Recepte

Vasarīgi viegla recepte! Liellopa steika salāti ar gurķiem, marinētiem sīpoliem un piparmētru salsu

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nav vēl novērtēta)
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Vidēji sarežģiti
līdz 1 h
4 personām

Foršā, karstā vasaras dienā pagatavo sev burvīgos liellopa steika salātus ar gurķiem, marinētu sīpolu, zaļajiem zirnīšiem un piparmētru salsu. Ēdienā ir svaigums no salātiem, kraukšķīgums no gurķa un, protams, gards, gards steiks.

Ja gatavosi tieši pēc Uģa piedāvātās receptes, tad salāti pietiks trīs līdz četrām personām.

Padomi, kā izvēlēties vislabāko gaļu steikam?

Liellopa gaļas gatavošanā viena no svarīgākajām ir gaļas gabala izvēle, tāpēc zemāk esam sagatavojuši pavisam mazu, bet tiešām noderīgu liellopa gaļas izvēles ceļvedi.

1. Izvēlies gabalu no ķermeņa aizmugurējās daļas

Vairumā gadījumu tie gaļas gabali, kas ņemti no, piemēram, ribām no gurniem būs maigāki un mīkstāki, kamēr gaļa no ķermeņa priekšējās daļas, piemēram pleciem, kājām būs sīkstāka.

2. Ar kaulu vai bez?

Lielos vilcienos tas esot vienalga, taču ir dažas lietas, ko vērts ņemt vērā. Piemēram, kauls ir labs siltuma vadītājs, līdz ar ko, gatavojot gaļu ar kaulu, karstums vienmērīgāk izplatās pa visu gaļas gabalu. Arī pavāru vidū mēdz runāt, ka neatkaulotas gaļas garša esot pilnīgāka.

3. Ar taukiem vai nē?

Katra paša ziņā, taču neliels tauku slānītis būtu nepieciešams, jo tieši tauki ir viens no faktoriem, kas nosaka pagatavotā ēdiena garšu. Ja iegādāsieties nelielus un pavisam liesus liellopa gaļas gabaliņus, tie gatavošanas procesā izžūs un kļūs nebaudāmi.

4. Izmanto degunu!

Pašsaprotami, bet tomēr jāpiemin, – ja gaļa ož nelāgi, pirkt to nevajag.

5. Patausti gaļu!

Pirms pērc, noteikti nepieciešams gaļu aptaustīt. Tai jābūt tvirtai, proti, ja iespied ar pirkstu, tad pēc brīža vietai, kurā iespiedi ar pirkstu, jāatgūst iepriekšējā forma.

 

Uģis Veits

Autors: Uģis Veits

Uģis ir šefpavārs Valmiermuižas alus vēstniecībā Rīgā, kā arī TV3 raidījuma Gatavo 3 seja.

Sastāvdaļas

  • 100 ml sarkanvīna etiķa
  • 100 ml ūdens
  • 1 sauja melno piparu
  • 5 zariņi timiāna
  • 1 ēdamkarote cukura
  • 3 sarkanie sīpoli
  • 1 buntīte piparmētru
  • 1 buntīte pētersīļu
  • 1 čili
  • 2 daiviņas ķiploku
  • 75 ml olīveļļas
  • 1 laims
  • 200 g zaļo zirnīšu
  • 200 g liellopu steika
  • 1 tējkarote sviesta
  • 2 lauku gurķi
  • 1 lauku salātu galviņa

Pagatavošana

  1. No sarkanvīna etiķa, cukura, ūdens, melnajiem pipariem un timiāna savāra
    marinādi .
  2. Ar verdošu ūdeni aplej divu mizotu sīpolu daivas, ļauj ievilkties.
  3. Gatavo piparmētru salsu: no kātiem notīra piparmētras, pētersīļus un liek blenderī. Pievieno ķiplokus, čili, eļļu, kapātu atlikušo sarkano sīpolu, sāli un laima sulu. Blenderē līdz viendabīgai konsistencei.
  4. Noblanšē zaļos zirnīšus, aptuveni 2 minūtes. Pēc tam zirņus liek ledus ūdenī, lai tie nepaliktu brūni.
  5. Uz karstas pannas lej nedaudz eļļas, cep liellopa steiku 2–3 minūtes no katras puses, pēc tam ļauj gaļai 5–10 minūtes atpūsties. Cepšanās laikā pievieno sāli, melnos piparus un nedaudz sviesta.
  6. Bļodā sajauc sīpolus, zirnīšus, salātus, sagrieztu gurķi un piparmētru salsu. Sagriež plānās šķēlēs steiku un kārto visu uz šķīvja.

Komentāri:

Jūsu komentārs: