Recepte

Pilngraudu ķirbju maizīte

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Vidēji sarežģiti
līdz 2 h
3 personām

Latviešiem ir daudz ticējumu, kas māca – maize jāmīca dusmojoties, tad tā labi rūgs. Dusmoties uz pavēli gan ir grūti, īpaši jau tad, ja visa ģimene kopā gatavo ēst, bet no sirds mīcīt mīklu gan var. Un bērniem šī nodarbe ļoti patīk, jo ir iespēja ar rokām mīcīt mīklu. Parasti jau ar rokām pa ēdienu ņemties vecāki neļauj.

Sastāvdaļas

  • 500 ml ķirbju biezeņa
  • 300 ml silta ūdens
  • 50 g rauga
  • 1 tējkarote cukura
  • 1 kg pilngraudu kviešu miltu
  • 4 tējkarotes sāls
  • 2 ēdamkarotes medus
  • 100 ml eļļas
  • 100 g ķirbju sēklu

Pagatavošana

  1. Puskrūzītē silta ūdens izšķīdina raugu, pievienojot 1 tējkaroti cukura. Miltus ber bļodā, izveido iedobīti, un tajā ielej izšķīdināto raugu.
  2. Uz 10 minūtēm atstāj, lai raugs aktivizējas.
  3. Ķirbju biezenim pievieno medu un izmaisa.
  4. Tad miltiem pievieno ķirbju biezeni, atlikušo silto ūdeni, sāli, eļļu un ķirbju sēklas.
  5. Uzrota piedurknes un ķeras klāt mīcīšanai.
  6. Kad mīkla samīcīta, ar rokām to noapaļo, pārsedz bļodu ar dvielīti un atstāj siltā vietā, lai rūgst.
  7. Pēc divām stundām ar eļļu samitrina rokas, ņem mīklu un veido kukulīšus. Tos sakārto uz pannas un atstāj vēl uz pusstundu, lai rūgst. Cep cepeškrāsnī 170 °C temperatūrā 40 minūtes.

 

Kā pagatavot ķirbju biezeni

Ķirbi pārgriež uz pusēm, izņem sēklas un cepeškrāsnī 150 °C temperatūrā cep, līdz tas gatavs. Laiks atkarīgs no ķirbja izmēriem, un tas ir no 20 līdz 40 minūtēm.

Ja ķirbim ir plāna miza, tad to var nekasīt ārā no mizas un blendēt visu, bet, ja miza nepatīk, tad izņem ķirbja mīkstumu un sablendē. Nekādas garšvielas, sāli, neko citu klāt neliek. Biezeni līdz 5 dienām var uzglabāt ledusskapī un var arī sasaldēt. Pēc tam izmanto maizes, kēksiņu, cepumu un kūku cepšanai, arī zupās, bērnu biezenīšos, sautējumos.

1. pagatavošanas solis
KirbjuMaize_1

Puskrūzītē silta ūdens izšķīdina raugu, pievienojot 1 tējkaroti cukura. Miltus ber bļodā, izveido iedobīti, un tajā ielej izšķīdināto raugu.

2. pagatavošanas solis
KirbjuMaize_2

Uz 10 minūtēm atstāj, lai raugs aktivizējas.

3. pagatavošanas solis
KirbjuMaize_3

Ķirbju biezenim pievieno medu un izmaisa.

4. pagatavošanas solis
KirbjuMaize_4

Tad miltiem pievieno ķirbju biezeni, atlikušo silto ūdeni, sāli, eļļu un ķirbju sēklas.

5. pagatavošanas solis
KirbjuMaize_5

Uzrota piedurknes un ķeras klāt mīcīšanai.

6. pagatavošanas solis
KirbjuMaize_6

Kad mīkla samīcīta, ar rokām to noapaļo, pārsedz bļodu ar dvielīti un atstāj siltā vietā, lai rūgst.

7. pagatavošanas solis
KirbjuMaize_7

Pēc divām stundām ar eļļu samitrina rokas, ņem mīklu un veido kukulīšus. Tos sakārto uz pannas un atstāj vēl uz pusstundu, lai rūgst. Cep cepeškrāsnī 170 °C temperatūrā 40 minūtes.

Komentāri:

Jūsu komentārs: