Recepte

Itāļu risoto ar latviešu baravikām

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nav vēl novērtēta)
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Vidēji sarežģiti
līdz 1 h
6 personām
viesis

Autors: viesis

Sastāvdaļas

  • 1 l dārzeņu buljona
  • buntīte svaigu pētersīļu
  • 3-4 ķiploka daiviņas
  • 100 g kaltētu sēņu
  • 500 g arborio jeb apaļgraudu rīsu
  • 100 ml sausa baltvīna
  • 50 g rīvēta cietā siera, piemēram, Parmesan
  • 50 g sviesta
  • eļļa cepšanai

Pagatavošana

  1. Sēnes aplej ar verdošu ūdeni. Kad sēnes uzbriedušas, ūdeni nolej atsevišķā trauciņā, jo tas būs nepieciešams tālākā gatavošanas procesā. Pusi no sēnēm ļoti smalki sakapā, otru pusi atstāj veselos gabalos.
  2. No buljona kubiņa pagatavo dārzeņu buljonu. Katliņā uzvāra 1 l ūdens, pievieno kubiņu un, rūpīgi maisot, vāra 5 minūtes. Varat pagatavot arī īstu dārzeņu buljonu.
  3. Sagatavo pārējās sastāvdaļas. Pētersīļus nomazgā, atdala lapiņas no kātiem un smalki sakapā. Ķiploka daiviņas sasmalcina vai izspiež ķiploku spiedē.
  4. Uz palielas pannas uzkarsē eļļu un uz mērenas liesmas vispirms apcep ķiplokus ar pētersīļiem. Pēc ~3 minūtēm pieber rīsus, palielina liesmu un visu ar koka karoti lēnām maisa. Rīsi nedrīkst piedegt un kļūt brūni, bet tiem jābūt caurspīdīgiem un smaržīgiem.
  5. Nepārtraucot maisīšanu, pielej vīnu. Brīdī, kad vairs nav jūtams vīna aromāts, pieber sagatavotās sēnes – gan veselās, gan sakapātās – un pielej arī ūdeni, kurā sēnes mērcējās. Visu samaisa un pielej 1 kausiņu buljona.
  6. Samazina liesmu uz mazāko un, nepārtraukti maisot, pamazām vienu pēc otra pielej pa kausiņam buljona. Buljonu nedrīkst liet visu uzreiz, jo rīsiem jāuzbriest pakāpeniski.
  7. Sekojiet, lai rīsi nesavārās pārāk mīksti, bet buljons ir sasūcies rīsu graudos. Pēc ~20 minūtēm no brīža, kad sākāt liet klāt buljonu, rīsus noņem no uguns, pievieno rīvētu sieru un sviestu un kārtīgi izmaisa.

 

Variācijas par tēmu:

Šim risoto variantam var izmantot arī saldētas vai viegli sālītas sēnes, bet visvienkāršāko risoto var gatavot arī bez sēnēm. Sēņu vietā var likt dārzeņus, gaļu, aknas. Markus iesaka pamēģināt risoto ar safrānu un garnelēm. Buljonu, protams, vislabāk sagatavot pašiem, nevis izmantot gatavo buljonu kubiņu. Buljonu gatavo, 30 minūtes ūdenī vārot dārzeņus un garšaugus.

1. pagatavošanas solis
Risoto-01

Sēnes aplej ar verdošu ūdeni. Kad sēnes uzbriedušas, ūdeni nolej atsevišķā trauciņā, jo tas būs nepieciešams tālākā gatavošanas procesā. Pusi no sēnēm ļoti smalki sakapā, otru pusi atstāj veselos gabalos.

No buljona kubiņa pagatavo dārzeņu buljonu. Katliņā uzvāra 1 l ūdens, pievieno kubiņu un, rūpīgi maisot, vāra 5 minūtes. Varat pagatavot arī īstu dārzeņu buljonu.

2. pagatavošanas solis
Risoto-03

Sagatavo pārējās sastāvdaļas. Pētersīļus nomazgā, atdala lapiņas no kātiem un smalki sakapā. Ķiploka daiviņas sasmalcina vai izspiež ķiploku spiedē.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uz palielas pannas uzkarsē eļļu un uz mērenas liesmas vispirms apcep ķiplokus ar pētersīļiem. Pēc ~3 minūtēm pieber rīsus, palielina liesmu un visu ar koka karoti lēnām maisa. Rīsi nedrīkst piedegt un kļūt brūni, bet tiem jābūt caurspīdīgiem un smaržīgiem.

4. pagatavošanas solis
Risoto-05

Nepārtraucot maisīšanu, pielej vīnu. Brīdī, kad vairs nav jūtams vīna aromāts, pieber sagatavotās sēnes – gan veselās, gan sakapātās – un pielej arī ūdeni, kurā sēnes mērcējās. Visu samaisa un pielej 1 kausiņu buljona.

5. pagatavošanas solis
Risoto-06

Samazina liesmu uz mazāko un, nepārtraukti maisot, pamazām vienu pēc otra pielej pa kausiņam buljona. Buljonu nedrīkst liet visu uzreiz, jo rīsiem jāuzbriest pakāpeniski.

6. pagatavošanas solis
Risoto-07

Sekojiet, lai rīsi nesavārās pārāk mīksti, bet buljons ir sasūcies rīsu graudos. Pēc ~20 minūtēm no brīža, kad sākāt liet klāt buljonu, rīsus noņem no uguns, pievieno rīvētu sieru un sviestu un kārtīgi izmaisa.

Komentāri:

Jūsu komentārs: