Recepte

Šurpa (tadžiku zupa) ar skābenēm un olu, kas iemaisīta zupā

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nav vēl novērtēta)
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Vidēji sarežģiti
līdz 2 h
8 personām

Šurpa – tā Tadžikistānā sauc zupu – kārtīgu gaļas buljonu, kam klāt tiek likti veseli, nesagriezti dārzeņi. Tā dārzeņi vairāk saglabā savu smaržu un garšu.

Šo šurpas veidu vāra pavasarī, kad kalnos sadīgušas skābenes. Tad sātīgo buljonu vēl papildina ar sakultas olas stērbelēm un kārtīgām riekšavām svaigu skābeņu.

Liene Vilnīte

Autors: Liene Vilnīte

Mediju eksperte, žurnāla izdevēja, trīs bērnu mamma, parasti ļoti aizņemta, tāpēc par savu meistarstiķi uzskata ātri pagatavojamas receptes

Sastāvdaļas

  • 500–800 g jēra ribiņu (var izmantot arī liellopu gaļu)
  • 1 buntīte zaļumu (loki, dilles, kinza, pētersīļi)
  • 2–3 lauru lapas
  • 4–5 lieli kartupeļi
  • 2–3 burkāni
  • 300–500 g skābeņu
  • 2 olas
  • 2 sīpoli
  • sāls, malti melnie un čili pipari pēc garšas

Pagatavošana

  1. Ribiņas noskalo, sagriež palielos gabalos.
  2. Liek ~ 5 l katlā, kurā gaļu apcep brūnu.
  3. Pielej ūdeni un vāra. Kad ūdens sāk vārīties, nosmeļ putas un samazina liesmu. Pievieno zaļumu bunti, lauru lapas, sīpolus, sāli un piparus.
  4. Pēc 1 stundas pievieno nomizotus veselus kartupeļus un burkānus.
  5. Ja burkāni ir ļoti lieli, tos gareniski pārgriež uz pusēm.
  6. Olas iesit bļodiņā un ar dakšu viegli sakuļ. Pievieno šķipsniņu sāls.
  7. Kad kartupeļi ir mīksti, sakultās olas ar karoti pakāpeniski ielej zupā.
  8. Skābenes noskalo un smalki sagriež.
  9. Kad zupa gatava, noslēdz liesmu un pievieno skābenes. Vairs nevāra. Zem vāka patur ~10 minūtes un pasniedz galdā.

 

Variācijas par tēmu:

Šurpas ir ļoti dažādas. Ļoti bieži šurpu vāra no dārzeņiem – burkāns, kartupelis un kālis. Šurpu vāra ar turku zirņiem, ar pupiņām, ar bietēm. Šurpai mēdz pievienot arī smalkos makaronus. Vienu vārdu sakot – variācijas ir vairāk, nekā vieta atļauj tās aprakstīt.

1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ribiņas noskalo, sagriež palielos gabalos.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Liek ~ 5 l katlā, kurā gaļu apcep brūnu.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pielej ūdeni un vāra. Kad ūdens sāk vārīties, nosmeļ putas un samazina liesmu. Pievieno zaļumu bunti, lauru lapas, sīpolus, sāli un piparus.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pēc 1 stundas pievieno nomizotus veselus kartupeļus un burkānus.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ja burkāni ir ļoti lieli, tos gareniski pārgriež uz pusēm.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olas iesit bļodiņā un ar dakšu viegli sakuļ. Pievieno šķipsniņu sāls.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kad kartupeļi ir mīksti, sakultās olas ar karoti pakāpeniski ielej zupā.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skābenes noskalo un smalki sagriež.

9. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kad zupa gatava, noslēdz liesmu un pievieno skābenes. Vairs nevāra. Zem vāka patur ~10 minūtes un pasniedz galdā.

Komentāri:

Jūsu komentārs: