Recepte

Šarlote ar plūmēm

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Vidēji sarežģiti
ilgāk par 2 h
8 personām
Liene Sondore

Autors: Liene Sondore

Uztura speciāliste, trīs bērnu mamma, pagatavos gardu zupu no cirvja kāta, ēdienā mēģina apvienot veselīgumu ar saprātīgām izmaksām. Liene žurnālu veidoja pirmos trīs tā pastāvēšanas gadus. Tagad joprojām aktīvi piedalās un dalās savā pieredzēun padomos.

Sastāvdaļas

  • 6 paciņas rikotas biezpiena (6 x 250 g)
  • 6 olu baltumi
  • 6–7 ēdamkarotes pūdercukura (saldums pēc garšas)
  • 2 tējkarotes vaniļas cukura
  • miziņa no ½ līdz 1 citrona
  • 6 ēdamkarotes želatīna (vai tāds daudzums, kas paredzēts attiecīgai masai, skat. uz iepakojuma)
  • cepumi “dāmu pirkstiņi” (~ 25–30 gab. atkarībā no veidnes lieluma)

Cukura sīrupam “pirkstiņu” mīkstināšanai:

  • 3 ēdamkarotes cukura, 150 ml ūdens + 1 ēdamkarote citronu sulas vai 40 ml augļu liķiera

Pildījuma krāsai:

  • 150 ml aroniju sīrupa pirmajai kārtai (vai kāda cita koša sīrupa)
  • 1–2 ēdamkarotes biešu sulas otrajai kārtai
  • 10 zilās plūmes rotāšanai nedaudz eļļas veidnes ietaukošanai
  • apaļā tortes forma 22cm/dm

Pagatavošana

  1. Rikotu sablendē kopā ar pūdercukuru un vaniļas cukuru. Ja masu gribat saldāku, palieliniet cukura daudzumu.
  2. Olu baltumiem pievieno šķipsniņu sāls un sakuļ tos stingrās putās.
  3. Uzmanīgi iecilā rikotas masā.
  4. Krēma masu sadala divās vienādās daļās. Vienai daļai piejauc aroniju sīrupu. Otrai – biešu sulu. To iegūst, mazu bieti sarīvējot uz smalkās rīves un caur marli vai smalko sietiņu izspiežot sulu.
  5. Verdošu ūdeni ~ 100–150 ml sajauc ar 2–3 ēdamkarotēm cukura un pievieno liķieri vai citronu sulu. Samaisa un atdzesē. Veidnes malas viegli ietauko ar eļļu. Katram cepumam nokniebj ~ ¼ daļu gala, ātri iemērc cukura sīrupā un kārto apkārt veidnei ar nogriezto galu uz leju un cukura kārtiņu uz āru. Formas apakšā arī liek cepumu pamatu.
  6. Želatīnu uzbriedina aukstā ūdenī. Ja izmanto želatīna plāksnes vai citas želējošas vielas, rīkojas atbilstoši instrukcijai uz iepakojuma.
  7. Pusi želatīna ūdens peldē izkausē un ātri iemaisa aroniju krēmā.
  8. Krēmu lej tortes veidnē un liek ledusskapī uz 30 minūtēm sastingt.
  9. Kad pirmā krēma kārta ir sastingusi, gatavo otro. Ūdens peldē izkausē atlikušo želatīnu un iemaisa otrajā – biešu krēma porcijā. To lej virsū pirmajai un atkal liek ledusskapī sastingt.
  10. Kad kūka ir stingra, formai noņem malas un to dekorē ar svaigiem augļiem. Mēs dekorējām ar pašmāju zilajām plūmēm.
  11. Pirms pasniegšanas kūku vēlams vēl noturēt 2 stundas ledusskapī.
1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rikotu sablendē kopā ar pūdercukuru un vaniļas cukuru. Ja masu gribat saldāku, palieliniet cukura daudzumu.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olu baltumiem pievieno šķipsniņu sāls un sakuļ tos stingrās putās.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uzmanīgi iecilā rikotas masā.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krēma masu sadala divās vienādās daļās. Vienai daļai piejauc aroniju sīrupu. Otrai – biešu sulu. To iegūst, mazu bieti sarīvējot uz smalkās rīves un caur marli vai smalko sietiņu izspiežot sulu.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Verdošu ūdeni ~ 100–150 ml sajauc ar 2–3 ēdamkarotēm cukura un pievieno liķieri vai citronu sulu. Samaisa un atdzesē. Veidnes malas viegli ietauko ar eļļu. Katram cepumam nokniebj ~ ¼ daļu gala, ātri iemērc cukura sīrupā un kārto apkārt veidnei ar nogriezto galu uz leju un cukura kārtiņu uz āru. Formas apakšā arī liek cepumu pamatu.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Želatīnu uzbriedina aukstā ūdenī. Ja izmanto želatīna plāksnes vai citas želējošas vielas, rīkojas atbilstoši instrukcijai uz iepakojuma.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pusi želatīna ūdens peldē izkausē un ātri iemaisa aroniju krēmā.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krēmu lej tortes veidnē un liek ledusskapī uz 30 minūtēm sastingt.

9. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kad pirmā krēma kārta ir sastingusi, gatavo otro. Ūdens peldē izkausē atlikušo želatīnu un iemaisa otrajā – biešu krēma porcijā. To lej virsū pirmajai un atkal liek ledusskapī sastingt.

10. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kad kūka ir stingra, formai noņem malas un to dekorē ar svaigiem augļiem. Mēs dekorējām ar pašmāju zilajām plūmēm.

11. pagatavošanas solis
??????????????????????

Pirms pasniegšanas kūku vēlams vēl noturēt 2 stundas ledusskapī.

Komentāri:

Jūsu komentārs: