Recepte

Spainī kūpināta vai krāsnī cepta karpa ar upeņu lapām

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nav vēl novērtēta)
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Vidēji sarežģiti
līdz 1 h
3 personām

Šī metode noskatīta no Džeimija Olivera, izmēģināta un atzīta par lielisku zivs pagatavošanas veidu – zivs tiešām sanāk sulīga un aromātiska. Taču, ja nav pieejams spainis vai ārā nejauks laiks, zivs garšos lieliski arī pagatavota krāsnī.

Līva Kļaviņa

Autors: Līva Kļaviņa

“Labas garšas darbnīcu” saimniece ne tikai pazīst visu, kas aug Latvijas dabā, bet arī ir apguvusi dažādu kultūru virtuves un ēšanas paradumus un īpatnības. Līvas pētnieces gars izpaužas interesē par ķīmiju, kas palīdz viņai izprast ēst gatavošanas procesu dziļākā līmenī, kā arī viņas neremdināmajos labas garšas noslēpuma meklējumos. Viņa ļoti interesanti stāsta un rāda cilvēkiem, kā iemīlēt dārzeni, tādēļ bieži aicina uz nodarbībām savās garšu darbnīcās (vairāk www.garsasdarbnicas.lv) un nu Līvu redzēsiet arī raidījumā “Gatavo 3”.

Sastāvdaļas

  • Viena liela, vesela zivs
  • Var būt forele vai karpa- iztīrīta, atgriezta vaļā
  • upeņu lapas – liela sauja
  • 2 citroni
  • Sāls
  • Pipari
  • Olīveļļa

Kūpināšanas procesam:

  • Cinkots spainis ar rokturi
  • Liela nagla
  • Āmurs
  • Zaļa alkšņa skaidas
  • Ogles
  • Lina audums
  • Ūdens
  • Upeņu zariņi

Pagatavošana

  1. Zivi iztīra, apber ar pipariem un sāli – no iekšpuses un ārpuses.
  2. Citronus sagriež šķēlēs, upeņu lapas smalki sakapā. Lai aromāts iesūktos dziļāk var uz ādas izveidot nelielus iegriezumus, bet ne pārāk dziļi.
  3. Uz zivs ārpuses uzlej nedaudz olīveļļas, ierīvē sakapātās upeņu lapas. Pa virsu liek citronu šķēlītes.
  4. Kūpināšanai: Iepriekš sagatavo alkšņu vai kādus citus aromātiskas skaidas un karstas ogles. Spaiņa apakšā ar naglu un āmuru izdur 5-7 caurumus gar malām, lai radītu gaisa cirkulāciju. Spaiņa apakšā ber ogles, pa virsu liek skaidas. Spaiņa rokturi nofiksē ar kādu nelielu zariņu un šķērsām pāri spainim liek upeņu zariņus, lai izveidotos tāda kā grila restīte, uz kuras liek zivi, lai tiek kūpināta filejas puse, ar ādu uz augšu. Pāri spainim pārklāj ūdenī samērcētu lina audumu, kūpina 30-45 minūtes atkarībā no zivs izmēra. Mazākas zivtiņas būs gatavas 15 minūtēs. Zivs gatavību var noteikt mēģinot novilkt ādu- ja tā viegli atdalās no filejas, tad zivs gatava, bet ja turas klāt, tad vēl jāturpina gatavot.
  5. Ja gatavo krāsnī: Upeņu zariņus izklāj uz krāsns restītes vai cepampannas uz kā uzliek zivi, tad tā nepielips un karstais gaiss gatavos to vienmērīgi no abām pusēm. Un šajā gadījumā zivi tāpat pārber ar sāli un pipariem, bet upeņu lapas liek zivī iekšā, un to gatavo aizvērtā veidā, citronu šķēlītes gan liek pa virsu, lai citronu miza nepadarītu fileju rūgtu. Cep 160 grādos 30-45 minūtes, atkarībā no zivs izmēra.

Komentāri:

Jūsu komentārs: