Recepte

Rudzu miltu pankūku kūka ar kazas sieru, ķiplokiem un kreftīgu dzērveņu mērci

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nav vēl novērtēta)
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Vidēji sarežģiti
līdz 2 h
4 personām

Šī ir pavisam vienkārša un latviska recepte, vienīgi laikietilpīga pankūku cepšanas dēļ.

Līva Kļaviņa

Autors: Līva Kļaviņa

“Labas garšas darbnīcu” saimniece ne tikai pazīst visu, kas aug Latvijas dabā, bet arī ir apguvusi dažādu kultūru virtuves un ēšanas paradumus un īpatnības. Līvas pētnieces gars izpaužas interesē par ķīmiju, kas palīdz viņai izprast ēst gatavošanas procesu dziļākā līmenī, kā arī viņas neremdināmajos labas garšas noslēpuma meklējumos. Viņa ļoti interesanti stāsta un rāda cilvēkiem, kā iemīlēt dārzeni, tādēļ bieži aicina uz nodarbībām savās garšu darbnīcās (vairāk www.garsasdarbnicas.lv) un nu Līvu redzēsiet arī raidījumā “Gatavo 3”.

Sastāvdaļas

Rudzu pankūkām

  • 85 g rudzu miltu
  • 140 g parasto miltu
  • sāls
  • 3 olas
  • 0,5 l ūdens
  • biešu sula krāsai pēc vēlēšanās
  • 1 ēdamkarote dzidrināta sviesta mīklai + cepšanai

Dzērveņu mērcei

  • 4 sarkanie sīpoli
  • 500 g dzērveņu
  • 2 vidēji lieli āboli
  • 4 daiviņas ķiploku
  • sāls
  • 1–2 ēdamkarotes medus

Siera krēma pildījumam

  • kazas mīkstais siers un krēmsiers (variācija fetas siers un grieķu jogurts)
  • pa nelielai buntītei pētersīļu, loku, piparmētru
  • 2 daiviņas ķiploku

Pagatavošana

  1. Pagatavo pankūku mīklu. Bļodā sajauc miltus un sāli, ar dakšiņu iemaisa olas, piejauc klāt ūdeni un, ja vēlas pankūkas iekrāsot, arī biešu sulu. Pievieno nedaudz dzidrināta sviesta, lai vieglāk cept. Ideālai tekstūrai mīklu izspiež cauri sietiņam ar koka karoti. Mīklu ieteicams atstāt nostāvēties vismaz 30 minūtes, ideālā variantā – pa nakti, jo miltu gabaliņi tad sasūksies ar ūdeni, un tas padarīs pankūkas zīdainākas, vienmērīgākas. Pankūkas var sacept arī iepriekš.
  2. Pagatavo dzērveņu mērci. Sakapā sīpolus un liek cepties sasildītā cepamajā pannā uz lēnas uguns, bieži maisot. Sīpoliem jāattīsta saldums, kas sabalansēs dzērveņu skābumu. Kad sīpoli sāk palikt viegli caurspīdīgi, pievieno dzērvenes.
  3. Tikmēr sagriež ābolus kubiņos. Kad dzērvenes sāk sprāgt, tās saspaida ar kartupeļu stampiņu vai dakšiņu, lai izveidojas mērce, tad pievieno ābolus.
  4. Smalki sakapā ķiplokus un pievieno mērcei, tāpat pievieno lielu šķipsnu sāls un pasautē ~ 10 minūtes. Ja garša ir pārāk skāba, pievieno mazliet brūnā cukura.
  5. Pagatavo siera krēmu. Sajauc kopā vai nu kazas sieru ar krēmsieru, vai fetas sieru ar grieķu jogurtu, pievieno sāli pēc garšas. Krēmam jābūt stipram, bet ar krēmīgu konsistenci, lai tas netek, bet viegli smērējas. Ja izmanto kazas sieru, to var pat saputot kopā ar krēmsieru virtuves kombainā, pievienojot visus zaļumus. Caur ķiplokspiedi izspiež ķiplokus, smalki sakapā zaļumus un kārtīgi iemaisa krēmā.
  6. Uz pirmās pankūkas smērē kazas sieru, uzlej mazliet medus, liek pa virsu nākamo pankūku, tad liek atdzesētu dzērveņu mērci, atkal pankūku utt., līdz izveidojas pankūku kūka.
  7. Pabeidz ar siera krēma kārtu, un dekorē ar dzērvenēm un zaļumiem. Pirms pasniegšanas pārlej vēl mazliet medus, kas labi “draudzējas” ar ķiplokiem un kazas sieru. Jāskatās, lai būtu pietiekami daudz medus, jo, ja dzērvenes būs pārāk skābas un siers viegli skābens, tad visa kūka būs par skābu. Medus to visu sabalansē un izceļ kazas siera un ķiploku garšu.
1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pagatavo pankūku mīklu. Bļodā sajauc miltus un sāli, ar dakšiņu iemaisa olas, piejauc klāt ūdeni un, ja vēlas pankūkas iekrāsot, arī biešu sulu. Pievieno nedaudz dzidrināta sviesta, lai vieglāk cept. Ideālai tekstūrai mīklu izspiež cauri sietiņam ar koka karoti. Mīklu ieteicams atstāt nostāvēties vismaz 30 minūtes, ideālā variantā – pa nakti, jo miltu gabaliņi tad sasūksies ar ūdeni, un tas padarīs pankūkas zīdainākas, vienmērīgākas. Pankūkas var sacept arī iepriekš.

2. pagatavošanas solis
2. – sipolu cepšana

Pagatavo dzērveņu mērci. Sakapā sīpolus un liek cepties sasildītā cepamajā pannā uz lēnas uguns, bieži maisot. Sīpoliem jāattīsta saldums, kas sabalansēs dzērveņu skābumu. Kad sīpoli sāk palikt viegli caurspīdīgi, pievieno dzērvenes.

3. pagatavošanas solis
3. – aboli kubinos

Tikmēr sagriež ābolus kubiņos. Kad dzērvenes sāk sprāgt, tās saspaida ar kartupeļu stampiņu vai dakšiņu, lai izveidojas mērce, tad pievieno ābolus.

Smalki sakapā ķiplokus un pievieno mērcei, tāpat pievieno lielu šķipsnu sāls un pasautē ~ 10 minūtes. Ja garša ir pārāk skāba, pievieno mazliet brūnā cukura.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pagatavo siera krēmu. Sajauc kopā vai nu kazas sieru ar krēmsieru, vai fetas sieru ar grieķu jogurtu, pievieno sāli pēc garšas. Krēmam jābūt stipram, bet ar krēmīgu konsistenci, lai tas netek, bet viegli smērējas. Ja izmanto kazas sieru, to var pat saputot kopā ar krēmsieru virtuves kombainā, pievienojot visus zaļumus. Caur ķiplokspiedi izspiež ķiplokus, smalki sakapā zaļumus un kārtīgi iemaisa krēmā.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uz pirmās pankūkas smērē kazas sieru, uzlej mazliet medus, liek pa virsu nākamo pankūku, tad liek atdzesētu dzērveņu mērci, atkal pankūku utt., līdz izveidojas pankūku kūka.

6. pagatavošanas solis
6I7A4155_resize

Pabeidz ar siera krēma kārtu, un dekorē ar dzērvenēm un zaļumiem. Pirms pasniegšanas pārlej vēl mazliet medus, kas labi “draudzējas” ar ķiplokiem un kazas sieru. Jāskatās, lai būtu pietiekami daudz medus, jo, ja dzērvenes būs pārāk skābas un siers viegli skābens, tad visa kūka būs par skābu. Medus to visu sabalansē un izceļ kazas siera un ķiploku garšu.

Komentāri:

Jūsu komentārs: