Recepte

Seleriju brīnumzupa ar zaļumu pesto un paipalu oliņām

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nav vēl novērtēta)
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Viegla
līdz 1 h
4 personām

Šajā zupā karalienes godā ir selerijas sakne – Latvijā audzis dārzenis, ko nepelnīti maz izmanto ikdienas uzturā. Selerijas sakne satur vitamīnus, minerālvielas un ir bagāta ar balastvielām. Kopš seniem laikiem medicīnā selerijas izmanto pret dažādām kaitēm, to skaitā arī priekšlaicīgas novecošanās aizkavēšanai un potences celšanai.

Slaidās līnijas ievērotājiem šāda zupa būs labs risinājums uztura dažādībai, jo saknē esošās balastvielas rada fantastisku sāta sajūtu.

Liene Sondore

Autors: Liene Sondore

Uztura speciāliste, trīs bērnu mamma, pagatavos gardu zupu no cirvja kāta, ēdienā mēģina apvienot veselīgumu ar saprātīgām izmaksām. Liene žurnālu veidoja pirmos trīs tā pastāvēšanas gadus. Tagad joprojām aktīvi piedalās un dalās savā pieredzēun padomos.

Sastāvdaļas

  • 1 vidēja lieluma selerijas sakne
  • 3 kartupeļi
  • 600 ml buljona
  • 1 liels sīpols
  • 4 daiviņas ķiploka
  • sāls
  • sviests un eļļa cepšanai

Pasniegšanai:

  • 12 paipalu oliņas

Zaļumu eļļai:

  • svaigi pētersīļi vai selerijas, eļļa, 5–6 ledus kubiņi

Pagatavošana

  1. Selerijas sakni notīra, noskalo un sarīvē uz rupjās rīves.
  2. Sīpolu un ķiplokus notīra un smalki sakapā.
  3. Uzkarsē pannā sviestu un eļļu vienādās proporcijās un ~ 2 minūtes apcep sīpolus. Kad tie ir kļuvuši caurspīdīgi, pievieno ķiplokus un visu pacep vēl 1–2 minūtes.
  4. Pievieno selerijas un maisot cep 3–5 minūtes, nepieciešamības gadījumā pievienojot vēl taukvielas.
  5. Saceptās saknes liek lielākā katlā un pielej buljonu.
  6. Kartupeļus notīra, noskalo un sagriež nelielos gabaliņos. Pievieno zupai un gatavo, līdz kartupeļi mīksti.
  7. Tad zupu noņem no plīts un sablenderē viendabīgā masā. Ja zupa liekas par biezu, pievieno vēl nedaudz buljona. Pēc garšas var pievienot vēl sāli un maltus melnos piparus.
  8. Zaļumu lapiņas aplej ar verdošu ūdeni, patur minūti un ūdeni nolej.
  9. Strauji uzlej aukstu ūdeni un pievieno pāris kubiņu ledus.
  10. Zaļumus liek blendera traukā, pielej eļļu (~ 60 ml), sāli un maltus melnos piparus un sablenderē viendabīgā konsistencē.
  11. Paipalu oliņas vāra 2–3 minūtes, atdzesē, noloba un pārgriež uz pusēm.
  12. Zupu salej bļodiņās, katrā ieliek olu pusītes un aplaista ar ēdamkaroti garšaugu eļļas.
1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Selerijas sakni notīra, noskalo un sarīvē uz rupjās rīves.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sīpolu un ķiplokus notīra un smalki sakapā.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uzkarsē pannā sviestu un eļļu vienādās proporcijās un ~ 2 minūtes apcep sīpolus. Kad tie ir kļuvuši caurspīdīgi, pievieno ķiplokus un visu pacep vēl 1–2 minūtes.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pievieno selerijas un maisot cep 3–5 minūtes, nepieciešamības gadījumā pievienojot vēl taukvielas.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Saceptās saknes liek lielākā katlā un pielej buljonu.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kartupeļus notīra, noskalo un sagriež nelielos gabaliņos. Pievieno zupai un gatavo, līdz kartupeļi mīksti.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tad zupu noņem no plīts un sablenderē viendabīgā masā. Ja zupa liekas par biezu, pievieno vēl nedaudz buljona. Pēc garšas var pievienot vēl sāli un maltus melnos piparus.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zaļumu lapiņas aplej ar verdošu ūdeni, patur minūti un ūdeni nolej.

9. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Strauji uzlej aukstu ūdeni un pievieno pāris kubiņu ledus.

10. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zaļumus liek blendera traukā, pielej eļļu (~ 60 ml), sāli un maltus melnos piparus un sablenderē viendabīgā konsistencē.

11. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Paipalu oliņas vāra 2–3 minūtes, atdzesē, noloba un pārgriež uz pusēm.

12. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zupu salej bļodiņās, katrā ieliek olu pusītes un aplaista ar ēdamkaroti garšaugu eļļas.

Komentāri:

Jūsu komentārs: