Recepte

Rudens dārzeņu salāti ar cidoniju mērci, pasniegti ar valriekstu un garšaugu maizi un pašmāju zaļumu pesto

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nav vēl novērtēta)
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Vidēji sarežģiti
ilgāk par 2 h
4 personām
Signe Šlosberga

Autors: Signe Šlosberga

Kā pati Signe  saka, viņa no savas vecmāmiņas mantojusi viesmīlības garu. Ar prieku viņa pulcē pie galda ģimeni, radus, draugus, kaimiņus, pat jaunāka dēla futbolkomandu, bet biežāk cilvēkus, kurus vēlas palutināt.

Sastāvdaļas

Rudens salātiem:

  • 1 sarkanā kāposta
  • 2 burkāni
  • 1 selerijas saknes
  • 2 āboli
  • 1 riekstu ķirbja
  • 1 saldais sīpols
  • 2–3 ēdamkarotes lobītu saulespuķu sēklu
  • 1 sauja dzērveņu
  • 150 g kazas siera

Salātu mērcei:

  • 3 ēdamkarotes cidoniju sulas
  • 1 ēdamkarote medus
  • 2 ēdamkarotes olīveļļas
  • sāls un malti melnie pipari

Maizei:

  • 1 kg kviešu miltu
  • 100 g svaiga rauga
  • 0,5 l silta piena
  • 150 ml olīveļļas
  • sāls un cukurs pēc garšas
  • 150 g valriekstu
  • daži timiāna un rozmarīna zariņi,
  • dažas salvijas lapas, sauja
  • bazilika, sauja pētersīļu

Zaļumu pesto:

  • 350 g valriekstu
  • 2 buntes pētersīļu
  • 1 bunte diļļu
  • 1 bunte bazilika
  • ~ 100 ml olīveļļas vai valriekstu eļļas
  • sāls un balzametiķis pēc garšas

Pagatavošana

  1. Gatavo salātus: Visas saknes nomazgā, nomizo un smalki sagriež vienāda izmēra skaidiņās.
  2. Saulespuķu sēkliņas uz pannas nedaudz apgrauzdē.
  3. Mērcei sakuļ kopā eļļu ar cidoniju sulu un medu. Pēc garšas pievieno sāli un piparus. Mērci pievieno salātiem, un visu sacilā kopā.
  4. Kazas sieru sagriež šķēlēs.
  5. Rotā ar grauzdētajām sēkliņām, dzērveņu ogām un siera šķēlītēm.
  6. Gatavo maizi: Pusē silta piena daudzuma izšķīdina raugu un ~ 1 ēdamkaroti cukura, atstāj uz 15 minūtēm nedaudz uzrūgt.
  7. Garšaugus smalki sakapā, valriekstus sadrupina.
  8. Bļodā vai uz galda uzber kaudzītē miltus, pievieno nedaudz sāli. Vidū veido nelielu bedrīti, un tajā ielej izšķīdināto raugu. Lēnām sāk mīcīt mīklu. Pievieno atlikušo silto pienu, eļļu, garšaugus un valriekstus, un turpina mīcīt. Ja mīkla līp pie rokām, pieber vēl nedaudz miltu.
  9. Ar mitrām rokām veido apaļu mīklas bumbu, apsmērē to ar eļļu, uzkaisa nedaudz miltu un liek bļodā, to pārsedzot ar tīru dvielīti. Bļodu liek siltumā, līdz mīkla dubultojas.
  10. Uzrūgušo mīklu kārtīgi pārmīca un veido sev vēlamas formas kukulīti. Jāatceras, ka cepoties maize uzpūtīsies līdz 2 reizēm lielāka.
  11. Sakarsē cepeškrāsni līdz 200 °C temperatūrai, un liek cepties maizi. Cep, līdz maize ir gatava. Gatavai maizei, padauzot pa tās apakšu, ir dobja skaņa. Cepšanas laiks atkarīgs no plīts, bet aptuveni tas ir 25–30 minūtes.
  12. Gatavo zaļumu pesto: Visus zaļumus noskalo, nosusina un smalki sakapā. Liek bļodā.
  13. Pievieno eļļu un valriekstus, un ar blenderi sablendē viendabīgā, zaļā masā.
  14. Pēc garšas pievieno sāli un nedaudz balzametiķa.

Komentāri:

Jūsu komentārs: