Recepte

Tomātu zupa

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Viegla
līdz 1 h
4 personām

Kad Kolumbs atklāja Ameriku, Eiropu iekaroja tomāts – koši sarkanais dārzenis, kas simbolizēja mīlestību! Tas tika iesaukts par “mīlas ābolu”.

Tomātu laikā piedāvājam pagatavot klasisku tomātu zupu, kur viena katlā draudzīgi sadzīvo tomāti, burkāni un dažādi garšaugi.

Zupa ir koša, ļoti aromātiska un krēmīgi pikanta.

Ja Jūs esat īpaši asu ēdienu cienītājs, pievienojiet sasmalcinātus čili pipariņus.

Liene Sondore

Autors: Liene Sondore

Uztura speciāliste, trīs bērnu mamma, pagatavos gardu zupu no cirvja kāta, ēdienā mēģina apvienot veselīgumu ar saprātīgām izmaksām. Liene žurnālu veidoja pirmos trīs tā pastāvēšanas gadus. Tagad joprojām aktīvi piedalās un dalās savā pieredzēun padomos.

Sastāvdaļas

  • 1 kg tomātu
  • 1 sīpols
  • 1 oranžas krāsas paprika
  • 2 burkāni
  • 2-3 ķiploka daiviņas
  • 3-5 cm ingvera saknes gabaliņa
  • 1 čili pipars pēc izvēles
  • 3-4 svaigi timiāna zariņi
  • 1 tējkarote kaltēta oregano
  • sāls, cukurs
  • eļļa cepšanai
  • 1,5 l verdoša ūdens

Bazilika pesto:

  • 1 buntīte bazilika
  • 3-4 ēdamkarotes eļļas
  • 2 ēdamkarotes Indijas riekstu
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 2-3 ēdamkarotes rīvēta cietā tipa siera

Pagatavošana

  1. Tomātus noblanšē un novelk miziņu. Sagriež nelielos gabaliņos.
  2. Papriku noskalo, izņem sēklas un sagriež nelielos kubiņos.
  3. Sīpolu, ingvera sakni un ķiploka daiviņas notīra un sasmalcina.
  4. Pusi čili pipara smalki sagriež.
  5. Burkānus notīra, noskalo un sarīvē. Uzkarsē pannā 2 ēdamkarotes eļļas un apcep burkānus, līdz tie kļūst skaisti zeltaini, pievieno papriku un pacep 3-4 minūtes.
  6. Pievieno sīpolus. Pacep 2-3 minūtes, līdz sīpoli kļūst zeltaini. Pievieno ķiplokus, čili un maisot pacep vēl 1 minūti.
  7. Pannas saturam pievieno tomātus, samaisa un vēl pāris minūtes pasutina.
  8. Pannas saturu pārliek lielākā katlā, pielej verdošu ūdeni. Samazina liesmu un vāra 20 minūtes, līdz tomātiem sāk mainīties krāsa.
  9. Pievieno timiānu, oregano sāli un šķipsniņu cukura. Vāra vēl 5 minūtes.
  10. Pirms blendēšanas no katla izņem timiāna zariņus. Zupu sablendē viendabīgā masā. Pagaršo, ja nepieciešams, pievieno vēl sāli, cukuru un čili.
  11. Pagatavo pesto: bazilika lapiņas norauj no kātiņiem un liek traukā. Pievieno notīrītas ķiploka daiviņas. Pielej eļļu un sāk blendēt.
  12. Pakāpeniski pievieno arī sieru un riekstus. Visu blendē, līdz iegūta viendabīga, krēmveidīga masa.
  13. Zupu pasniedz, dekorētu ar bazilika lapiņām un pesto.
1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tomātus noblanšē un novelk miziņu. Sagriež nelielos gabaliņos.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Papriku noskalo, izņem sēklas un sagriež nelielos kubiņos.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sīpolu, ingvera sakni un ķiploka daiviņas notīra un sasmalcina.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pusi čili pipara smalki sagriež.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Burkānus notīra, noskalo un sarīvē. Uzkarsē pannā 2 ēdamkarotes eļļas un apcep burkānus, līdz tie kļūst skaisti zeltaini, pievieno papriku un pacep 3-4 minūtes.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pievieno sīpolus. Pacep 2-3 minūtes, līdz sīpoli kļūst zeltaini. Pievieno ķiplokus, čili un maisot pacep vēl 1 minūti.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pannas saturam pievieno tomātus, samaisa un vēl pāris minūtes pasutina.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pannas saturu pārliek lielākā katlā, pielej verdošu ūdeni. Samazina liesmu un vāra 20 minūtes, līdz tomātiem sāk mainīties krāsa.

9. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pievieno timiānu, oregano sāli un šķipsniņu cukura. Vāra vēl 5 minūtes.

10. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pirms blendēšanas no katla izņem timiāna zariņus. Zupu sablendē viendabīgā masā. Pagaršo, ja nepieciešams, pievieno vēl sāli, cukuru un čili.

11. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pagatavo pesto: bazilika lapiņas norauj no kātiņiem un liek traukā. Pievieno notīrītas ķiploka daiviņas. Pielej eļļu un sāk blendēt.

12. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pakāpeniski pievieno arī sieru un riekstus. Visu blendē, līdz iegūta viendabīga, krēmveidīga masa.

13. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zupu pasniedz, dekorētu ar bazilika lapiņām un pesto.

Komentāri:

  • Gunta says:

    Paldies par recepti, gatavoju pirmo reizi tomātzupu, sanāca ideāla. Ļoti garšīga 🙂

  • Janis says:

    Lieliska zupa, taisu ļoti bieži. Vienigi lieku vairak čili un sarkano piparu, nelietojot burkānus.

  • Laura says:

    Ļoti garda zupa, tikai jālej gandrīz uz pusi mazāk ūdens, lai nesanāktu pārāk šķidra.

  • Ilze says:

    Lieliska recepte! Super rezultāts! Kad nav “īsto” dārza tomātu, “grēkoju” ar bundžinās jau blanšētajiem tomātiem. Arī 1.5l ūdens vietā leju mazāk-trešdaļu no ieteiktā. Ļoti labi garšo!

  • Dace says:

    Gatavoju pirmo reizi. Ārkārtīgi garšīga, aromātiska ,bagāta garšas niansēm zupa. Ūdeni pielēju uz acumēru , jo patīk tumīga tipa zupiņas.Cepšanai eļļas vietā ņēmu sviestiņu.

Jūsu komentārs: