Recepte

Prosas un muskata ķirbja salāti ar turku zirņiem un žāvētām dzērvenēm

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nav vēl novērtēta)
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Vidēji sarežģiti
līdz 1 h
4 personām

Prosa ir viens no vismazāk novērtētajiem produktiem mūsu veikalos. Tā ir daudz lētāka par makaroniem, rīsiem, kuskusu, bet tā ir nesalīdzināmi vērtīgāka uzturvielu ziņā. Tā satur ievērojamu daudzumu magnija, vara, mangāna un fosfora, kas nepieciešams labai vielmaiņai, kā arī muskuļu un nervu darbībai.

Galvenais ir to pareizi pagatavot un pasniegt kopā ar kaut ko viegli saldenu – mērci vai žāvētiem augļiem, lai sabalansētu nelielo rūgtenumu.

Līva Kļaviņa

Autors: Līva Kļaviņa

“Labas garšas darbnīcu” saimniece ne tikai pazīst visu, kas aug Latvijas dabā, bet arī ir apguvusi dažādu kultūru virtuves un ēšanas paradumus un īpatnības. Līvas pētnieces gars izpaužas interesē par ķīmiju, kas palīdz viņai izprast ēst gatavošanas procesu dziļākā līmenī, kā arī viņas neremdināmajos labas garšas noslēpuma meklējumos. Viņa ļoti interesanti stāsta un rāda cilvēkiem, kā iemīlēt dārzeni, tādēļ bieži aicina uz nodarbībām savās garšu darbnīcās (vairāk www.garsasdarbnicas.lv) un nu Līvu redzēsiet arī raidījumā “Gatavo 3”.

Sastāvdaļas

  • 200 g prosas
  • 400 g konservētu turku zirņu (noskaloti aukstā ūdenī)
  • 4 šķēles muskatriekstu ķirbja
  • 1 buntīte pētersīļu
  • 1 sauja žāvētu dzērveņu (var aizstāt ar rozīnēm)
  • 1 sauja pekanriekstu (der arī mandeles vai valrieksti)
  • sula no ½ citrona
  • pāris ēdamkarotes medus
  • eļļa, sāls

Pagatavošana

  1. Uzvāra 1 litru ūdens un sakarsē cepeškrāsni līdz 180°C temperatūrai.
  2. Prosu ieber katliņā un pārlej ar verdošu ūdeni. Ļauj tai pastāvēt kādas 15 sekundes, un tad to nokāš sietiņā. Šis solis ir ļoti svarīgs, lai prosai noņemtu rūgto garšu. Ja to aizmirst, prosa ir tik rūgta, ka nav ēdama.
  3. Tālāk pagatavošanas process ir tāds pats kā rīsiem. Liek prosu atpakaļ katliņā un pārlej ar aukstu ūdeni – divreiz vairāk nekā prosas tilpuma, t.i., ja jums ir glāze prosas, tad jāpievieno divas glāzes ūdens. Pievieno ¼ karoti sāls, un liek prosu vārīties uz lēnas uguns ~ 20 minūtes, līdz tā uzsūkusi visu ūdeni. Gatavai prosai pievieno nedaudz olīveļļas un apmaisa, lai tā nesalīp putrā, bet ir gaisīga.
  4. Kamēr prosa vārās, uzber uz cepešpannas pekanriekstus un liek grauzdēties aptuveni 7–10 minūtes. Pēc 7 minūtēm pārbauda, vai rieksti gatavi, tos izņemot no krāsns un vienu pārgriežot, jo no ārpuses tie var nemainīt toni, bet iekšpusē būt jau brūni. Ja rieksti ir diezgan balti, atstāj vēl uz ~ 3 minūtēm.Izņem riekstus no krāsns un uzreiz uzber uz šķīvja vai dēlīša, lai tie neturpinātu cepties un nesadegtu uz karstās plāts.
  5. Sagriež ķirbi 1,5–2 cm biezās šķēlēs, pārlej nedaudz eļļas, un liek cepties karstajā cepeškrāsnī 20–25 minūtes, līdz ķirbis mīksts.
  6. Bļodiņā sajauc citronu sulu, eļļu, medu un sāli. Nogaršo un noregulē skābuma un salduma līdzsvaru. Mērcei jābūt diezgan saldenai, lai sabalansētu prosas vieglo rūgtenumu (tas tiešām ir neuzkrītošs, ja tā pirms vārīšanas ir noskalota karstā ūdenī).
  7. Smalki sakapā pētersīļus un pievieno mērcei.Izcepto ķirbi atdala no mizas un sagriež kubiņos.
  8. Visas salātu sastāvdaļas sajauc bļodā, pārlej ar mērci un pārber ar dzērvenēm un rokās nedaudz salauzītiem pekanriekstiem.

Komentāri:

Jūsu komentārs: