Recepte

Vīnogu lapu tīteņi – Dolmas

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Vidēji sarežģiti
līdz 1 h
4 personām

Ne vienam vien pie lauku mājas vijas vīnogu stīgas. Kamēr gaidām vīnogu ražu piedāvājam pagatavot vīnogu lapās tītus tīteņus, Kaukāza tautu virtuvē sauktus par dolmām.

Sautētām vīnogu lapām ir viegli skābena, ļoti svaiga un aromātiska garša, kas lieliski sader ar gaļu un garšvielām.

Liene Sondore

Autors: Liene Sondore

Uztura speciāliste, trīs bērnu mamma, pagatavos gardu zupu no cirvja kāta, ēdienā mēģina apvienot veselīgumu ar saprātīgām izmaksām. Liene žurnālu veidoja pirmos trīs tā pastāvēšanas gadus. Tagad joprojām aktīvi piedalās un dalās savā pieredzēun padomos.

Sastāvdaļas

  • 700 g maltās gaļas
  • 20 lielas vīnogu lapas
  • 1 sīpols
  • 4 ķiploka daiviņas
  • 60 g fetas vai cita svaigā siera
  • 1 ēdamkarote sasmalcinātu
  • piparmētru lapiņu
  • 1 ēdamkarote sasmalcināta
  • oregano
  • sāls, malti melnie pipari
  • olīveļļa
  • citrons pasniegšanai
  • veidne cepšanai

Mērcei:

  • 200 ml skābā krējuma
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 1 neliela buntīte zaļumu (kinza vai pētersīļi)
  • sāls, malti melnie pipari

Pagatavošana

  1. Sīpolu un ķiploka daiviņas notīra un smalki sakapā. Pannā uzkarsē eļļu. 2-3 minūtes apcep sīpolus, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Pievieno ķiplokus. Visu nedaudz pacep.
  2. Gaļu samīca, pievienojot sāli un piparus. Tad, nepārtraukti maisot, to apcep uz pannas.
  3. Apcepto gaļu liek bļodā, pievieno saceptos sīpolus un ķiplokus, kubiciņos sagrieztu sieru, piparmētru lapiņas un oregano. Visu samaisa.
  4. Vīnogu lapas noskalo, nosusina, nokniebj kātiņus un kārto uz galda ar lapu spīdīgo pusi uz leju. Uz katras lapas liek 1-2 ēdamkarotes pildījuma un izklāj pa lapu, atstājot brīvas malas. Lapu malas aizloka un, sākot no apakšējās malas, satin tīteņus.
  5. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C. Cepamajā veidnē ielej 2- 3 ēdamkarotes ūdens, liek tīteņus ar satīto malu uz leju, lai tie nevērtos vaļā.
  6. Tad tīteņus apsmērē ar olīveļļu un cep 5-10 minūtes. Ja cepamajai veidnei ir vāks, tad cepšanas laikā var to uzlikt.
  7. Tīteņus pasniedz karstus ar svaigām citrona šķēlītēm un krējuma-zaļumu mērci. To pagatavo, krējumam pievienojot svaigu, sasmalcinātu kinzu vai pētersīļus pēc izvēles, sasmalcinātus ķiplokus, sāli un piparus pēc garšas.

 

Variācijas par tēmu:

Lai garša būtu maigāka, gaļai var pievienot rīsus.

Fetas sieru var aizstāt ar biezpienu vai pāris ēdamkarotēm rikotas siera.

Garšvielas var droši variēt, izmantojot, piemēram, čili, kinzu, pētersīļus.

 

Der zināt:

Vārds „dolma” azerbaidžāņu valodā nozīmē kaut ko, kas ir pildīts ar malto gaļu. Tam ir jābūt augu izcelsmes: kāpostu vai vīnogu lapas, dārzeņi vai pat augļi. Vīnogu lapas var sagatavot arī ziemai marinētā veidā.

Ja nav pieejamas svaigas vīnogu lapas, tās var nopirkt arī veikalos konservu veidā.

Šādus tīteņus var sagatavot iepriekš un uzglabāt līdz 24 stundām ledusskapī.

Apcepiet tos īsi pirms viesu atnākšanas, un jūs būsiet tiem sagādājuši gardu pārsteigumu!

1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sīpolu un ķiploka daiviņas notīra un smalki sakapā. Pannā uzkarsē eļļu. 2-3 minūtes apcep sīpolus, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Pievieno ķiplokus. Visu nedaudz pacep.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gaļu samīca, pievienojot sāli un piparus. Tad, nepārtraukti maisot, to apcep uz pannas.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Apcepto gaļu liek bļodā, pievieno saceptos sīpolus un ķiplokus, kubiciņos sagrieztu sieru, piparmētru lapiņas un oregano. Visu samaisa.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vīnogu lapas noskalo, nosusina, nokniebj kātiņus un kārto uz galda ar lapu spīdīgo pusi uz leju. Uz katras lapas liek 1-2 ēdamkarotes pildījuma un izklāj pa lapu, atstājot brīvas malas. Lapu malas aizloka un, sākot no apakšējās malas, satin tīteņus.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C. Cepamajā veidnē ielej 2- 3 ēdamkarotes ūdens, liek tīteņus ar satīto malu uz leju, lai tie nevērtos vaļā.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tad tīteņus apsmērē ar olīveļļu un cep 5-10 minūtes. Ja cepamajai veidnei ir vāks, tad cepšanas laikā var to uzlikt.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tīteņus pasniedz karstus ar svaigām citrona šķēlītēm un krējuma-zaļumu mērci. To pagatavo, krējumam pievienojot svaigu, sasmalcinātu kinzu vai pētersīļus pēc izvēles, sasmalcinātus ķiplokus, sāli un piparus pēc garšas.

Komentāri:

  • Eva says:

    Paldies- izklausās viegli pagatavojama un garda. oho, pārsteigums- piparmētras klātbūtne. Šo recepti drīzumā izmēģināšu! Lapas saplūcu vairāk kā nepieciešams vienai reizei- saliku šodien arī burciņā. Nevaru vien sagaidīt, kad pagatavošu! 🙂

  • Eleonora says:

    PALDIES, GARSSIGI AR RISIEM

Jūsu komentārs: