Recepte

Sēņu buljonzupa

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Vidēji sarežģiti
līdz 2 h
4 personām

Es gribēju pagatavot tādu īsti rudenīgu, bet arī austrumniecisku buljonzupu. Austrumniecisku tādā ziņā, ka zupā ir vairāk buljona nekā biezumu, un pievienoju arī sezama eļļu un sojas mērci austrumnieciskam aromātam. Var, protams, buljonu atsevišķi nevārīt un atstāt visus dārzeņus kā zupas sastāvdaļas, pievienojot vēl kartupeļus, un šī būs kārtīga latviešu rudens zupa.

Līva Kļaviņa

Autors: Līva Kļaviņa

“Labas garšas darbnīcu” saimniece ne tikai pazīst visu, kas aug Latvijas dabā, bet arī ir apguvusi dažādu kultūru virtuves un ēšanas paradumus un īpatnības. Līvas pētnieces gars izpaužas interesē par ķīmiju, kas palīdz viņai izprast ēst gatavošanas procesu dziļākā līmenī, kā arī viņas neremdināmajos labas garšas noslēpuma meklējumos. Viņa ļoti interesanti stāsta un rāda cilvēkiem, kā iemīlēt dārzeni, tādēļ bieži aicina uz nodarbībām savās garšu darbnīcās (vairāk www.garsasdarbnicas.lv) un nu Līvu redzēsiet arī raidījumā “Gatavo 3”.

Sastāvdaļas

Buljonam:

  • pieejamie zaļumi un dārzeņi, ko var variēt
  • 1 burkāns
  • 1 kāts selerijas
  • 1 sakne pastinaka vai pētersīļa
  • pētersīļu kāti
  • dažas plūmes

 

  • 300 g sēņu – baravikas vai gailenes ideālā variantā
  • 2 parastie sīpoli
  • pētersīļu lapas
  • 4 daiviņas ķiploku
  • 2 saujas grūbu
  • 2 lauru lapas
  • pāris ēdamkarotes sojas mērces
  • pāris ēdamkarotes grauzdēta sezama eļļas
  • ja nepieciešams skābenumam – kāda ēdamkarote balzametiķa
  • sāls, pipari, cukurs pēc garšas

Pagatavošana

  1. Pirms sāk gatavot zupu, visus dārzeņus novāra ūdenī 20–30 minūtes, nokāš, lai būtu dzidrs dārzeņu buljons.
  2. Sēnes apcep pannā ar pipariem, noliek malā.
  3. Sagriež sīpolus, apcep ar vairākas reizes noskalotām grūbām, līdz sīpoli ir zeltaini brūni.
  4. Pievieno lauru lapas un ķiplokus. Tad buljonu vāra, līdz grūbas ir mīkstas, un pievieno sēnes, sojas mērci un garšvielas pēc garšas.
  5. Beigās pievieno sakapātus pētersīļus.

Komentāri:

Jūsu komentārs: