Recepte

Vecmāmiņas Kētes piparkūkas

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Vidēji sarežģiti
ilgāk par 2 h
6 personām
viesis

Autors: viesis

Sastāvdaļas

  • 200 g sviesta
  • 200 g cūku tauku
  • 4 olas
  • 400 g cukura
  • 400 g iesala ekstrakta
  • 200 g medus
  • 1 tējkarote cepamā pulvera
  • 1-1,2 kg miltu
  • piparkūku garšvielu maisījums vai: melnie pipari, kardamons, kanēlis, krustnagliņas, muskatrieksts, kaltēta apelsīna miziņa, ingvers, smaržīgie pipari līdzīgā daudzumā. Visas šīs garšvielas smalki samaļ. Mīklai pievieno 1 ēdamkaroti gatava maisījuma.
  • 1 ola piparkūku pārsmērēšanai
  • rieksti, dzērvenes, magones, cukura dekori rotāšanai

Cukura glazūrai:

  • 1 olas baltums
  • 200 g pūdercukura
  • nedaudz citrona sulas

Pagatavošana

Gatavo mīklu:

  1. Sviestu un cūku taukus liek katlā un uz mazas uguns izkausē.
  2. Pievieno cukuru, medu un iesala ekstraktu.
  3. Ar koka karoti lēni maisa, līdz cukurs ir izkusis. Neuzvārīt!
  4. Pie siltās masas pievieno ¾ miltu, cepamo pulveri, garšvielas un olas.
  5. Masu rūpīgi samaisa (ja ir mikseris, var maisīt uz maziem apgriezieniem, lietojot vienu putojamo dakšiņu, otru – mīklas jaukšanai paredzēto). Mīklu atdzesē, līdz tā kļūst patīkami silta un to var mīcīt ar rokām.
  6. Atlikušos miltus izber uz galda, izliek padzisušo mīklu un mīca, kamēr mīkla vairs nelīp pie rokām. Sākumā masa ir ļoti lipīga, bet, kad tā kārtīgi izmīcīta, mīkla kļūst gluda un vijīga. Ja nepieciešams, var pie­vienot vairāk miltu. Mīklu pārliek katliņā vai bļodā, nedaudz pārkaisa ar miltiem, pārsedz un vismaz trīs dienas uzglabā istabas temperatūrā.

Cep piparkūkas:

  1. Mīklu izrullē līdz 1 mm biezumam un ar formiņām izspiež figūras.
  2. Uz plāts uzklāj cepamo papīru, piparkūkas sarindo cepšanai un pārsmērē ar sakultu olu spīdumam. Ja vēlas, piparkūkas dekorē ar magoņu sēkliņām, riekstiem, mandelēm vai krāsainiem cukura dekoriem.
  3. Cep 180ºC ~10 min., līdz piparkūkas kļūst skaisti brūnas.

Gatavo glazūru:

  1. Sakuļ olas baltumu līdz baltām putām, pakāpeniski pievienojot pūdercukuru un citrona sulu. Glazūra gatava, kad tā kļūst sniegbalta un labi veidojama.
  2. Dekorē jau izceptas un atdzisušas piparkūkas. Izmanto turziņu, kam nogriezts stūrītis, vai ar sviesta nazi noziež piparkūkas ar glazūru un pārkaisa ar grauzdētiem, sasmalcinātiem riekstiem.
  3. Atstāj uz pāris stundām, līdz glazūra sacietējusi.
1. pagatavošanas solis
Piparkukas-1

Gatavo mīklu:

Sviestu un cūku taukus liek katlā un uz mazas uguns izkausē.

2. pagatavošanas solis
Piparkukas-2

Pievieno cukuru, medu un iesala ekstraktu.

3. pagatavošanas solis
Piparkukas-3

Ar koka karoti lēni maisa, līdz cukurs ir izkusis. Neuzvārīt!

4. pagatavošanas solis
Piparkukas-4

Pie siltās masas pievieno ¾ miltu, cepamo pulveri, garšvielas un olas.

5. pagatavošanas solis
Piparkukas-5

Masu rūpīgi samaisa (ja ir mikseris, var maisīt uz maziem apgriezieniem, lietojot vienu putojamo dakšiņu, otru – mīklas jaukšanai paredzēto). Mīklu atdzesē, līdz tā kļūst patīkami silta un to var mīcīt ar rokām.

6. pagatavošanas solis
Piparkukas-6

Atlikušos miltus izber uz galda, izliek padzisušo mīklu un mīca, kamēr mīkla vairs nelīp pie rokām. Sākumā masa ir ļoti lipīga, bet, kad tā kārtīgi izmīcīta, mīkla kļūst gluda un vijīga. Ja nepieciešams, var pie­vienot vairāk miltu. Mīklu pārliek katliņā vai bļodā, nedaudz pārkaisa ar miltiem, pārsedz un vismaz trīs dienas uzglabā istabas temperatūrā.

7. pagatavošanas solis
Piparkukas-7

Cep piparkūkas:

Mīklu izrullē līdz 1 mm biezumam un ar formiņām izspiež figūras.

8. pagatavošanas solis
Piparkukas-8

Uz plāts uzklāj cepamo papīru, piparkūkas sarindo cepšanai un pārsmērē ar sakultu olu spīdumam. Ja vēlas, piparkūkas dekorē ar magoņu sēkliņām, riekstiem, mandelēm vai krāsainiem cukura dekoriem.

9. pagatavošanas solis
Piparkukas-9

Cep 180ºC ~10 min., līdz piparkūkas kļūst skaisti brūnas.

10. pagatavošanas solis
Piparkukas-10

Gatavo glazūru:

Sakuļ olas baltumu līdz baltām putām, pakāpeniski pievienojot pūdercukuru un citrona sulu. Glazūra gatava, kad tā kļūst sniegbalta un labi veidojama.

11. pagatavošanas solis
Piparkukas-11

Dekorē jau izceptas un atdzisušas piparkūkas. Izmanto turziņu, kam nogriezts stūrītis, vai ar sviesta nazi noziež piparkūkas ar glazūru un pārkaisa ar grauzdētiem, sasmalcinātiem riekstiem.

Atstāj uz pāris stundām, līdz glazūra sacietējusi.

Komentāri:

  • Elīna says:

    Piparkūkas izdevās ļoti gardas. Recepte nav sarežğīta un samērā viegli pagatavojama mīkla. Liels paldies!!!

Jūsu komentārs: