņas. Ja izmantojat gatavas konservētas pupiņas, tad pirms lietošanas tās jānoskalo.

2. pagatavošanas solis
Pupu_grauzdinsalati-2

Žāvēto gaļu sagriež mazos kubiciņos.

3. pagatavošanas solis
Pupu_grauzdinsalati-3

Gatavo ķiploku grauzdiņus. Rupjmaizi sagriež šķēlēs un pēc tam katru šķēli vēl 1 cm platos stienīšos. Ķiplokus notīra un sasmalcina vai izspiež ķiploku spiedē. Uzkarsē pannā 5-6 ēdamkarotes eļļas un rupjmaizes stienīšus apcep brūnus. Tad tos liek sietā, lai liekā eļļa notek (sietā var ieklāt papīra dvielīti), uzber ķiplokus, pārkaisa rupjo sāli un kārtīgi apmaisa, lai visi maizes stienīši aplīp ar sāli un ķiplokiem. Pēc tam tos sagriež mazos gabaliņos.

4. pagatavošanas solis
Pupu_grauzdinsalati-4

Pupiņas saber palielā bļodā, pievieno sasmalcināto žāvēto gaļu un sagatavotos ķiploku grauzdiņus. Pārlej majonēzi vai skābo krējumu un rūpīgi samaisa kopā. Ja nepieciešams, pievieno vēl nedaudz sāli un piparus.

5. pagatavošanas solis
Pupu_grauzdinsalati-5-gatavs

Salāti ir gatavi ēšanai uzreiz, bet tie garšos labi arī nākamajā dienā. Pie tiem lieliski iederēsies arī kauss auksta alus, un klāt var servēt arī maizīti.

Komentāri:

Jūsu komentārs: